Έγινε και αυτό... Μπλε κρασί!!


Η πληροφορία έρχεται από το Olive Press: έξι 20άρηδες επιχειρηματίες έχουν εφεύρει το Gik, ένα φωτεινό... μπλε κρασί (!) που οινοποιείται στο Bierzo της βορειοδυτικής Ισπανίας και παράγεται με ανάμιξη κόκκινων και λευκών σταφυλιών.

Το κρασί πήρε δύο χρόνια για να αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και του AZTI Tecnalia, του ερευνητικού τμήματος τροφίμων της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων.

Ένα κρασί βάσης δημιουργείται από το κόκκινο και το άσπρο σταφύλι, οπότε και προστίθενται οι ανθοκυανίνες και λουλακί χρωστικές ουσίες για να του δώσουν το μπλε χρώμα. Στη συνέχεια το κρασί "μαλακώνει" με γλυκαντικές ουσίες.

Οι δημιουργοί του συνιστούν το 11,5% βαθμών Gik να σερβίρεται κρύο λόγω της γλυκύτητας του. Το αντισυμβατικό αυτό κρασί απευθύνεται σε νεότερους καταναλωτές που αναζητούν κάτι διαφορετικό από την εμπειρία του κρασιού τους.

"Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο και τολμηρό προϊόν σε αρμονία με τον κόσμο που αλλάζει - η βιομηχανία οίνου χρειάζεται μια μικρή επανάσταση", δήλωσαν οι δημιουργοί του...

Ο δικτυακός τόπος αναφέρει ότι το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει "την κινηση, την καινοτομία, την ρευστότητα, την αλλαγή και το άπειρο". Συνεχίζει με το ακόλουθο απόσπασμα του Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι: "Όσο πιό έντονο γίνεται το μπλε, τόσο πιο έντονα θα καλεί τον άνθρωπο προς το άπειρο, θα ξυπνά μέσα του την επιθυμία για την αγνότητα."

Η πρώτη παρτίδα έχει προωθηθεί προς πώληση για € 10 τη φιάλη, μέσω της ιστοσελίδας Gik και το σχέδιο είναι να παράγεται το κρασί σε διάφορα οινοποιεία σε όλη την Ισπανία, ανάλογα με τη ζήτηση.

Κανένα από τα έξι ιδρυτικά δεν έχει προηγούμενη εμπειρία οινοποίησης.

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε πράσινα, μώβ και... ριγέ κρασιά (γιατί όχι!). Πάντως το μπλέ είναι το χρώμα της σημαίας μας. Δεν θα βρεθεί ένας... πατριώτης Έλληνας οινοποιός να τους μιμηθεί;

Αφήνοντας όμως στην άκρη τα αστεία, θα πούμε επίσης ότι στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, τα λεγόμενα "σκληρά", οι χρωστικές ουσίες κυριαρχούν! Επομένως, μπορεί να έφθασε η  ώρα του κρασιού να κατέβει πια από το τεχνητό βάθρο που εμείς, οι φίλοι του, το έχουμε τοποθετήσει, και να πλησιάσει τα υπόλοιπα ποτά... Ο χρόνος θα δείξει...