Μια οινική βόλτα στα νησιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με καλοκαιρινή διάθεση, με ή χωρίς εισιτήριο, θα πάμε και εμείς μια οινική βόλτα σε αγαπημένα Ελληνικά νησιά! Θα κάνουμε στάση, θα σας συστήσουμε το αγαπημένο μας κρασί και θα το ταιριάξουμε με ένα πιάτο της τοπικής κουζίνας (αγαπημένο και αυτό)! Όσοι λοιπόν δεν βρίσκεστε σε κάποιο ειδυλλιακό μέρος, αλλά και όσοι είστε εκεί, ακολουθήστε μας σε μία ‘οινική κρουαζιέρα’.

Στην διαμόρφωση του στυλ των κρασιών κάθε περιοχής έπαιξε σπουδαίο ρόλο η τοπική κουζίνα, καθώς οι οινοπαραγωγοί δημιουργούσαν κρασιά που να συνοδεύουν το καθημερινό φαγητό. Έτσι το να συνδέσουμε τα τοπικά κρασιά με τα τοπικά φαγητά είναι ένας ‘ασφαλείς’ και ‘παραδοσιακός’ συνδυασμός.

Πρώτη στάση η Λήμνος που φημίζεται για τα λευκά ξηρά ή γλυκά κρασιά από το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Εμείς τώρα θα σταθούμε στα ευχάριστα, ελαφριά και σούπερ αρωματικά ξηρά κρασιά, που είναι ιδανικά για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο με αρώματα λουλουδιών, βερίκοκο και εσπεριδοειδών ενώ στο στόμα είναι ελαφριά, γεμάτα δροσιά με μια γλύκα στο τελείωμα λόγω των γλυκών αρωμάτων. Το Λαγοπάτι από το Κτήμα Χατζηγεωργίου είναι αυτό ακριβώς που περιγράψαμε και θα τολμήσουμε να το πιούμε με μια τυρόπιτα με Καλαθάκι, το τοπικό τυρί του νησιού και λίγα μυρωδικά.

Λίγο πιο βόρεια κατεβαίνουμε στην Σάμο, νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα γλυκά αρωματικά και γεμάτα φρεσκάδα κρασιά, από Μοσχάτο Άσπρο ή όπως έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα Μοσχάτο Σάμου. Υπάρχουν διάφορα στυλ γλυκών Σαμιώτικων κρασιών από πολύ φρέσκα μέχρι και πολύ παλαιωμένα. Θα γνωρίσουμε το Anthemis, από τον Συνεταιρισμό του νησιού που διακρίνεται για τα αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών, φρούτων και μελιού με οξύτητα που δροσίζει και επίγευση που διαρκεί! Θα το πιούμε με παραδοσιακά κατημέρια Σάμου (κάτι σαν μικρά τηγανοψωμάκια) πασπαλισμένα με πετιμέζι ή μέλι αλλά και με τυρί!

Φτάνοντας στην Λέσβο, στο νησί του ούζου, εμείς θα ψάξουμε για κρασί και θα βρούμε την γηγενή ερυθρή ποικιλία Χυδηριώτικο από την οποία παράγονται και λευκά και ερυθρά με ελαφρύ χρώμα κρασιά, αποκλειστικά από το οινοποιείο Μεθυμναίος. Θα επιλέξουμε το λευκό κρασί, με τον φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα και τις διακριτικές νότες ορυκτών και θα βάλουμε δίπλα ωμές μαριναρισμένες σαρδέλες ή ψητές που πλημμυρίζουν το νησί και ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Επόμενος προορισμός η Σαντορίνη! Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτόν τον χαρισματικό τόπο, το Ασύρτικο της και τα υπέροχα κρασιά του! Ας μιλήσουμε για το Νυχτέρι, ένα ‘παραδοσιακό’ στυλ κρασιού από υπερώριμα λευκά σταφύλια που τρυγούνται την νύχτα. Είναι κρασί με υψηλό αλκοόλ και έντονο ώριμο χαρακτήρα που ωριμάζει σε βαρέλια και αποκτά αρώματα ξηρών καρπών, ενώ όσο παλαιώνει εμφανίζει έντονο ορυκτό χαρακτήρα. Επιλέγουμε να πιούμε το Νυχτέρι του Χατζηδάκη και να το απολαύσουμε με φάβα Σαντορίνης με λιαστά ντοματάκια, συνδυάζοντας έτσι όλα τα ΠΟΠ προϊόντα του νησιού.

