Από τον Κ. Κοντογιώργη


Από το 1494 που υπάρχει η πρώτη γραπτή μαρτυρία παραγωγής whisky στην Σκωτία, έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία και άρθρα που μιλούν για το whisky, η αλλιώς uisge beatha στην παλιά κέλτικη διαλεκτό, τα γαελικα. Έτσι και εμείς από αυτήν τη στήλη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα, άλλοτε πολύ απλοϊκά και άλλοτε πιο πολύπλοκα, με σκοπό να κατανοήσουμε, όσο γίνεται βέβαια, τα μυστικά του υπέροχου και αγαπημένου στους Έλληνες ποτού.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, θα κάνουμε έναν διαχωρισμό σχετικά με τους διαφόρους τύπους whisky, όπως πχ, τι σημαίνει blend, single malt, grain, pure pot still, rye, bourbon.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα single malt, λέγοντας ότι εδώ μιλάμε για whisky από βυνοποιημένο κριθάρι και μόνο. Είναι ο τύπος whisky που γνωρίζει την μεγαλύτερη άνθηση τα τελευταία 30 χρονιά και κατά τους περισσότερους γνώστες θεωρείται ο βασιλιάς των whisky.

Ως προς το grain whisky, το οποίο θεωρείται υποδεέστερο σε ποιότητα, θα πρέπει να πούμε ότι προκύπτει από την επεξεργασία δημητριακών σπόρων, είτε από καλαμπόκι είτε από σιτάρι, ενίοτε με την προσθήκη βυνοποιημένου κριθαριού και αποστάζεται μέσα σε αποστακτήρια στήλης και γενικώς είναι ελαφρύτερο απόσταγμα, σε σχέση με τα malt.

Περνώντας στα blend