Αγαπημένο BordeauxΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Το Bordeaux είναι η πιο γνωστή ονομασία προέλευσης στον πλανήτη. Για την ακρίβεια μάλλον η μόνη άλλη περιοχή που μπορεί να το κοντράρει σε φήμη και αναγνωρισιμότητα είναι η Καμπανία με τις περίφημες σαμπάνιες της.

Με 120000 περίπου εκτάρια είναι με διαφορά η μεγαλύτερη της Γαλλίας σε επίπεδο αμπελώνων με ονομασία προέλευσης AC, με το Languedoc στο νότο να έχει περισσότερους σε έκταση αμπελώνες αλλά να δίνουν κυρίως κρασιά με γεωγραφική ένδειξη.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, θα σας έλεγα πως το Bordeaux παράγει (ανάλογα βεβαίως και με τη χρονιά) περίπου ένα 30% περισσότερο κρασί από ότι ολόκληρη η Ελλάδα ετησίως. Υπολογίστε και περίπου 12000 κτήματα και καταλαβαίνετε την πολυπλοκότητα και το μέγεθος της περιοχής.

Το να καταφέρεις να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε 12000 κτήματα είναι προφανώς πάρα πολύ δύσκολο, όπως επίσης να καταφέρεις σαν καταναλωτής να εντρυφήσεις σε βάθος στην περιοχή. Ακόμα και αν ζεις στο Bordeaux είναι ζήτημα να γνωρίζεις καμιά 200αριά από αυτά. Τα υπόλοιπα κινούνται στην αφάνεια.

Οι Γάλλοι όμως, όπως και οι Ιταλοί έχουν μια φοβερή ικανότητα να πλασάρουν με φοβερό τρόπο τα κρασιά τους. Η ιδέα του να πιεις ένα Bordeaux είναι πάντα μια premium υπόθεση στο μυαλό του καταναλωτή είτε μιλάμε για το πιο φτηνό Bordeaux στη λίστα του House of Wine, είτε για το Petrus των μερικών χιλιάδων ευρώ. Νιώθεις σε κάθε περίπτωση ότι αγοράζεις κάτι από το prestige των κορυφαίων κτημάτων της περιοχής. Αυτή είναι και η μαγεία του Bordeaux.

Σε κάθε περίπτωση όταν το Bordeaux παίζει καλά, είναι πολύ δύσκολο να του τη βγει κανένα άλλο κρασί είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Προφανώς και αυτοί που σπαταλούν μερικές χιλιάδες ευρώ για τα πρωτοκλασάτα κτήματα της περιοχής, Lafite, Mouton, Margaux, Haut Brion, Latour, Petrus, Angelus κλπ μάλλον κάτι ξέρουν και δεν κατάγονται αποκλειστικά και μόνο από την Κίνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι δισεκατομμυριούχος.

Ακόμα και αν στο μυαλό μας το Bordeaux είναι συνδεδεμένο με τα μεγάλα κόκκινα κρασιά που παράγονται στην περιοχή, τα λευκά Bordeaux είναι συγκλονιστικά και μάλλον ένα από τα πιο αδικημένα στυλ λευκού κρασιού παγκοσμίως, πάντα στη σκιά των ερυθρών κρασιών της περιοχής. Ακόμα και ένα απλό Mouton Cadet Reserve blanc 2012 που αποτελεί το μεγαλύτερο brand του Bordeaux σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα κρασί το οποίο προσφέρει πολύ μεγάλη ευχαρίστηση. Αν μάλιστα πάει κάποιος στα λευκά από την περιοχή Graves AC ή Pessac-Leognan AC τότε μπορεί να δοκιμάσει κρασιά τα οποία θα του μείνουν πραγματικά αξέχαστα, με τα κορυφαία να έχουν και σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης.

Άλλο συγκλονιστικό στυλ κρασιών το οποίο παράγεται στην περιοχή είναι τα γλυκά κρασιά τα οποία έχουν υποστεί ευγενή σήψη. Το Chateau d’Yquem είναι ο βασιλιάς των βασιλιάδων σε αυτή την κατηγορία με τιμές που πραγματικά ανταποκρίνονται στη θρυλική του φήμη. Τα κρασιά διαθέτουν μια εκπληκτική ισορροπία γλυκύτητας-οξύτητας, απίστευτη πολυπλοκότητα αρωμάτων που θυμίζουν γλυκό πορτοκάλι, περγαμόντο, μέλι, κερήθρα, καραμέλα, toffee, κουμ-κουάτ και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε αρώματα, πολύ πλούσια γεύση, όγκο στο στόμα και επίγευση «άντε γεια». Χρειάζεσαι πραγματικά αρκετή ώρα για να προχωρήσεις από τη μια γουλιά στην επόμενη.

Τα κόκκινα βεβαίως είναι το α και το ω της περιοχής. Με περισσότερο Cabernet Sauvignon αν παράγονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Gironde, ενώ με περισσότερο Merlot και Cabernet Franc αν βρίσκονται στην δεξιά όχθη του Bordeaux. Στυλιστικά υπάρχει σημαντική διαφορά, με τα κρασιά που βασίζονται στο Merlot να είναι πολύ πιο γρήγορα προσβάσιμα χρονικά σε σχέση με αυτά που βασίζονται στο Cabernet Sauvignon. Παραδοσιακά έλεγαν στην περιοχή ότι δε ακουμπάς ένα Bordeaux της αριστερής όχθης αν δεν έχουν περάσει 12 χρόνια από τον τρύγο του. Αγοράζεις αριστερή και δεξιά όχθη ξεκινάς να πίνεις πρώτα τα κρασιά της δεξιάς όχθης και μόλις αυτά έχουν φτάσει στο καλύτερο τους σημείο, τότε ξεκινάς να ανοίγεις και τις φιάλες της αριστερής όχθης δειλά δειλά…

Το House of Wine διαθέτει όλα τα οινικά όνειρα ενός λάτρη του Bordeaux, βλέπε Margaux, Petrus κλπ αλλά και εξαιρετικά value for money κρασιά που διαθέτουν όλη τη γοητεία της περιοχής. Τελευταίο μας απόκτημα το Chateau Gigau