Στα 100 πρώτα εστιατόρια του κόσμου η Σπονδή!  
Διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant, και είναι ο κατάλογος των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, με κατάταξη και αναφορά όμως στα 100 πρώτα Εστιατόρια.

Είναι μια ετήσια συνοπτική εικόνα των απόψεων και εμπειριών πάνω από 800 διεθνών εμπειρογνωμόνων του κλάδου της εστίασης. Τι συνιστά "καλύτερο" επαφίεται στην απόλυτη κρίση αυτών των έμπειρων και πολυταξιδεμένων καλοφαγάδων.

Τα αποτελέσματα είναι ένα απλό άθροισμα των ψήφων. Δεδομένου ότι αυτή η καλά δομημένη λίστα βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστική, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια τιμητική έρευνα για τις τρέχουσες προτιμήσεις και ένας αξιόπιστος οδηγός για τα καλύτερα μέρη που μπορείτε να φάτε σε όλο τον κόσμο.

Η ελληνική Σπονδή εμφανίζεται και πάλι εφέτος, μετά το 2007, στον σημαντικό αυτό κατάλογο. Δεν βρίσκεται ανάμεσα στα 50 πρώτα, αλλά η θέση που έχει (69) ανάμεσα στα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου είναι εξαιρετικά τιμητική.

Εμείς την συγχαίρουμε, γιατί τιμά την ελληνική εστίαση με αυτή την θέση της αλλά και με τα δύο αστέρια Michelin που διαθέτει, και της ευχόμαστε από καρδιάς "και εις ανώτερα"!

Για to Rene Redzepi, πρωταθλή της σκανδιναβικής κουζίνας και συλλέκτρη ...διεθνών βραβείων, η λίστα του τρέχοντος έτους, των 50 καλύτερων εστιατορίων θα είναι ασφαλώς ένα εξαιρετικά ευχάριστο ανάγνωσμα: Το Noma στην Κοπεγχάγη, έχει στεφθεί καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!

Ο σεφ Rene Redzepi άνοιξε Noma με κάπως περίεργες φιλοδοξίες - να χρησιμοποιεί μόνο υλικά που προέρχονται από τη Σκανδιναβία - έτσι η κουζίνα του δεν περιλαμβάνει ελαιόλαδο ή άλλα "φανταχτερά" μεσογειακά υλικά. Δημιούργησε πιάτα με περίεργα είδη, όπως πέτσα από γάλα , σανό και πευκοβελόνες, και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πέτυχε!.

Και το Noma αυτή την εβδομάδα έκανε το χατ τρικ λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πίσω του ακολουθεί μια ολόκληρη σειρά νεαρών σκανδιναβών σεφ με το 10 τοις εκατό των εστιατορίων του Top 50 του φετινού διαγωνισμού να βρίσκονται στη Σκανδιναβία!

Η Ισπανία έχει πάει ακόμα καλύτερα, με 30 τοις εκατό του Top 10. Ισπανικά εστιατόρια βρίσκονται στην κατάταξη στο 2, 3 και 8, όπως και πέρυσι. Και αυτό γίνεται πιά, χωρίς τη βοήθεια του σούπερ σταρ σεφ Ferran Adria, του πρώτου νικητή των βραβείων, που έσπασε κάθε ρεκόρ, κρατώντας την πρώτη θέση για τέσσερα χρόνια στη σειρά με το El Bulli πριν από το κλείσιμο του το 2011.

Δείτε τοτης τελετής απονομής των βραβείων.