Στο "ναό" της κρεατοφαγίας, το κρασί απουσιάζει!! Από τον Τ. Πικούνη



BASE GRILL, ο σύγχρονος Αθηναϊκός "ναός" της κρεατοφαγίας...

Βρέθηκα εκεί με πολύ καλή παρέα φίλων (οινογνωστών αλλά και δεινών expert κρεατοφάγων) χθες βράδυ (Πέμπτη 5 Ιανουαρίου). Ο "ναός" ασφυκτικά γεμάτος (όπως πάντα άλλωστε) από "πιστούς" της "θρησκείας". Λογικό άλλωστε: Το κρέας που σερβίρεται είναι κορυφαίο, ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεται εξαιρετικός, οι σερβιτόροι φιλικότατοι και εξυπηρετικοί.

Σκοπός μου δεν είναι η κριτική του Base Grill, άλλωστε οι κριτικές είναι σε εξαιρετική αφθονία στο Internet, άλλες καλές, άλλες μέτριες, και μερικές κακές... Τα λίγα που είπα παραπάνω θα τα συμπληρώσω με ελάχιστα ακόμα, ώστε να φθάσω στο κεντρικό μου θέμα, που βέβαια είναι σχετικό με το κρασί.

Μην ακούτε λοιπόν τις κακές ή τις μέτριες κριτικές... από άποψη φαγητού, θα ικανοποιηθείτε απόλυτα, τόσο με το κρέας όσο και με τα υπόλοιπα. To συκώτι εξαιρετικό, το Steak Brazil έλειωνε στο στόμα ψημένο όπως πρέπει, το ίδιο και η διάσημη Πικάνια… και η φωλιά πατάτας με τα αυγά μάτια σπασμένα από πάνω της εξαιρετική επίσης…

Από άποψη "περιβάλλοντος" και αισθητικής βέβαια... τα πράγματα αλλάζουν. Επειδή όμως θεωρώ ότι η κλίμακα της αισθητικής είναι και συνεχής και κυκλική, ο "ναός" είναι τόσο κιτς που πλησιάζει το ...ωραίο!! Αλλά βέβαια η αισθητική ποτέ δεν ήταν το "φόρτε" των νεοελλήνων, αντίθετα με το φαγητό... Όσοι λοιπόν δεν έχετε "προσκυνήσει" στο σύγχρονο αυτόν "ναό", θα πέπει να πάτε με την βοήθεια GPS, και μην πέσετε στην παγίδα των διευθύνσεων που δίνουν για το Base Grill όλοι -αλλά και το ίδιο!- ότι είναι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 64, γιατί θα καταλήξετε στο ...Ίλιον, όπου κατέληξα και εγώ. Η διεύθυνση είναι ΛΕΩΦΟΡΟΣ Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι... και καλή τύχη.

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα μας...

Ασφαλώς θα περίμενε κανείς ότι με τέτοιας ποιότητας κρέατα, το καλό εμφιαλωμένο κρασί θα ήταν παρόν... ότι τα Ξινόμαυρα, τα Cabernet Sauvignion, τα Syrah, τα Αγιωργίτικα θα γέμιζαν τα τραπέζια! Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι...

Από τη μια, το Base Grill είναι σαφώς προσανατολισμένο στη Μπύρα, όπου η λίστα είναι εκτενής. ‘Οταν έρχεται ο σερβιτόρος, σας ρωτά ευγενικά «Μπύρα ή ...κρασάκι;» και αν του πείτε «κρασάκι», θα σας ρωτήσει αν θέλετε κόκκινο ή λευκό χύμα. Θα πρέπει να του πείτε επακριβώς ότι θέλετε εμφιαλωμένο, για να σας προτείνει από την μεγάλη αλλά ...περίεργη -ως προς τις επιλογές-λίστα κρασιών του.