Συνεχίζουμε στις Κυκλάδες και φτάνουμε στην Τήνο που έχει και την τιμητική της αυτές τις ημέρες. Αν και το νησί μπήκε πρόσφατα στον οινικό χάρτη, δείχνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και καλλιεργούνται κυρίως Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες. Διαλέγουμε το T-ΟΙΝΟΣ από τους Τηνιακούς αμπελώνες, ένα χαρμάνι Αυγουστιάτη και Μαυροτράγανου με αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων με πλούσιο, κομψό σώμα και θα το απολαύσουμε με το ψητό παραδοσιακό λουκάνικο της Τήνου με μάραθο.

Λίγο πιο Νότια τώρα στην Κρήτη! Το μεγαλύτερο Ελληνικό με τεράστια ιστορία στην οινοπαραγωγή και άφθονες γηγενείς ποικιλίες. Μία από αυτές είναι και το Λιάτικο που καλλιεργείται σε όλο το νησί. Μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ νωρίς (ακόμα και μέσα στον Ιούλη- Ιουλιάτικο) και δίνει κρασιά με απαλό χρώμα και μέτριο σώμα όπως ο Δάφνιος ερυθρός του Δουλουφάκη με τα ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών και το εξαιρετικά απαλό, δροσερό και βελούδινο στόμα. Να πάμε στην Κρήτη και να μην φάμε ένα γαμοπίλαφο δεν είναι πρέπον! Το απαιτεί και το Λιάτικο!

Και τώρα πιάνουμε Ιόνια μεριά! Πώς να αντισταθούμε να κατεβούμε στην Κεφαλονιά και να απολαύσουμε μια φρέσκια, τραγανή και αρωματική Ρομπόλα από υψηλό υψόμετρο? Ο δρόμος θα μας βγάλει στο οινοποιείο Gentilini για να πιούμε την Cellar Selection Ρομπόλα με τα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, τις διακριτικές νότες ορυκτών και το γεμάτο ζωντάνια στόμα. Θα ψάξουμε να βρούμε και μια ελαφριά, μοσχομυριστή μπακαλιαρόπιτα και θα νιώσουμε Κεφαλλονίτες.

Μια ακόμα στάση στο Ιόνιο πέλαγος και στην Ζάκυνθο! Εδώ θα βρούμε διάφορες ποικιλίες με περίεργα ονόματα, Γουστολίδι, Σκιαδόπουλο, Παύλος, Σκυλοπνίχτης αλλά και τον Αυγουστιάτη, μια ερυθρή ποικιλία με όμορφα αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Θα τον επιλέξουμε στην ροζέ, ελκυστική του εκδοχή όπως το Sun Rose από το Κτήμα Γράμψα, με το απαλό λαμπερό του χρώμα και τις ευχάριστες τριανταφυλλένιες νότες και θα το συνοδέψουμε με μπουτρίδια, μια Ζακυνθυνή παραλλαγή του μπριάμ με λίγο ‘πειραγμένα’ υλικά.

Και λίγο πριν πιάσουμε Ραφήνα, θα κάνουμε στάση στο αγαπημένο μου νησί, κυρίως λόγω καταγωγής την Εύβοια! Θα μιλήσουμε για την ποικιλία Μαυροκουντούρα Κύμης, που αποτελεί κλώνο της Μανδηλαριάς, την οποία αναβίωσε το Κτήμα Αβαντίς και οινοποιεί μόνη της ή σε χαρμάνι με το Syrah (μια διεθνή ποικιλία με μεγάλη παρουσία στην Εύβοια). Τέτοιο χαρμάνι είναι οι Πλαγιές Γερακιών, πληθωρικό με έντονο αρωματικό χαρακτήρα που θα το ταιριάξουμε με κόκορα κοκκινιστό με γκόγκλιες (χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά) που είναι το παραδοσιακό φαγητό στην Νότια Εύβοια για της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS