5 στιγμές να τις πιεις στο ποτήριΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Το τέλος του καλοκαιριού που σηματοδοτείται με την είσοδο του Σεπτέμβρη αποτελεί μάλλον για το περισσότερο κόσμο μια περίοδο γεμάτη όμορφες αναμνήσεις. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται πως είναι τα πράγματα για όλους εμάς που μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μέσα από το House of Wine. Η Αλίκη λοιπόν θυμάται τις υπέροχες καλοκαιρινές γαστριμαργικές εξορμήσεις της στα διάφορα νησιά της Ελλάδας, ενώ ο Τάσος θυμάται τα «γυρισμένα» φαγητά και την Cucina Povera των νεανικών του χρόνων, τότε που οι άνθρωποι ήταν πιο δημιουργικοί και είχαν μεγαλύτερη συναίσθηση της αξίας των πραγμάτων γύρω τους.

Εγώ πάλι με τη σειρά μου θυμάμαι πολλές όμορφες στιγμές… Στιγμές που αν τις ενώσω σαν πάζλ μπορώ με βεβαιότητα να πω πως έζησα ένα όμορφο καλοκαίρι. Όπως αυτά τα πιο ανέμελα των παιδικών μου χρόνων, τότε που το μόνο που περίμενα είναι πότε θα έρθει η ώρα να πάμε για μπάνιο για να παίξω ώρες ατελείωτες κάτω από τον ήλιο.

Ο ήλιος δεν είναι πλέον το φόρτε μου. Ωστόσο δε χάνω ευκαιρία να αράξω κάτω από την ομπρέλα, κερδίζοντας φυσικά στο τάβλι και έχοντας στο πλάι μου μια σαμπανιέρα με πολλά παγάκια και ένα μπουκάλι κρασί. Το κρασί συνόδεψε και φέτος πολλές από τις στιγμές που θέλω να θυμάμαι. Όπως πάντα υπήρξε ένας πιστός φίλος, ένας πιστός σύντροφος.

Ο Τάσος με παρακίνησε να κάνω μια ανασκόπηση με κρασιά που δοκίμασα αυτό το καλοκαίρι προχωρώντας μάλιστα σε αξιολόγηση τους. Εγώ όπως πάντα όμως θα κάνω το δικό μου... Θα αξιολογήσω τις πέντε ομορφότερες στιγμές που έζησα φέτος και τα κρασιά με τις οποίες φρόντισα ή έτυχε να τις «ντύσω». Έτσι και αλλιώς αυτό θέλω να κάνω πάντα στη ζωή μου. Θέλω να δημιουργώ μνήμες, θέλω να θυμάμαι κάθε κρασί όχι μόνο με βάση τη γεύση του αλλά με βάση τη μοναδικότητα της στιγμής που πλαισίωσε.

Παρασκευή 16 Αυγούστου ώρα 22:30

Η στιγμή της αναχώρησης… Η μέρα που νιώθεις ότι είχαν νόημα το ατελείωτο τρέξιμο και τα ξενύχτια μιας ολόκληρης χρονιάς. Τότε που καταλαβαίνεις ότι το κοντέρ θα μηδενίσει από τα χιλιάδες χιλιόμετρα και θα είσαι έτοιμος να ξαναρχίσεις γεμάτος όρεξη. Μια σκέτη μαγεία…

Το καμάρι της ΑΚΕΚ lines, το θηριώδες Έλυρος βάζει πλώρη για τα πανέμορφα Χανιά και εσύ έχεις περίπου 7 ώρες μπροστά σου να χαζογελάς και να νιώθεις ευτυχισμένος. Μέσα στις αποσκευές φυλάς μία φιάλη Nostos Roussanne για να συντροφεύσει το ταξίδι και κάθε γουλιά της να σου θυμίζει το προορισμό. Ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί με αρώματα τροπικών φρούτων, textbook χρήση βαρελιού και μοναδική ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρότητα και την οξύτητα στο στόμα. Ο Ροδανός στο ποτήρι σου...(91/100)

Τετάρτη 21 Αυγούστου ώρα 04:00 περίπου τα ξημερώματα

Η Πανσέληνος του Αυγούστου… Κοιτάς το πιο ξεχωριστό φεγγάρι του χρόνου και πραγματικά πιστεύεις ότι κάθε σου επιθυμία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Από μόνος του ένας λόγος για να θες να είσαι ερωτευμένος.

