Δοκιμάζουμε ΠΡΩΤΟΙ με το Γιώργο Γαβαλά το νέο του Μαυροτράγανο! (video)
Από τον Τ. Πικούνη

Αυτή η δουλειά έχει ασφαλώς τις "χάρες" της, πέρα από αυτές τις... προφανείς που όλοι οι φίλοι του κρασιού θα παραδεχτούν και ίσως και να τις ζηλέψουν: Μια από αυτές τις κάπως «έκτακτες» ή ιδιαίτερες, είναι η ευκαιρία να δοκιμάζεις πριν από οποιονδήποτε άλλο ένα νέο κρασί από κάποιο σημαντικό παραγωγό... Ξέρω, κάποιοι συνειρμοί θα δημιουργηθούν ίσως για κάποιες συνήθειες που έχουν ξεπεραστεί(?) προ πολλού, αλλά… διαβάστε παρακάτω και θα με δικαιώσετε!

Έτσι λοιπόν πριν λίγες ημέρες είχα την χαρά να δοκιμάσω το νέο κρασί του Γιώργου Γαβαλά, του γνωστού οινοποιού της Σαντορίνης: Το νέο Mαυροτράγανο Γαβαλά εσοδείας 2013. Και όχι μόνο... γιατί η παρουσίαση του κρασιού έγινε από τον ίδιο το Γιώργο Γαβαλά, ένα από τους σεμνότερους και συμπαθέστερους οινοποιούς που έχω γνωρίσει, αλλά και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε (ενώπιον κάμερας) για το κρασί, τις ιδιότητές του, την οινοποίησή του αλλά και τα προτερήματά του.

Το Μαυροτράγανο είναι ασφαλώς μια premium ποικιλία της Σαντορίνης, που στα χέρια ταλαντούχων οινοποιών έχει δώσει εξαιρετικά κρασιά: Από τα μονοποικιλιακά Μαυροτράγανα που θα βρείτε στο House of Wine, να αναφέρουμε τα κορυφαία premium Μαυροτράγανα του Σιγάλα και του Αργυρού, που από μόνα τους βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά!

Ο Γιώργος Γαβαλάς -όπως θα διαπιστώσετε και στο Video- δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και είναι υπερήφανος για το νέο του κρασί. Όπως αποδείχτηκε από τη δοκιμή, όχι άδικα. Γιατί το Μαυροτράγανο Γαβαλά 2013 -το "μωρό ακόμα" όπως το χαρακτηρίζει ο Γιώργος- είναι πράγματι ένα εξαιρετικό κρασί: Παλαιώνει για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, αποκτώντας έντονο συμπαγές πορφυρό χρώμα με απαλές κεραμιδιές ανταύγειες και πολύ ευχάριστα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, κεράσι και βύσσινο κυρίως. Είναι ένα κρασί πλούσιο και γεμάτο, πικάντικο και τραγανό, με μαλακές τανίνες, ορυκτές νότες και μακρά επίγευση. Eίναι σημαντικό για το κρασί ότι το βαρέλι δεν "φαίνεται", δεν επιβάλλεται, δεν γεμίζει το κρασί με τα δικά του αρώματα και γεύσεις, αλλά αφήνει αυτά του Μαυροτράγανου να ξεδιπλωθούν.

Η άποψή μου είναι ότι θα βρεθεί ανάμεσα στα κορυφαία Μαυροτράγανα του νησιού... και με ελάχιστες φιάλες διαθέσιμες, σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο!

Στο House of Wine θα βρίσκεται σε περίπου μια εβδομάδα, οπότε... λάβετε τα "μέτρα" σας να μην το χάσετε!

Ευχαριστούμε το Γιώργο Γαβαλά για τη δοκιμή του κρασιού αλλά και για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε και… δείτε το video της παρουσίασης του κρασιού...

Στην υγειά σας!Τάσος Πικούνης