Τι κρασάκι θα πιούμε;... και κάντε το σταυρό σας! Όταν λοιπόν πηγαίνετε στην ταβέρνα και ο ταβερνιάρης έρχεται κοντά σας και σας ρωτάει "τι κρασάκι θα πιούμε;" έχετε σκεφτεί ποτέ την απάντηση στην ερώτηση;

Γιατί η ερώτηση αφορά συνήθως το τι χρώμα θα είναι -λευκό ή κόκκινο- το "χύμα" που θα πιείτε... Αυτό, το "αγνό", το "σπιτικό"... ναι, αυτό το "δικό μας" που θα σας σερβίρουν. Και όμως, η απάντηση, η πραγματική απάντηση στο "τι κρασάκι θα πιούμε", μπορεί να είναι "Βουλγάρικο", "Σέρβικο"... ακόμα και "Ισπανικό" ή "Ιταλικό"!

Αν απορείτε, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μας λέει ότι μέσα στην κρίση, το κρασί που εισάγαμε το 2011 αυξήθηκε από το 2010 κατά ...96,01%! Αντίστοιχα όμως, η μέση τιμή αγοράς μειώθηκε σε 1,21 €/ lt από 2,21 €/ lt που ήταν το 2010!

Και το ερώτημα παραμένει: Που και πως διατίθενται αυτά τα 20 εκατομμύρια λίτρα(!!) κρασιού; Ποιός παρακολουθεί την πορεία του, τα ...βαφτίσια του σε "δικό μας" χύμα ή σε "ειδικές εμφιαλώσεις" ή "ειδικές ετικέτες"; Ποιός ελέγχει πως φτιάχτηκε, αν πληροί κάποιους όρους υγιεινής... τι πρόσθετα, χρώματα, συντηρητικά περιέχει από τη ...μάνα του ή από τον εδώ πωλητή, πως αποθηκεύεται;

Τα ερωτήματα είναι γνήσια, δεν είναι ρητορικά, και γι' αυτό αν κάποιος από το "κύκλωμα" γνωρίζει, ας πληροφορήσει εμάς και εμείς τους καταναλωτές του φτηνού "ελληνικού" κρασιού που ειλικρινά πιστεύουν ότι όταν αγοράζουν χύμα κρασί ενισχύουν κάποιους ...έλληνες (έστω και ανώνυμους) παραγωγούς.

Πάντως και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προιόντων - KEOΣOE απορεί και θέτει το ίδιο ερώτημα, μετά την ανάλυση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Ούτε αυτή λοιπόν γνωρίζει, ούτε εμείς, ούτε κάποιος αρμόδιος μας έδωσε μια σαφή απάντηση, παρά μόνο εικασίες...

Ποιός τελικά ξέρει; Εσείς πάντως απλά ...κάντε το σταυρό σας... Και την επόμενη φορά που ο ταβερνιάρης θα σας θέσει το ερώτημα "τι κρασάκι θα πιούμε;" απαντήστε του "Εμφιαλωμένο!". Γιατί στο εμφιαλωμένο και την προέλευσή του γνωρίζετε, και η ποιότητά του ελέγχεται, και υπακούει σε αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής, και όποτε θέλετε μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο, να μιλήσετε με τον οινοποιό, να σχηματίσετε ίδια γνώμη για το τι πίνετε... Και ενισχύετε σίγουρα τον έλληνα αγρότη και τον έλληνα παραγωγό οίνου, που τα κρασιά του διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς και στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, χαρίζοντάς μας αυτή την απαραίτητη πιά εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Έλληνα...