Για τους λάτρεις των γλυκών Μοσχάτων.Από τον Γ. Μιχαήλο


Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για ένα άνθρωπο που κατάγεται από τη Σάμο όπως εγώ, να μιλάει για άλλα Μοσχάτα πέρα από αυτά του νησιού του. Για να είμαι ειλικρινής πάει και δεν πάει το χέρι μου να γράψω, ωστόσο δεν μπορώ και να μην είμαι αντικειμενικός. Μπορεί ο συνεταιρισμός της Σάμου να παράγει μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα γλυκά κρασιά του κόσμου, αλλά δεν διαθέτει την αποκλειστικότητα. Εξάλλου η χώρα μας από άκρη σε άκρη διαθέτει κορυφαίους επιδόρπιους οίνους, με τα Μοσχάτα να δεσπόζουν ανάμεσα τους.

Έτσι λοιπόν οφείλω να παραδεχτώ πως το Μοσχάτο Ρίου-Πατρών από το οινοποιείο Παρπαρούση δεν είναι απλά ένα από τα κορυφαία επιδόρπια Μοσχάτα της ελληνικής αγοράς, αλλά καταφέρνει και διαπρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο δίπλα στις καλύτερες εκφράσεις της ποικιλίας. Η ζώνη Π.Ο.Π. Μοσχάτο-Ρίου Πατρών θεσμοθετήθηκε το 1971 και παρά τη μικρή της έκταση, δίνει από τη ποικιλία λευκό Μοσχάτο στους ημιορεινούς αμπελώνες της περιοχής, κρασιά με αρωματικό βάθος, πλούτο στο στόμα και εξαιρετική πολυπλοκότητα.

Το λευκό Μοσχάτο που χρησιμοποιείται, είναι η πιο παλιά και ευγενής ποικιλία από την οικογένεια των Μοσχάτων. Είναι μικρόρωγο, έχει πολύ μεγάλο αρωματικό εύρος και χαρακτηριστικό ποικιλιακό χαρακτήρα που δύσκολα χάνεται ακόμα και μετά από παρατεταμένη παλαίωση. Μη ξεχνάτε φυσικά πως όταν μιλάμε για Μοσχάτο δεν μιλάμε για μια και μόνο ποικιλία, αλλά μια οικογένεια σταφυλιών που περιλαμβάνει εκτός από το μικρόρωγο λευκό Μοσχάτο, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Μοσχάτο Αμβούργου, το Μοσχάτο Σπίνας και πολλά ακόμα μέλη.

Ο Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του λοιπόν, «εκμεταλλεύονται» το ποιοτικότερο μέλος της οικογένειας των Μοσχάτων, για τον επιδόρπιο οίνο τους από αμπελώνες στα 450m υψόμετρο δίνοντας περίπου 8000 φιάλες τις χρονιές που κυκλοφορεί το συγκεκριμένο κρασί. Η αφυδάτωση των σταφυλιών, συμπυκνώνει περαιτέρω τα σάκχαρα με το τελικό αποτέλεσμα να διαθέτει 180gr/lt υπολειμματικά και 12% περίπου αλκοόλ. Από την άλλη η εξαιρετική φρεσκάδα που χαρίζει η οξύτητα προσφέρει μια τέλεια ισορροπία στο αποτέλεσμα, κάνοντας το κρασί πραγματικά απολαυστικό και χωρίς να μπουχτίζει σε καμιά περίπτωση. Επίσης η επιλογή της μη χρήσης δρυός, εξασφαλίζει μια πεντακάθαρη ποικιλιακή έκφραση του Μοσχάτου.

Αν ψάχνετε τρωτό σημείο στην όλη ιστορία (μέσα σε εισαγωγικά) είναι ότι το κρασί δε κυκλοφορεί κάθε χρονιά παρά μόνο όταν τα πράγματα στον αμπελώνα έχουν εξελιχθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό… Κάτι που πιθανόν να μπορεί να στεναχωρεί τους λάτρεις της συγκεκριμένης ετικέτας, από την άλλη βέβαια εξασφαλίζει ότι το κρασί που φτάνει στον ποτήρι μας έχει φτιαχτεί με πολύ υψηλά standards.

Δοκιμάζοντας από τη χρονιά του 2006, το χρώμα του κρασιού είναι βαθύ χρυσό. Πληθωρική σε αρώματα μύτη με μαρμελάδα πυρηνόκαρπων φρούτων όπως είναι το ροδάκινο, κυδώνι γλυκό, ανθικές νύξεις, κλασικός grapey χαρακτήρας, καραμέλα και ξηροί καρποί. Στο στόμα είναι γλυκό με οξύτητα που ισορροπεί ιδανικά τον πλούσια γλυκό χαρακτήρα το πάχος και τη λιπαρότητα του κρασιού. Τα αρώματα ζαχαρωμένων φρούτων στο στόμα, οι φλούδες εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλι και ο ξηροκαρπάτος χαρακτήρας οδηγούν σε μια επίγευση εξελισσόμενη, πολύπλοκη και μεγάλη σε διάρκεια. Συνολικά ένα άρτιο κρασί το οποίο συναρπάζει με τη γευστική του διάρκεια, τον αρωματικό πλούτο που διαθέτει και την συνολική του ισορροπία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στα γλυκά κρασιά δεν είναι η ποιότητα τους που κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν πάντα, αλλά το πώς αυτά θα μπορέσουν να βρουν τον δρόμο τους στο τραπέζι μας. Το Μοσχάτο Ρίου-Πατρών του Θανάση Παρπαρούση μπορεί να συνοδέψει θαυμάσια όχι μόνο επιδόρπια αλλά και ένα πλατό με αλμυρά τυριά και δίπλα ένα πικάντικο chutney από πορτοκάλι ή σύκο. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο τρόπο να κλείσει ένα όμορφο δείπνο ή γεύμα.

Το Μοσχάτο είναι μια ποικιλία που κυλάει στο αίμα μου, θα μπορούσα να πω πως βρίσκεται στο DNA Μου. Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια το Μοσχάτο του Παρπαρούση μου έχει κλέψει την καρδιά είναι κάτι το οποίο ως Σαμιώτης «συγχωρώ» στον εαυτό μου γιατί πρόκειται για ένα σπουδαίο κρασί το οποίο αξίζει ο κάθε οινόφιλος να έχει δοκιμάσει.Στην υγειά σας!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant