Έκθεση Οίνων Πελοποννήσου: Είμασταν εκεί...!ι!
Από τον Τ. Πικούνη

Η έκθεση "Οίνοι Πελοποννήσου" έκλεισε τις πύλες της στις 9:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Ήταν η ετήσια έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στην Αθήνα, που γίνεται αυτή την εποχή του χρόνου.

Αν πούμε ότι ήταν μια... διαδήλωση οινόφιλων, δεν θα απέχουμε πολύ από την πραγματικότητα!. Ο αριθμός των Αθηναίων που τίμησε με την παρουσία του την έκθεση ήταν τεράστιος, η πυκνότητα των ατόμων στην έκθεση εντυπωσιακή από την πρώτη ώρα, που κατέληξε κατά τις 7:00 το βράδυ να γίνει κυριολεκτικά ασφυκτική, και δεν θα διστάσω να πω ενοχλητική, καθιστώντας τη δοκιμή κρασιών σχεδόν αδύνατη αλλά και την κίνηση στην μεγάλη αίθουσα- το Ball Room- της Μ. Βρετανίας εξαιρετικά δύσκολη.

Ήσαν (σχεδόν) όλοι εκεί: Σημαντικοί παραγωγοί από όλη την Πελοπόννησο εξέθεσαν τα κρασιά τους στο Αθηναϊκό κοινό. Οι τοπικές ποικιλίες κυριάρχησαν ασφαλώς, και το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο -οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες- μαζί με την Μαλαγουζιά και το Ροδίτη, αλλά και τις ιδιαίτερες ποικιλίες περιοχών όπως η υπέροχη Κυδωνίτσα από τη Λακωνία, η Μονεμβασιά, ο Αυγουστιάτης, ή το Γουστολίδι της Ζακύνθου είχαν την τιμητική τους.

Έχει όμως και ένα βασικό μειονέκτημα η έκθεση: Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα φρέσκα λευκά εσοδείας 2014 γιατί οι Πελοποννήσιοι παραγωγοί δεν "βιάζονται" να βάλουν στη φιάλη ανέτοιμα πολλές φορές κρασιά, όπως κάνουν συνάδελφοί τους της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι οι οινόφιλοι δοκιμάζουν κρασιά εσοδείας 2013, που οι περισσότεροι έχουν ήδη δοκιμάσει κάποια από αυτά. Για αυτό το λόγο η έκθεση δεν αφορά καθόλου τους επαγγελματίες του κρασιού, αλλά μόνο το ευρύ κοινό που ουσιαστικά δοκιμάζει κρασιά που θα καταναλώσει άμεσα στις γιορτές.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να γράψουμε για τα κρασιά αυτής της έκθεσης χωρίς καν να την... επισκεφτούμε! Υπάρχουν βέβαια οι φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την επίσκεψή μας εκεί, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξαν νέα κρασιά, αλλά ούτε κρασιά νέας εσοδείας ώστε να πούμε κάτι διαφορετικό από τα πολλά που γράφουμε δίπλα σε κάθε κρασί του House of Wine.

Διαβάσετε τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά κρασιών της Πελοποννήσου, δείτε τα κρασιά κάθε περιοχής στο House of Wine:

- Κρασιά της Νεμέας
- Κρασιά της Αχαίας
- Κρασιά της Λακωνίας
- Κρασιά της Μαντινείας
- Κρασιά της Ηλείας
- Κρασιά των υπολοίπων περιοχών της Πελοποννήσου

Κρασιά νέας εσοδείας 2014 είχε σχεδόν μόνο το Κτήμα Θεοδωρακάκου στη Λακωνία, όπου και δοκιμάσαμε την εξαιρετική νέα Κυδωνίτσα 2014, ένα κρασί που συναγωνίζεται με επιτυχία τις καλύτερες λευκές ποικιλίες, ελληνικές και ξένες, με θαυμάσια αρώματα, υποδειγματική οξύτητα και γευστική πληρότητα, που μαζί με τον Περίβλεπτο 2014 από την τοπική ποικιλία Μονεμβασιά αποτελούν το "δίδυμο" της σίγουρης επιτυχίας για τον Νίκο Θεοδωρακάκο, που με υποδειγματική σοβαρότητα και συνέπεια προωθεί τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής του. Και τα δύο κρασιά θα εμφανιστούν στα ράφια της λιανικής σε περίπου 15 ημέρες, πάντως πριν τις γιορτές.

Δοκιμάσαμε επίσης το Chardonnay Παπαϊωάννου, όπως πάντα υψηλού επιπέδου κρασί, και τη θαυμάσια νέα Μελισσόπετρα του Κτήματος Τσέλεπου, που σίγουρα θα "κάψει τις καρδιές" των τόσων φανατικών της φίλων

Δείτε επίσης τις πολλές φωτογραφίες από την έκθεση.

Θέλουμε πάντως να τονίσουμε ότι απαιτείται άμεσα λύση στο (πολύ ευχάριστο, είναι αλήθεια!) πρόβλημα που δημιουργείται από την αθρόα προσέλευση των παλαιών αλλά και των πολλών νέων φίλων του κρασιού. Μερικές φορές η μεγάλη επιτυχία έχει παράπλευρες επιπτώσεις στον ..εαυτό της!
Τάσος Πικούνης