Ο Πάρις Σιγάλας εκφράζει επιφυλάξεις για το Διαγωνισμό Decanter
Από τον Τ. Πικούνη

Κάτω από το άρθρο μας σχετικά με τα βραβεία του διαγωνισμού Decanter World Wine Awards (Τα βραβεία του Διαγωνισμού Οίνου Decanter 2013: Έξω πάμε καλά!), ο γνωστός οινοποιός της Σαντορίνης Πάρις Σιγάλας έγραψε ένα σχόλιο.

Ένα σχόλιο οινοποιού της εμβέλειας του Πάρι Σιγάλα ασφαλώς είναι πάντα σημαντικό. Εν τούτοις το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, με αφορμή τη σημασία που δίνει το House of Wine στο Διαγωνισμό του Decanter, ο Πάρις Σιγάλας αμφισβητεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιτροπή κρίσης. Και το κάνει με τροπο που δεν αφήνει χώρο σε παρερμηνείες ή αμφισβητήσεις.

Όταν διαβάσαμε το συγκεκριμένο σχόλιο, επικοινώνησα με τον Πάρι Σιγάλα και -παρά το γεγονός ότι το σχόλιό του είναι εκ των πραγμάτων δημόσιο- τον ρώτησα αν θα συμφωνούσε η απάντησή μας να ξεφύγει από τα στενά όρια μιάς απάντησης κάτω από το σχόλιό του, και o σχολιασμός να γίνει  σε ειδιαίτερο άρθρο, πράγμα στο οποίο και συμφώνησε. Τονίσαμε επίσης την πιθανότητα ευρεία κοινοποίηση των αμφισβητήσεών να δημιουργούσε αντεγκλίσεις, εντάσεις κλπ. και η απάντησή του ήταν ότι επιθυμεί την ευρεία κοινοποίησή του.

Παραθέτουμε λοιπόν εδώ αυτούσιο το σχόλιο του Πάρι Σιγάλα στο άρθρο μας, και θα ακολουθήσει η απάντησή μας.

To κτήμα Σιγάλα απέσπασε 2 αργυρά και όχι ένα.

Η θέση σας ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι ο σπουδαιότερος θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ υποκειμενική. Παράδειγμα: το Νόημα του Παλυβού πήρε το μεγάλο Χρυσό στη Θεσσαλονίκη και στο Decanter πήρε Χάλκινο. Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός Θεσσαλονίκης είναι πολύ ποιο αντικειμενικός από τουλάχιστον από του Decanter.

Για του λόγου μου το αληθές σας θέτω τα εξής ερωτήματα:

1. Στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης θα δείτε κάθε χρόνο έχουμε διαφοροποιήσεις των γνωστών καλών οινοποιείων αλλά και εκπλήξεις πράγμα πολύ φυσιολογικό για έναν διαγωνισμό με ΤΥΦΛΟ σύστημα βαθμολογίας.

2. Δείτε τις τελευταίες χρονιές στο Decanter. Θα παρατηρήσετε ότι βραβεύονται οινοποιεία. Τα ίδια κάθε χρόνο. Αξίζει να δοκιμάσετε τυφλά όλες τις Σαντορίνες που στάλθηκαν στον Decanter. Μήπως τα ελληνικά κρασιά δοκιμάζονται κάθε χρόνο από την ίδια ομάδα η οποία δεν πέφτει ποτέ έξω δείχνοντας συνέπεια στην εκτίμηση γιατί όχι και συμπάθεια προς τα οινοποιεία που παίρνουν τα μετάλλια αλλά και τα τρόφυ; Συνέχεια τα ίδια οινοποιεία παίρνουν τρόφυ. Ακόμη και με βαθμολογία αργυρού.

Η ένσταση μου είναι ότι μια επιχείρηση σαν τη δική σας είναι πολύ λάθος να προβαλει κάποιους διαγωνισμούς και μάλιστα έναν διαγωνισμό με πολλές ενστάσεις ως προς την αντικειμενικότητα του.

Προσωπικά πιστεύω ότι αξιολογεί κάθε χρόνο η ίδια ομάδα γνωστή για τις συμπάθειες που τρέφει για κάποια οινοποιεία αλλά κυρίως για την αντιπάθεια που έχει για κάποια άλλα.

Ο Πάρκερ βαθμολογεί ανοιχτά. Όλα τα κρασιά στα ράφια στις ΗΠΑ έχουν καρτελάκι με τις βαθμολογίες κυρίως του Πάρκερ. Ποιο είναι το όπλο του ; Έχει πείσει τους καταναλωτές ότι είναι αυστηρός και αντικειμενικός. Δεν υπάρχει συμπάθεια.

Ας βγουν κάποιοι να βαθμολογήσουν ανοιχτά και να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και τον επόμενο χρόνο. Αυτό χρειαζόμαστε για να μη παίζονται μικρόνοα παιχνίδια

Πάρις Σιγάλας.


Πριν από όλα, θα θέλαμε να απαντήσουμε στο μέρος του σχολίου που αφορά απ' ευθείας στο House of Wine.

Το ότι τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα τιμήθηκαν με δύο αργυρά και όχι ένα μάλλον οφείλεται σε κάποια παρανόηση, δεδομένου ότι πουθενά στο άρθρο μας δεν αναφέρεται ο αριθμός των βραβείων που έλαβε το κτήμα, η δε παράθεση μέσα στο άρθρο των αποτελεσμάτων είναι ακριβώς όπως δημοσιεύτηκαν από το Decanter.

To House of Wine πράγματι δίνει μεγάλη σημασία στο διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του, όχι επειδή εμείς έτσι αποφασίσαμε, αλλά επειδή ο διαγωνισμός Decanter θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου, αν όχι ο σημαντικότερος, και είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οίνου του κόσμου. Ο αριθμός των δειγμάτων που υποβάλλονται είναι ο μεγαλύτερος - 14,362- οι γνώσεις, τα εχέγγυα -τυπικά και ουσιαστικά- των κριτών σημαντικά - 219 ειδικοί στο κρασί από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 Masters of Wine και 13 Master Sommeliers έκριναν το φετινό διαγωνισμό. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την "αντικειμενικότητα" του διαγωνισμού, και δεν έχουμε ποτέ δει να δημοσιεύονται αμφισβητήσεις διεθνώς ή στην Ελλάδα- μέχρι σήμερα. Εξ' άλλου, η αντικειμενικότητα ενός διαγωνισμού εξαρτάται από την αντικειμενικότητα των κριτών του, και ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις -De gustibus non est disputadum. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει γενικά την αξία των Διαγωνισμών -και το κάνουν πολλοί- αλλά