Επιστολή αγανάκτησης των Οινοποιών για την εφαρμογή του ΕΦΚ!

Ήταν στραβό το κλήμα... Δεν έφτανε η επιβολή του φόρου της ντροπής στο κρασί, ήρθε και η άθλια εφαρμογή του για να φέρει στα όριά τους τους Οινοπαραγωγούς μας. Διαβάστε την την επιστολή του ΣΕΟ προς τον υπουργό Οικονομικών για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οινοποιοί της χώρας.ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Φ.Κ.

ΘΕΜΑ: Ακραίες καταστάσεις από την εφαρμογή του Ε.Φ.Κ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Έχουν συμπληρωθεί ήδη τρεις μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο. Όπως σας είναι γνωστό, σύσσωμος ο κλάδος εξέφρασε από νωρίς την άποψη ότι όχι μόνο δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των οινοποιητικών μονάδων.

Επιπλέον, είχαμε επισημάνει ότι θα ενισχύσει το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου το οποίο κατά το παρελθόν ήταν περιορισμένης και απολύτως συμπτωματικής έκτασης. Δυστυχώς, η πραγματικότητα επαληθεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους φόβους μας.

Σήμερα ο κλάδος έχει περιέλθει σε οριακή κατάσταση με την συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων να μη δύναται να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον Ε.Φ.Κ. και να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Οι Έλληνες οινοποιοί μη δυνάμενοι να εισπράξουν τον Φόρο καθότι οι «άγραφοι νόμοι» της αγοράς επιβάλουν τη μεταχρονολογημένη εξόφληση τιμολογίων ευρίσκονται σε ακραία κατάσταση. Χιλιάδες ευρώ μήνα παρά μήνα μαζεύονται και οι προβλέψεις μας είναι ότι σε ένα δυο μήνες ακόμα θα δημιουργηθούν πολύ άσχημες καταστάσεις.

Ντροπή κύριε Υπουργέ!!! Μας καταντήσατε επαίτες χρημάτων σε κλειστές τράπεζες προκειμένου να πληρώσουμε το φόρο. Δεν αντέχουμε άλλο!!!

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη απόσυρση του μέτρου και την αντικατάστασή του ενδεχομένως από ένα άλλο καθεστώς, το οποίο δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Ο κλάδος μας προσέφερε και προσφέρει στην εθνική οικονομία ποικιλοτρόπως εδώ και δεκαετίας. Είμαστε πάντοτε διατεθειμένοι να προσφέρουμε στη χώρα, αντίθετα με άλλους τομείς της οικονομίας.

Πάρτε πίσω το φόρο (Ε.Φ.Κ.) επιτέλους!!!

Με τιμή,

Γιώργος Σκούρας       Θεόδωρος Γ. Γεωργόπουλος
Πρόεδρος                   Δ.Σ. Διευθυντής