Μην βιαστείτε όμως να κατηγορήσετε το εστιατόριο... Δεν μπορώ να σας πω αν φταίει η κότα ή το ...αυγό, γιατί με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι το εμφιαλωμένο κρασί έλειπε ΤΕΛΕΙΩΣ από τα τραπέζια των "πιστών" του ναού: Ελάχιστα τραπέζια έπιναν χύμα, και σε όλη τη βραδιά μόνο ένα άλλο τραπέζι εκτός από το δικό μας έπινε εμφιαλωμένο κρασί! Τα υπόλοιπα, νεράκι, κόκα-κόλα, και λίγη μπύρα. Kαι το "παράδοξο" επαυξάνεται, αν σκεφθεί κανείς ότι οι τιμές των εμφιαλωμένων ήσαν πολύ λογικές (με βάση αυτά που έχουμε συνηθίσει, βέβαια): Παραγγείλαμε «Κτήμα Εύχαρις-Syrah» που το χρέωσαν 24 Ευρώ (όταν η μέση τιμή του σε κάβες κλπ είναι γύρω στα 15).

Τι φταίει λοιπόν; Ή μάλλον, ποιός φταίει όταν σε ένα "μοδάτο" εστιατόριο, πραγματικό ναό της κρεατοφαγίας, που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ από κρεατοφάγους από όλη την Αθήνα και από όλα τα κοινωνικά στώματα, ουσιαστικά απουσιάζει το εμφιαλωμένο κρασί από τα τραπέζια; 'Η -για να το θέσουμε πιο απλά- ποιός φταίει που οι έλληνες δεν πίνουν εμφιαλωμένο κρασί;

Κάποιοι "ενημερωμένοι" θα με ρωτήσουν γιατί εκπλήσσομαι. Γιατί, πράγματι, οι στατιστικές λένε ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου κρασιού μειώνεται! Αλλά από το "μειώνεται" μέχρι την ολοκληρωτική σχεδόν απουσία του, υπάρχει πολύς χώρος για σκέψεις...

Φταίει η τιμή; Σίγουρα παίζει το ρόλο της: Τα 24 ευρώ φαίνονται πολλά για μια φιάλη κρασί, όταν ένα τεράστιο ποτήρι μπύρα Βαρέλι Φιξ κοστίζει 3,50 Ευρώ... Μια παρέα μπορεί να πιεί σχεδόν 7 τέτοια ποτήρια μπύρα με τα 24 Ευρώ, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 15-16 ποτήρια κρασιού!

Αλλά... γιατί το εστιατόριο δεν προσφέρει φθηνά κρασιά του εξωτερικού, εξαιρετικά χιλιανά, αργεντίνικα κλπ. που θα μπορούσε να τα δώσει με 7 ευρώ τη φιάλη, διατηρώντας το ίδιο ποσοστό κέρδους; Γιατί διατηρεί μια λίστα που ...δεν πουλάει σχεδόν καθόλου;

Θέλετε και άλλα "γιατί"; Γιατί το "Εύχαρις Syrah" κοστίζει 15 ευρώ (24 στο εστιατόριο); Γιατί τα ελληνικά κρασιά κοστίζουν 2 και 3 φορές περισσότερο από τα εισαγωγής από την Χιλή, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή για κρασιά ίδιας ποιότητας; Ναι ξέρω... υψηλό κόστος παραγωγής κλπ. κλπ. αλλά μήπως και έχετε ποτέ υπολογίσει πόσο επιβαρύνεται το κρασί από τα κέρδη που πρέπει να ενσωματωθούν στη τιμή του: Κέρδος παραγωγού, κέρδος αντιπροσώπου, κέρδος χονδρεμπόρου, κέρδος λιανοπωλητή (κάβας ή εστιατορίου)!!. Φίλοι έλληνες παραγωγοί, η αγορά είναι αμείλικτη πια! Ο έμφυτος φιλελληνισμός των ελλήνων καταναλωτών τελειώνει, εξουδετερωμένος από τις