Ανακαλύπτοντας το απροσδόκητο Από τον Γ. Μιχαήλο


Νομίζω αυτή θα ήταν μια φυσιολογική αντίδραση μετά από τρεις μέρες επίπονων δοκιμών, 150 περίπου κρασιών, κάτω από πιεστικές συνθήκες και με το άγχος να μην αδικήσεις κάποιο από τα κρασιά που δοκιμάζεις.

Και πριν προλάβεις να ‘ανασάνεις’ πρώτη παρουσίαση του ‘Αρμακά’ του Χρήστου Αϊβαλή και φυσικά Οινόραμα, με όλες τις παράπλευρες εκδηλώσεις και υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Μετά από όλα αυτά καταλήγω στο ότι τελικά δεν είμαι φυσιολογικός. Ήδη περιμένω πως και πώς να έρθει η Δευτέρα για να συνεχίζω να δοκιμάζω, με την ησυχία μου αυτή τη φορά, ότι πιο νέο έχει να ‘δείξει’ ο Ελληνικός Αμπελώνας, την τελευταία μέρα του Οινοράματος. Λέτε την άλλη βδομάδα να πάθω κατάθλιψη, μετά την έντονη δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε;

5. Κρασιά πρεσβευτές


Μετά από μια μακρόχρονη διαδικασία η Ελλάδα πλέον θα βγαίνει στις αγορές του εξωτερικού με κρασιά ‘πρεσβευτές’, τα οποία επέλεξε μια ομάδα έμπειρων ανθρώπων του χώρου, ‘πρεσβευτές’ οι οποίοι θα εμπλουτίζονται ή θα αλλάζουν με ‘επανεξετάσεις’, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρώτη μέρα του Οινοράματος λοιπόν και ήμουν εκεί, πίσω από τους ‘πάγκους’ να σερβίρω και να μιλάω σε ξένους δημοσιογράφους, sommeliers, εισαγωγείς για μία από τις 8 κατηγορίες στις οποίες τα κρασιά ‘πρεσβευτές’ έχουν χωριστεί. Η κατηγορία των ‘discovery wines’, με κρασιά από γηγενείς ποικιλίες, όχι τόσο γνωστές ακόμα στο εξωτερικό, νομίζω πως ήταν συναρπαστική και ενθουσίασε όλους τους ξένους προσκεκλημένους. Απίθανες Ρομπόλες, εξωτικές Μαλαγουζιές, ‘τραγανοί’ Ροδίτες, σπάνια Μαυροτράγανα, Λημνιό και ‘ξενιτεμένα’ από την Σαντορίνη Ασύρτικα, τράβηξαν την προσοχή όλων. Go Greece go…

4. 12os Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης


Αφού ξεπεράστηκε το αρχικό άγχος, (νομίζω ότι μόνο στον στρατό ήμουν περισσότερο ‘ψαρωμένος’ την πρώτη ημέρα), θεωρώ ότι ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα γύρω από το κρασί. Γύρω στα 150 κρασιά πέρασαν μπροστά από το ποτήρι μου, στις τρεις μέρες του διαγωνισμού, σε μια εξαντλητική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα ‘μαγική’. Το ένα από τα δύο μεγάλα χρυσά που δόθηκαν στο διαγωνισμό ήταν από την δική μας ομάδα, σε ένα κρασί του οποίου η πολυπλοκότητα ήταν πραγματικά εξαιρετική, κατά κοινή ομολογία και των εφτά κριτών. Κατά τα άλλα οι βαθμολογίες μου, ήταν ως επί το πλείστον, κάτω από τον μέσο όρο της ομάδας μου. Μάλλον ήμουν αρκετά αυστηρός για πρώτη φορά…

3. Το Οινόραμα είναι σε εξέλιξη


Το Οινόραμα είναι ήδη σε εξέλιξη και όπως πάντα αποτελεί την μεγαλύτερη ‘συνάθροιση’ του Ελληνικού κρασιού, με συχνότητα κάθε δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι κατά την ταπεινή μου άποψη το ΕΚΕΠ είναι ένα εκθεσιακό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να στηρίξει σωστά την προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, (άτιμη κρίση), πολλοί είναι αυτοί που έχουν δώσει το παρών, με πραγματικά εξαιρετικές προτάσεις κρασιών, για τις οποίες θα λάβετε πληροφόρηση, εντός της εβδομάδας. Ελπίζω όλοι να έχετε περάσει ήδη μια βόλτα από την μεγαλύτερη ‘γιορτή’ του Ελληνικού κρασιού.

2. Πρώτη παρουσίαση Αρμακά


Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω προσωπική επιτυχία. Και να μην μου το επιτρέψετε δηλαδή, εγώ πάλι θα το κάνω... Αυτό που συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στο Paradiso, νομίζω πως ήταν χωρίς προηγούμενο, για τα Ελληνικά δεδομένα και μια εξαιρετική τιμή για το εστιατόριο μου. Δεν θα σταθώ στην ποιότητα του Αρμακά, μιας που ως μέρος της όλης διαδικασίας, ήμουν ο μόνος μαζί με τον κύριο Λουκάκη, ο οποίος γνώριζε την ταυτότητα των τεσσάρων κρασιών που δοκιμάστηκαν, άρα θα μπορούσα να πω ‘υποψιασμένος’. Η όλη επιτυχία του εγχειρήματος, είχε να κάνει με την ‘τόλμη’ του Χρήστου Αϊβαλή, να κοντράρει δύο από τα κορυφαία κρασιά του, δίπλα σε ‘μεγαθήρια’ του Ιταλικού αμπελώνα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή η εξωστρέφεια του παραγωγού, ήταν από μόνη της, η επιτυχία της όλης βραδιάς. Για την ιστορία και τα δύο κρασιά, τόσο το Τέσσερα, όσο και ο Άρμακας, στάθηκαν ισότιμα, δίπλα στους ‘μύθους’ της γειτονικής χώρας. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες οινοποιοί, το παράδειγμα του…

1. Solaia Antinori 2008


Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπω το τετραγωνάκι να έχει χρώμα πορτοκαλί στη σελίδα της Solaia στο House of Wine. Δεν θα ησυχάσω, αν δεν το δω να πρασινίζει και να γίνει άμεσα διαθέσιμο… Ένα κρασί από άλλο πλανήτη, με ποιότητα τανινών οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν θέμα για πολυήμερο σεμινάριο. ‘Τέλος… Δεν περιγράφω άλλο’…


Καλή εβδομάδα σε όλους


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant