Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα ξύπνησα άρρωστος και όπως κάθε άρρωστος, δεν είχα και τα καλύτερα κέφια μου. Ωστόσο, μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα, που όσο κακόκεφος κι αν είσαι, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Εκεί λοιπόν που πίνω το τσάι μου – ναι δυστυχώς το γυρίσαμε στο τσάι, ελπίζω αργότερα να επιστρέψω στα φυσιολογικά μου - εκεί λοιπόν που πίνω το τσάι μου, η καλή μου σύζυγος μου δίνει το laptop που κρατούσε για να διαβάσω κάτι ενδιαφέρον. Θα το μεταφέρω λοιπόν αυτούσιο από την Πρωτοποριακή Ελληνική Ηλεκτρονική Εφημερίδα Το Κουλούρι. Υπόψην, οτι ούτε ξέρω ποιοί άνθρωποι βρίσκονται πίσω από αυτή την εφημερίδα, ούτε πολύ περισσότερο γνωρίζω κανέναν προσωπικά, ωστόσο πρέπει πραγματικά να τους συγχαρώ για το πολύ εύστοχο χιούμορ τους.

Πάμε λοιπόν και ξεκινάω με τον τίτλο

Νευρικό κλονισμό υπέστη γνωστός mixologist όταν του ζητήθηκε να σερβίρει μπύρα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική των βορείων προαστίων γνωστός 28χρονος mixologist, έπειτα από λεκτικό διαπληκτισμό με θαμώνα σε φημισμένο μπαρ του Κοντόπευκου.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο «Κουλούρι» πως ο εν λόγω πελάτης ζήτησε μια μπύρα, προϊόν που δεν σερβίρεται στην αρχική του μορφή στο συγκεκριμένο μπαρ, το οποίο και αυτοπροσδιορίζεται ως «cocktail-barber shop-dive bar».

Αφού αρνήθηκε την πρόταση του mixologist να του παρασκευάσει ένα κοκτέιλ μπύρας με φασκόμηλο και μαρμελάδα μέντα, ζήτησε ένα ουίσκι και πιο συγκεκριμένα ένα Jack Daniel’s με κόκα κόλα. Ο 28χρονος ειδικός των κοκτέιλ νευρίασε, ισχυριζόμενος πως δεν του δίνει την ευκαιρία να επιδείξει τις ικανότητές του και να τον εντυπωσιάσει μιξάροντας με το δικό του στυλ.

Τότε, ο θαμώνας απάντησε έντονα, επιμένοντας πως επιθυμεί απλά να πιει ένα ποτό όπως εκείνος το θέλει, παραδεχόμενος ότι δεν του αρέσουν ιδιαίτερα τα κοκτέιλ, για να πάρει την απάντηση του mixologist ότι ένα αναψυκτικό σαν την κόκα κόλα δεν έχει θέση στην παλέτα ενός τέτοιου μπαρ.

Απτόητος, ο πελάτης ζήτησε ένα σκέτο Jack Daniel’s, το οποίο ο mixologist του σέρβιρε με εμφανή αγανάκτηση, την ώρα που παρατήρησε ότι ο πελάτης μασούσε τσίχλα. Τα πράγματα τότε πήραν άσχημη τροπή, με τον mixologist να βάζει τις φωνές και να πετάει στον πελάτη μια κανάτα με νερό με λεμόνι και σχοινόπρασο.

Δευτερόλεπτα μετά, ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας τα υλικά των μυστικών συνταγών του μέχρι που κατέφθασε το ασθενοφόρο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει μεταφερθεί στην ψυχιατρική κλινική Σινούρη, στην οποία πληροφορίες τον θέλουν να φτιάχνει σκευάσματα από νερό βρύσης, φρέον από κλιματιστικά και κορδόνια παπουτσιών και να υποχρεώνει του τρόφιμους να τα πίνουν.


Εδώ αγαπητοί αναγνώστες, τελείωσε η μεταφορά από την ηλεκτρονική εφημερίδα Το Κουλούρι και τώρα είναι η ώρα για τα δικά μου σχόλια, αφού πρώτα πω, πως με χαρά μου διαπίστωσα, οτι όλοι όσοι σχολίασαν έχουν την ίδια άποψη με το Κουλούρι και με τη δική μου, επομένως δεν είμαι μόνος, γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω οτι μόνο εγώ έχω αντιληφθεί αυτό το χάλι.

Καταρχάς, μου αρέσουν δυο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που είναι χαμηλών τόνων και αυτοί που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Εκτιμώ ιδιαίτερα την ταπεινοφροσύνη και την εξυπνάδα, αν μάλιστα συνδυάζονται και τα δυο σε έναν άνθρωπο, τότε είναι το καλύτερό μου. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να με αφήσουν αδιάφορο αυτές οι λίγες γραμμές που διάβασα από την συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφημερίδα, αφού, πρώτον δείχνουν άνθρωπο πανέξυπνο και με πηγαίο χιούμορ και δεύτερον, με έκαναν στην κυριολεξία να μην μπορώ να συνέλθω από τα γέλια, φυσικά με την καλή έννοια. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Πάω παρακάτω λοιπόν και λέω οτι, αυτό που διάβασα εγώ, καλό θα ήταν να το διαβάσουν και όλοι αυτοί οι μοδάτοι, με μούσι ή χωρίς, mixologist και παντός είδους bartenders (shic?), μήπως και μπορέσουν και δουν για λίγο τα πράγματα από την πραγματική τους όψη. Βεβαίως, δεν φταίνε μόνο αυτοί, αλλά πρωτίστως οι εταιρίες, οι οποίες τους χρησιμοποιούν για να πουλάνε οτι να ναι - δείτε το σχετικό άρθρο.

Βεβαίως, δεν λέω οτι ανήκουν όλοι στην ίδια κατηγορία, υπάρχουν και παιδιά που βασίζονται στις γνώσεις τους και όχι στις γνωριμίες τους, ενώ ορισμένων οι δημιουργίες είναι όντως με εκλεπτυσμένο γούστο. Είναι όμως, άλλο αυτό και άλλο να έχουμε φτάσει στο σημείο να βάζουμε ζωμό μπριζόλας σε cocktail και αυτός που το κάνει να αντιμετωπίζεται από διαφόρων ειδών φυλλάδες ως καλλιτέχνης.

Δηλαδή, αν αυτός είναι καλλιτέχνης, τότε θα ήθελα να ξέρω τι είναι ο David Stewart του Balvenie, ή ο Billy Walker, που διαχειρίζεται την υψηλών απαιτήσεων παραγωγή σε BenRiach και GlenDronach, που τους δίνεις μια χούφτα κριθάρι και φτιάχνουν whisky για θεούς.

Ζούμε σε καιρούς δύσκολους, λοιπόν αγαπητοί κύριοι, όλοι εσείς που ζητάτε λαγούς με πετραχήλια για τη δουλειά σας, για συνέλθετε λίγο.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.