Αυτοδυναμία ή συνεργασία; Από τον Γ. Μιχαήλο


Από ότι φαίνεται στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν βάσει τον δημοσκοπήσεων. Τώρα το πόσο πλατύ θα είναι το δικό τους χαμόγελο θα φανεί από το αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Το θέμα βέβαια δεν είναι να χαμογελάσουν οι ίδιοι αλλά να καταφέρουμε να χαμογελάσουμε εμείς. Και για να είμαι ειλικρινής μετά τα Χριστούγεννα δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η ανακοίνωση των εκλογών θα σηματοδοτήσει μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αγορά. Βλέπω μεγάλη κατήφεια γύρω μου, προβληματισμό, αγωνία, ανασφάλεια… Ειδικά από επαγγελματίες του χώρου της εστίασης στον οποίο και εγώ δραστηριοποιούμαι. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες είναι σε αναμμένα κάρβουνα και παρακαλούν να ξημερώσει η επόμενη μέρα και να δουν πως θα πάνε παρακάτω…

Αυτοδυναμία λοιπόν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μη χαθεί ψήφος και να πάρει εντολή διακυβέρνησης εξ’ ολοκλήρου από τον Ελληνικό λαό. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Τσίπρας στην ομιλία του, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η Κουμουνδούρου σε συμμαχίες-συνεργασίες που θα την αναγκάσουν, φευ, να βάλει μνημονιακό νερό στο κρασί της.

Κρασί… Είπα τη μαγική λέξη! Οι συνεργασίες-συμμαχίες που για τους Έλληνες πολιτικούς αποτελούν όλα τα χρόνια ανάθεμα-αφού ο καθένας πιστεύει για τον εαυτό του πως μόνος του μπορεί καλύτερα και έχει όλες τις λύσεις στο τσεπάκι του-στο χώρο του κρασιού πιάνουν τόπο και μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων κάνουν θαύματα.

Βλέποντας λοιπόν τους Έλληνες πολιτικούς να ξορκίζουν τις συνεργασίες και να βλέπουν για άλλη φορά μια τέτοια πιθανότητα με μισό μάτι, είπα να αναφερθώ σε τέσσερα παραδείγματα συνεργασίων στο χώρο του κρασιού που τουλάχιστον στα δικά μου μάτια δείχνουν πως ορισμένες φορές ένα joint venture μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Academia del Barolo

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στους 14 παραγωγούς του Barolo που ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Academia Del Barolo, όταν τους πρωτοσυνάντησα πέρσι στο Hong Kong. Θυμάμαι μάλιστα τη χαρακτηριστική κουβέντα που είχα με την υπέροχη Debra Meiburg MW για τη κοινή τους συνεργασία. Για ποιο λόγο ένας παραγωγός του βεληνεκούς του Paolo Scavino, του Pio Cesare, του Luigi Sandrone ή του Prunotto που δραστηριοποιείται σε μια από τις πλέον κλασικές οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη, το Barolo, έχει ανάγκη να μπει σε συνεργασία με τους άμεσους ‘ανταγωνιστές’ του; Και όμως τα αποτελέσματα, η αναγνώριση, η προώθηση, η αντιμετώπιση του ‘εχθρού’ που τελικά λέγεται Super-Tuscan, Bordeaux, Burgundy ή οτιδήποτε άλλο, είναι πιο εύκολη μέσα από ένα κοινό μέτωπο. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το πρεστίζ και η αναγνωρισιμότητα των μελών της Ακαδημίας έχει εκτοξευθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μέσα από τις κοινές συνέργιες.

Wines of Athens

Αν δε το έχετε πάρει ακόμα είδηση σας έχω νέα… Πέντε από τους πρωτοπόρους παραγωγούς του Αττικού αμπελώνα πήραν τη πρωτοβουλία να συνεργαστούν υπό τη σκέπη του Wine of Athens, προωθώντας τα κρασιά τους και την έννοια του οινοτουρισμού. Ο μεγαλύτερος και ένας από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες στην Ελλάδα, έχει την αβάντα του να βρίσκεται μόλις δυο βήματα από την πρωτεύουσα που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και τόσα πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος γύρω γύρω που απορεί κανείς γιατί η ιδέα του οινοτουρισμού δεν έχει αναπτυχθεί τόσο καιρό. Αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμα, αφού η σύσταση του οργανισμού είναι πολύ πρόσφατη, ωστόσο φαίνεται πως για το Σαββατιανό ξημερώνουν όλο και καλύτερες μέρες. Παπαγιαννάκος, Αναστασία Φράγκου, Μυλωνάς, Κοκοτός και Μάρκου είναι τα ιδρυτικά μέλη του Wines of Athens και μόνο και μόνο για αυτή τους τη πρωτοβουλία λέω το βράδυ των εκλογών να γιορτάσω ή να κλάψω πίνοντας τα κρασιά τους.

Οpus One

Όταν δύο ονόματα μύθοι στο χώρο του κρασιού αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα joint venture τότε το αποτέλεσμα λέγεται Opus One και αποτελεί ένα από τα κορυφαία Καλιφορνέζικα κρασιά. Baron Philippe de Rothchild και Robert Mondavi δίνουν το 1979 τα χέρια για μια συνεργασία και δημιουργούν ένα state of the art οινοποιείο και ένα από τα icon κρασιά της Καλιφόρνια. Τιμή αντίστοιχη της φήμης και της ιστορίας των δυο σπουδαίων ανθρώπων του κρασιού, το Opus Οne είναι ένα κλασικό χαρμάνι του Bordeaux, όπως αυτά που συναντάμε στην αριστερή όχθη. Μια μεγαλειώδης στιγμή στην ιστορία του κρασιού!

Cheval des Andes

Άλλη μια εκπληκτική συνεργασία Παλαιού και Νέου Κόσμου, ανάμεσα στον Pierre Lurton του Cheval Blanc Premier Grand Cru Classe A του St Emilion και στο Terrazas de los Andes στα υψηλά υψόμετρα των αμπελώνων της Αργεντινής. Το Cheval des Andes αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά και ραφιναρισμένα κρασιά της Αργεντινής που καταφέρνει να συνδυάζει εκπληκτικά πολύπλοκο χαρακτήρα και κομψότητα. Το Malbec που σχεδόν εξαφανίστηκε από τη περιοχή του St Emilion μετά τη φυλλοξήρα δίνει στην Αργεντινή εξαιρετικά αποτελέσματα και αποτέλεσε για τον Pierre Lurton το σύνδεσμο του με το παρελθόν της περιοχής του.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant