Untitled 1 Συζητώντας με το Λεωνίδα Νασιάκο στη Σεμέλη...
Από τον Τ. Πικούνη

Στο ψηλότερο μέρος έξω από το χωρίο Κούτσι, ενα οινοποιείο που εντυπωσιάζει με την αισθητική του, την τεχνολογία του αλλά και με τη... θέα του! Συγκλονιστική η θέα από το οινοποιείο της Σεμέλης (Domaine Helios το επίσημο όνομά του), σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα, όσες φορές και αν τη δεις: Η εξαιρετική ομορφιά της Νεμέας, με αυτό το "μαλακό", γλυκό τοπίο με την τεράστια ποικιλία φυτών, τις ήρεμες πλαγιές όλες φυτεμένες με αμπελώνες, ελιές, διάσπαρτες από κυπαρίσσια αποκαλύπτεται από τα... ύψη της Σεμέλης με εκπληκτικό τρόπο, ακριβώς ίδια, όπως θα την έβλεπε και ο Πίνδαρος πριν 2500 χρόνια όταν έγραφε τις ωδές του για κάποιους από τους νικητές των τοπικών αγώνων, τα Νέμεα....

Η αισθητική κυριαρχεί... αισθητική τοπίου, αλλά και αισθητική κτιρίου. Σαν Αρχιτέκτονας, είμαι ευαίσθητος στα κτίρια που αναδεικνύουν μια σύγχρονη αισθητική. Το οινοποιείο της Σεμέλης στο Κούτσι είναι ασφαλώς το ωραιότερο οινοποιείο που έχω μέχρι σήμερα δει στην Ελλάδα. Τολμηρό στη σχεδίασή του αλλά και στην στατική του, με το πραγματικά πρωτότυπο κέλυφος, δεσπόζει θετικά στο ορεινό τοπίο.
 
Αλλά και τεχνολογικά το οινοποιείο της Σεμέλης "δεσπόζει" ακόμα και σήμερα, 12 χρόνια μετά τη δημιουργία του. Αρκεί κάποιος να δει τον απέραντο χώρο των δεξαμενών για να καταλάβει πότε η υψηλή τεχνολογία είναι υψηλή και αισθητικά: Εντυπωσιάζεται κανείς με τον πραγματικά απέραντο χώρο των δεξαμενών κάτω από το υπέροχο κέλυφος, χωρίς ο τεράστιος χώρος να διακόπτεται από ούτε μία κολώνα ή στήριγμα...

Το ξέρω... παρασύρθηκα από την αισθητική απόλαυση, γιατί ο σκοπός αυτής της επίσκεψής μου στο Οινοποιείο -το έχω επισκεφθεί πολλές φορές και κατ' ιδίαν και με το House of Wine- δεν ήταν να μιλήσω για το Οινοποιείο, αλλά να συναντήσω και να συνομιλήσω με το Λεωνίδα Νασιάκο, το γνωστό οινοποιό και Διευθυντή της Σεμέλης όπως το έχω κάνει μέχρι σήμερα με πολλούς γνωστούς επίσης οινοποιούς, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το κρασί...

Θα σας εξομολογηθώ κάτι.... απαράδεκτο: Έχω γνωρίσει σχεδόν όλους τους Έλληνες Οινοποιούς. Μικρούς, μεγάλους, πολύ μικρούς, με κάποιους είμαι πολύ φίλος, με κάποιους άλλους -λίγους μάλλον- έχω μόνο σφίξει το χέρι και έχω ανταλλάξει κάποιες κουβέντες. Ε, λοιπόν, όσο και απίστευτο αν φαίνεται, δεν είχα γνωρίσει ποτέ τον δημιουργό της κραταιάς "Μαντινείας Νασιάκου", το Λεωνίδα Νασιάκο!

Ο Λεωνίδας Νασιάκος δεν είναι μόνο ένας σημαντικός οινοποιός. Είναι και ένας ευγενής, σεμνός άνθρωπος, ιδιαίτερα φιλικός και ανεπιτήδευτος, φιλόξενος και τελικά, πολύ συμπαθητικός. Θα πω και... υπομονετικός, αφού μεταφέραμε όλο τον εξοπλισμό για τη συνέντευξη τρεις φορές από τα διάφορα σημεία της τεράστιας βεράντας στο χαμηλότερο επίπεδο και πάλι πίσω, γιατί η βιντεοσκόπηση στον ήλιο -που θα μας έδινε ταυτόχρονα και φόντο τη μαγευτική θέα- ήταν αδύνατη λόγω πιθανότητας... ηλίασης, τόσο δυνατός ήταν.

Δεν πειράζει όμως... η συζήτησή μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την στο video, γι' αυτό το συνολικό video είναι μεγάλο: κρατά 49 λεπτά, αλλά μπορείτε να το παρακολουθήσετε είτε ολόκληρο, είτε σταδιακά, χωρισμένο σε 3 μέρη:

Το πρώτο, όπου ο Λεωνίδας Νασιάκος μιλά για τον εαυτό του, από που ξεκίνησε, για το οικογενειακό οινοποιείο της Μαντινείας, για το εμβληματικό κρασί, τη "Μαντινεία Νασιάκου", για τη σχέση του με τον Γιάννη Τσέλεπο με τον οποίο είχαν μια κοινή αρχή που ελάχιστοι γνωρίζουν, πως έφτασε στη συνεργασία και τελικά συγχώνευση με τη Σεμέλη.

Στο δεύτερο μέρος μιλά για τα κρασιά της Σεμέλης, τις κατηγορίες τους, για την νέα σειρά των κρασιών Untitled και για τον... περίεργο τίτλο τους, για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές της Σεμέλης, για το θέμα των Ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

Στο τρίτο
μέρος η συζήτηση στρέφεται σε γενικότερα θέματα του κρασιού, για τα νέου τύπου ροζέ Προβηγκίας, για τις διαφορές Νεμέας και Μαντινείας καθώς και για την αμπελουργία και τους αμπελουργούς σε κάθε παραγωγή. Μας μιλά επίσης για τους παραγωγούς που θεωρεί κορυφαίους, για τη σημασία αμπελιού και οινοποίησης, και τέλος δοκιμάζουμε το νέο του Ροζέ της σειράς Untitled.

Μπορείτε λοιπόν να παρακολουθήσετε:

- Μια σύντομη έκδοση του Video (ακολουθεί)


- Το δεύτερο μέρος του Video
- Το τρίτο μέρος του Video

- Ολόκληρο το Video (ακολουθεί)
Στην υγειά σας!Τάσος Πικούνης