Bras de Fer: Oenotelia vs Οινόραμα...
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν περίπου 10 ημέρες έλαβα στο γραφείο μου ένα φάκελο που απευθυνόταν προσωπικά σε εμένα. Μέσα περιείχε μια καλαίσθητη προσωπική πρόσκληση που με καλούσε να επισκεφθώ την "Oenotelia 2015". Στο δεξί κάτω μέρος υπήρχε το προσωπικό μου "πάσο", με το όνομά μου και αυτό του House of Wine τυπωμένο, και με ένα barcode που μου επέτρεπε να επισκεφθώ την έκθεση χωρίς αναμονή στην είσοδο. Η πρόσκληση είχε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να φθάσω στην έκθεση.

Δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα...

Θα μου πείτε ίσως -ιδιαίτερα όσοι έχουν επισκεφθεί εκθέσεις στο εξωτερικό- "σιγά τώρα!"... Ναι... ίσως έχετε δίκιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν το έχω δει ποτέ να γίνεται πριν από κάποια έκθεση οίνου...


Δεν θα μιλήσω εδώ για τα κρασιά της έκθεσης, γιατί τα περισσότερα αναφέρθηκαν από το Γρηγόρη Μιχαήλο στα δύο πρόσφατα άρθρα του για το "Οινόραμα". Θα μιλήσω για την έκθεση σαν event, γιατί πιστεύω ότι θα ταράξει τα νερά των δεκάδων πια Εκθέσεων Οίνου που γίνονται κάθε χρόνο...

Άλλη μία λοιπόν έκθεση Οίνου και αποσταγμάτων, μόλις μια εβδομάδα μετά το "Οινόραμα 2015", μάλλον φαντάζει παράτολμο εγχείρημα -και ίσως το "παράτολμο" να είναι και ένας... σεμνός χαρακτηρισμός!. Ιδιαίτερα δε όταν ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες γίνεται στο Dusseldorf της Γερμανίας η μεγαλύτερη έκθεση οίνου του κόσμου: Η Prowein 2015 συγκεντρώνει φέτος περίπου 80 Έλληνες οινοπαραγωγούς-εκθέτες, και μάλιστα τους σημαντικότερους, και τουλάχιστον 5πλάσιους Έλληνες επισκέπτες -μπορεί και να λέω λίγους.

Αν το συνδυάσουμε και με την κούραση των εκθετών, που έχουν ήδη συμμετάσχει σε καμιά δεκαριά εκθέσεις, παρουσιάσεις -ή όπως αλλιώς θέλετε να τις πείτε- σχετικές με το κρασί, καταλαβαίνετε ότι δεν περιμένεις να δεις και όλο τον οινικό κόσμο σε αυτή την έκθεση!

Πραγματικά, δεν ήταν όλος ο κόσμος... Το τμήμα της "Oenotelia" μέσα στην πολύ μεγάλη "Food Expo" που την φιλοξενεί ήταν ακριβώς μισή εκθεσιακή αίθουσα (Hall)... Με τους εκθέτες Οίνου να παρουσιάζουν πραγματικά σημεία εξάντλησης! Δεν αστειεύομαι: Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, χασμουρητά...

Από timing λοιπόν, η νέα έκθεση ασφαλώς δεν θα μπορούσε να βρει χειρότερο. Εντούτοις έχει μια δικαιολογία: Η έκθεση είχε προγραμματιστεί νωρίτερα, αλλά οι έλληνες πολιτικοί είχαν άλλα σχέδια, και προγραμμάτισαν τις εκλογές τους περίπου επάνω στην έκθεση. Άρα... έπρεπε να μεταφερθεί! Ή να ακυρωθεί. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε. Γιατί δεν ακυρώθηκε, θα σας πω την άποψή μου παρακάτω.

Αυτά είναι τα αρνητικά... γιατί υπάρχουν και θετικά, και είναι πολλά.

Να ξεκινήσω από το χώρο: Εξαιρετικός, πραγματικά εκθεσιακός, με τεράστιο parking, ευκολία πρόσβασης, αυτοκίνητα-πούλμαν που σε μεταφέρουν από τους σταθμούς του metro κάθε 10 λεπτά στην έκθεση και το ίδιο από τη στάση λεωφορείων του Αεροδρομίου. Είσοδος άνετη, παρά το πλήθος που συρρέει, χάρη και στα πολλά σημεία ελέγχου εισιτηρίων, αλλά και στο ότι οι διοργανωτές στέλνουν στους εμπορικούς επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στα αρχεία τους από την Ho.Re.Ca, ένα ειδικό δελτιο εισόδου με barcode, με το όνομα του επισκέπτη τυπωμένο, που σκανάρεται στην είσοδο χωρίς να χρειάζεται νέα υποβολή στοιχείων. Απλό; Σίγουρα... αλλά θέλει επαγγελματική οργάνωση.

Αυτή ακριβώς η επαγγελματική οργάνωση φαίνεται σε κάθε σημείο της έκθεσης, από τα banners μέχρι τα περίπτερα των εκθετών. Ειδικά για τα περίπτερα, η δομή τους αλλά και ο εξοπλισμός τους είναι εντυπωσιακός: Στην τιμή του περιπτέρου -που οι εκθέτες με πληροφόρησαν ότι είναι η μισή άλλων εκθέσεων- συμπεριλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός, από γραφείο, καρέκλες, ράφια, ερμάρια. Ο Οινοπαραγωγός φέρνει μόνο τις φιάλες, όλα τα άλλα παρέχονται από την έκθεση! Και η δομή του περιπτέρου βαριά, καλαίσθητη, τα περίπτερα ψηλά, με πολύ ωραίο design...

Επισκέφθηκα την "Oenotelia" το Σάββατο το πρωί, γύρω στις 12:30, και το τεράστιο parking ήταν ήδη σχεδόν γεμάτο. Όχι χάρη στην έκθεση των κρασιών, αλλά χάρη στην "Food Expo"... οι επισκέπτες στην "Oenotelia" ήσαν ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνόλου των επισκεπτών, αλλά... και αυτοί ήσαν αρκετοί, και είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα γίνει ο χαμός!

Ποιοί είναι όμως αυτοί οι επισκέπτες; Σίγουρα οι επαγγελματίες του οίνου δεν θα επισκεφθούν την έκθεση μαζικά, όταν έχουν δει τους οινοπαραγωγούς πριν μόλις μια εβδομάδα. Αλλά πολλοί επαγγελματίες με άλλο αντικείμενο που επισκέπτονται τη "Food Expo" ασφαλώς θα περάσουν και από το κρασί, και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό. Να σημειώσουμε ότι η έκθεση είναι επαγγελματική -το πόσο αυστηρά, ειλικρινά δεν το γνωρίζω.

Ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι η "Oenotelia" θα διεκδικήσει από τον επόμενο χρόνο την πρωτοκαθεδρία στις εκθέσεις Οίνου. Ασφαλώς το bras de fer θα είναι μεταξύ "