Νίκη Μηταρέα: "Με κρασί και Ελληνικά"
Από τον Τ. Πικούνη

«Πριν από εννέα χρόνια εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο, τα "Οινομαγειρέματα", με θέμα το πως μπορεί να λειτουργήσει το κρασί στην κουζίνα. Τα "Οινομαγειρέματα" διακρίθηκε τότε ως το καλύτερο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής με κρασί και το 2006, στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand Worg Cookbook Awards, βραβεύθηκε ως το καλύτερο βιβλίο "Cooking with Wine" στον κόσμο, και το δεύτερο καλύτερο στην κατηγορία "Cooking with Spirits"..

Έτσι ξεκινά τον πρόλογό της στο νέο της βιβλίο "Με κρασί και Ελληνικά" η διακεκριμένη δημοσιογράφος γεύσης Νίκη Μηταρέα. Για να μας κάνει γνωστό ότι το τελευταίο της βιβλίο είναι μια νέα ματιά στο ίδιο θέμα με το παλιό, όπου κάποια τμήματα αμετάβλητα από το χρόνο παρέμειναν ίδια, και κάποια άλλα -κυρίως το κομμάτι των συνταγών- άλλαξαν εντελώς.

Προσωπικά, έχοντας διαβάσει και τα δύο βιβλία, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το "με Κρασί και Ελληνικά" είναι ένα νέο αφήγημα της σχέσης κρασιού και φαγητού... και είναι ένα εντυπωσιακό αφήγημα.

Το βιβλίο έχει μια σπάνια για ελληνική έκδοση ποιότητα. Με πολλές, θαυμάσιες φωτογραφίες, άψογη αισθητική και δομή των σελίδων, ανταγωνίζεται επάξια βιβλία μεγάλων συγγραφέων οίνου και γεύσης του
Το βιβλίο  της Νίκης μας οδηγεί σε ένα κόσμο απόλαυσης και μας δίνει όλα τα κατάλληλα εφόδια για να τον προσεγγίσουμε
Γιάννης Μπουτάρης-Οινοποιός
εξωτερικού και τις αντίστοιχες εκδόσεις. Έχει επίσης πολύ καλή δομή, ξεκινώντας από τα βασικά του κρασιού, τις σημαντικές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, τα εργαλεία σερβιρίσματος, τα περί του σύγχρονου Savoir faire του κρασιού και προχωρά σε συνταγές απόλυτα ελληνικές, με υλικά ελληνικά και συνδυασμούς που μας θυμίζουν τα υπέροχα πιάτα της Ελληνικής παράδοσης.

Δίπλα σε κάθε συνταγή βέβαια, υπάρχει η πρόταση της Νίκης για το κρασί που θα συνοδεύσει το πιάτο, και είναι πάντα μια θαυμάσια επιλογή, που δεν έχει σκοπό να "σοκάρει" ή να εκπλήξει τον αναγνώστη με την πρωτοτυπία της -πράγμα που δυστυχώς βλέπουμε όλο και συχνότερα πια σε αντίστοιχα "ταιριάσματα" με τραγικά ή και... αστεία αποτελέσματα- αλλά να μεγιστοποιήσει την απόλαυση τόσο του πιάτου όσο και του κρασιού, με την ανάδειξη του πιάτου από το κρασί αλλά και το αντίστροφο.

Έχουν γράψει πολλά διθυραμβικά για το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι του κρασιού και της γεύσης, ώστε η ταπεινή μου γνώμη να μην προσθέτει πολλά στην εξαιρετικά θετική αξιολόγηση από όλους. Θέλω όμως να τονίσω κάτι που δεν είδα κανέναν από όσους αξιολόγησαν το βιβλίο να το θίγουν, και θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ με αυτό: Το γεγονός ότι η Νίκη Μηταρέα ασχολείται και προβάλλει την "σπιτική" κουζίνα, την κουζίνα με την οποία όλοι μεγαλώσαμε -ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Πιάτα οικεία, τόσο από υλικά, όσο και από αισθητική, πιάτα χορταστικά, με αισθητική "φαγητού" και όχι πίνακα ζωγραφικής ή γλυπτού, με ξεκάθαρες και αναγνωρίσιμες γεύσεις και αρώματα των υλικών που συμμετέχουν. Είναι πιάτα που θα χαιρόμουν να έβλεπα και σε εστιατόρια με ελληνική κουζίνα. Είναι μια όαση απέναντι στον διεθνισμό, στα πιάτα minimal που έχουν σχέση με το «πραγματικό» φαγητό όσο οι ανορεκτικές star της πασαρέλας με τις πραγματικές γυναίκες …

Αν η προσωπική μου άποψη μπορεί να σας επηρεάσει, θα σας συστήσω να διαβάσετε το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα... Είναι από κάθε άποψη ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια απόλαυση να το διαβάζει ένας φίλος του κρασιού και της γεύσης, και ιδιαίτερα ένας φίλος της ελληνικής κουζίνας. Για ανθρώπους με το δικό μου πλούσιο και μακρύ... παρελθόν (αλλά και παρόν!) στην απόλαυση του φαγητού και των κρασιών, το διάβασμα του βιβλίου της Νίκης Μηταρέα είναι σχεδόν... "υποκατάστατο" της αντίστοιχης γευστικής πραγματικότητας!
Τάσος Πικούνης