Παίρνεις μαζί σου μόνο τα απολύτως απαραίτητα… Ένα μπουκάλι κρασί, δυο ποτήρια και κατεβαίνεις με τα πόδια στη παραλία για να αράξεις στις ξαπλώστρες. Μόνο φυσαλίδες ταιριάζουν στη περίσταση. Το ροζέ του Καρανίκα είναι λες και έχει φτιαχτεί για να συντροφεύσει τη μαγεία της στιγμής. Ελκυστικός χαρακτήρας κόκκινων φρούτων, παρατεταμένος αφρισμός και ελάχιστα υπολειμματικά σάκχαρα να στρογγυλεύουν την οξύτητα. Παρακαλάς να σταματήσει ο χρόνος…(89/100)

Πέμπτη 13 Ιουνίου ώρα 14:00

Στη πατρίδα του Ασύρτικου… Ποιος να το πιστέψει ότι αντί να βρίσκεσαι στη σάλα του Paradiso είσαι στη Σαντορίνη συνοδεύοντας 14 Κινέζους δημοσιογράφους σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που θα τους μυήσει στον Ελληνικό αμπελώνα.

Η στάση στο εστιατόριο Σελήνη για τη γευσιγνωσία των Ασύρτικων του νησιού είναι μια σπάνια στιγμή. Την ώρα του γεύματος μπροστά σου προσγειώνεται μια φιάλη Κτήμα Αργυρού 2012. Ο συνδυασμός με τη τριλογία από τις θαλασσινές ριζοκροκέτες απλά δεν υπάρχει. Το κρασί διαθέτει αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν τη πιο ξεκάθαρη έκφραση του terroir της Σαντορίνης. Αμέσως βάζει υποψηφιότητα για το νο1 λευκό των προτιμήσεων σου σε αυτό το ταξίδι. Σπάνια συναντάς τέτοια ένταση και νεύρο σε ένα κρασί.(92/100)

Κυριακή 9 Ιουνίου ώρα 12:00 περίπου

Στο κτήμα του κυρ Γιάννη... Πόσες φορές είχες βάλει στόχο να το επισκεφτείς και πάντα κάτι στράβωνε την τελευταία στιγμή. Αμπέλια μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου. Διαφορετικές κλίσεις, απότομες πλαγιές, διαφορετικοί προσανατολισμοί. Ένα απίστευτο ψηφιδωτό.

Για πρώτη φορά συναντάς το αμπελοτόπι που δίνει το φρούτο για τον αγαπημένο σου Διάπορο. Ο Στέλιος Μπουτάρης εξηγεί μοναδικά τους λόγους για τους οποίους υπερέχει το συγκεκριμένο κομμάτι γης. Εσύ φέρνεις στο μυαλό σου τη παλαιωμένη Διάπορο του 2005 που είχες δοκιμάσει πρόσφατα. Ένας πυρήνας συμπυκνωμένων μαύρων φρούτων να περιβάλλεται από νύξεις ντομάτας, γήινες νότες και καπνό. Στόμα πολύπλοκο και πληθωρικό, με τανίνες για σεμινάριο και ατελείωτη διάρκεια. Καταλαβαίνεις πως τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. (92/100)

Κυριακή 21 Ιουλίου ώρα 20:00

35 χρόνια Paradiso... Δεν θυμάσαι τίποτα από τότε. Πως θα μπορούσες εξάλλου αφού ήσουν μόλις λίγων μηνών. Μια ολόκληρη ζωή σε ένα χώρο που πραγματικά πονάς και μέσα στον οποίο μεγάλωσες και υπάρχεις.

Δεν δικαιούσε να διαλέξεις εσύ κρασί. Δικαιωματικά η απόφαση ανήκει στο πατέρα σου. Ξέρεις από πριν βέβαια τι έχει βάλει στο μάτι. Ένα Greywacke Pinot Noir που πρωτοδοκίμασε στη γευσιγνωσία του Kevin Judd... Ελκυστικό, ξεχωριστό, άμεσο, θελκτικό, πραγματικά νόστιμο... Ότι εύχεσαι να ήταν το εστιατόριο σου για τους πελάτες του όλα αυτά τα χρόνια και ότι θα ευχόσουν να είναι για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. (93/100)

Memories, like the corners of my mind...

Καλό Σεπτέμβρη



Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant