Από τον Θ. Λέλεκα 
«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», λέει το γνωστό τραγούδι, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην περίπτωσή μας. Γιατί μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο άρωμα αλλά για ένα αρωματικό κρασί, πάντως αυτό που ξεκίνησε μεταπολεμικά σαν τέχνασμα και αργότερα έγινε μόδα, πλέον είναι αδιαμφισβήτητα ένας διεθνής οινικός θεσμός.

Ο λόγος για το Beaujolais Nouveau, το πρώτο κρασί της νέας εσοδείας, με καταγωγή από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα από τη Νότια Βουργουνδία. Πρόκειται για ένα ερυθρό, έντονα αρωματικό κρασί, που προέρχεται, όπως δηλώνει το όνομά του, από την οινοπαραγωγική ζώνη του Beaujolais. Προκύπτει από την τοπική ερυθρή ποικιλία Gamay (προφέρεται «γκαμέ»), η οποία κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο χαρακτηρισμός Νouveau υποδηλώνει ακριβώς τη νεότητά του σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ερυθρά κρασιά της τρέχουσας εσοδείας, που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα.

Η οινοποίηση του Beaujolais Νouveau, η οποία είναι εμφανώς συντομότερη από την κλασική ερυθρή οινοποίηση, βασίζεται στην τεχνική που οι Γάλλοι ονομάζουν «macération carbonique», δηλαδή ανθρακική εκχύλιση. Χωρίς να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες, θα σας πω ότι πρόκειται για μέθοδο η οποία βασίζεται στη χρήση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αφαιρεί από τις ρώγες του σταφυλιού τα πρωτογενή φρουτώδη αρώματα και τις χρωστικές ουσίες, αλλά όχι τις τανίνες. Η οινοποίηση του Beaujolais Nuveau, το οποίο δεν παλαιώνει σε βαρέλι, ολοκληρώνεται σε περίπου ενάμιση μήνα από τον τρύγο, κι έτσι το κρασί εμφιαλώνεται και βρίσκεται στα ράφια της αγοράς πολύ πριν από τις Γιορτές.

Ιστορικά, στην παραδοσιακά οινοπαραγωγική περιοχή του Beaujolais οι οινοποιοί ανέκαθεν έφτιαχναν ένα κρασί για να γιορτάσουν το τέλος του τρύγου και την αρχή της νέας σοδειάς. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, η ιδέα της παραγωγής ενός κρασιού που θα έβγαινε στην αγορά γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να παλαιώσει πρώτα, έγινε γρήγορα δημοφιλής, καθώς παρουσίαζε σημαντικά περιθώρια κέρδους και έφερνε γρήγορο και ζεστό χρήμα στις τσέπες των οινοποιών πριν καν μπει ο Χειμώνας. Με την επινόηση της συγκεκριμένης μεθόδου οινοποίησης, το Beaujolais Νouveau πήρε σάρκα και οστά στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, ειδικά όταν αποτέλεσε το αντικείμενο μίας πρωτότυπης κούρσας από τη Βουργουνδία στο Παρίσι, για να φτάσουν οι πρώτες φιάλες της νέας εσοδείας στη Γαλλική πρωτεύουσα. Χρόνο με το χρόνο το Beaujolais Νouveau έγινε μόδα και η άφιξή του άρχισε να αποκτάει εορταστικό χαρακτήρα τόσο στη Γαλλία γενικότερα, όσο και εκτός των Γαλλικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1985 η άφιξη του Beaujolais Νouveau στην αγορά λαμβάνει χώρα την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Οι κάβες προμηθεύονται το κρασί λίγο πριν και έχουν δικαίωμα να λάβουν προ-παραγγελίες από τους πελάτες τους, οι οποίες όμως θα εξυπηρετηθούν μόνο μετά την επίσημη άφιξη του κρασιού στην αγορά. Παραδοσιακά η άφιξη του Beaujolais Νouveau γιορτάζεται με δείπνα και εκδηλώσεις που συνήθως ξεκινούν στην αρχή της συγκεκριμένης ημέρας, δηλαδή ένα λεπτό μετά τα μεσάνυκτα της προηγούμενης.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι ίσως το βασικότερο ρόλο στην ιστορία και το «πλασάρισμα» του Beaujolais Νouveau στη Γαλλική αλλά και τη διεθνή αγορά έχει παίξει ο Georges Duboeuf, ο μεγαλύτερος έμπορος της περιοχής με ειδίκευση στο συγκεκριμένο κρασί, που διέκρινε από νωρίς τις εμπορικές δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει το Beaujolais Νouveau με την κατάλληλη υποστήριξη σε επίπεδο μάρκετινγκ. Μέχρι και σήμερα ο Duboeuf, τα κρασιά του οποίου αναγνωρίζονται εύκολα από τις εντυπωσιακά πολύχρωμες ετικέτες τους, είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην αγορά του Beaujolais Νouveau.

Ως κρασί, το Beaujolais Νouveau είναι πολύ ιδιαίτερο. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικά φρουτώδη αρώματα που συχνά έχουν τόσο εξωτικό χαρακτήρα, ώστε να μοιάζουν… τεχνητά. Στο στόμα το κρασί είναι εύκολο και ιδιαίτερα ελαφρύ, ειδικά καθώς έχει οινοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτη δεξαμενή και δεν έχει περάσει καθόλου από δρύινο βαρέλι. Πίνεται ευχάριστα, και μάλιστα ο ανάλαφρος χαρακτήρας του μας επιτρέπει να το πιούμε και ελαφρώς δροσερό, εφόσον ο καιρός ή η περίσταση το καλούν.

Ο συνδυασμός του Beaujolais Νouveau με φαγητό θέλει προσοχή. Κι αυτό γιατί η παντελής έλλειψη τανινών το κάνει έναν όχι απαραίτητα καλό συνοδό για πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Μπορούμε όμως κάλλιστα να το σερβίρουμε σκέτο, ως ένα απλό κόκκινο κρασί ποτηριού για κέρασμα, ενώ θα συνοδεύσει με επιτυχία μαλακά κρεμώδη τυριά όπως το Brie και το Camembert, καθώς και ποικιλίες αλλαντικών ή εύκολα πιάτα, όπως σάντουιτς, σαλάτες, ψωμάκια με πατέ. Με λίγα λόγια – αν ο καιρός το επιτρέπει – το Beaujolais Νouveau είναι ιδανικό κρασί για πικνίκ.

Οι Αμερικάνοι έχουν «υιοθετήσει» το Beaujolais Νouveau ως το κρασί της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), κυρίως καθώς η άφιξή του συμπίπτει (με διαφορά μόλις μίας εβδομάδας) με τη μεγάλη εθνική τους εορτή. Σύμφων