Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

30 Χρονιές Μέγας Οίνος: Η Δοκιμή του Κρασιού

30 Χρονιές Μέγας Οίνος: Η Δοκιμή του Κρασιού
Από τον Τ. Πικούνη

Ένα αφιέρωμα του House of Wine για τις 30 σοδειές του Μέγα Οίνου Σκούρα. Το αφιέρωμα υπογράφει ο Τάσος Πικούνης, και αποτελείται από 3 άρθρα για το εμβληματικό αυτό κρασί. Σήμερα το τρίτο και τελευταίο άρθρο...

Το τρίτο μου άρθρο για το αφιέρωμα στις 30 σοδειές του Μέγα Οίνου Σκούρα θα αφορούσε στη δοκιμή του κρασιού (η τρέχουσα σοδειά είναι του 2016), και αυτή θα δοκίμαζα. Όμως, ο φίλος Γιώργος είχε την καλωσύνη να μου στείλει μια σπάνια φιάλη: Μέγας Οίνος 2000 Magnum παρακαλώ! 20 χρόνια στο μπουκάλι, τι πιο ενδιαφέρον να δοκιμαστεί δίπλα στην τρέχουσα χρονιά του 2016 και να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την πορεία του μεγάλου αυτού κρασιού μέσα στο χρόνο! Από την άλλη... ανοίγεις ένα τέτοιο Magnum μέσα στο lockdown χωρίς την κατάλληλη παρέα και το απαραίτητο συνοδευτικό πιάτο; Ο ίδιος ο Γιώργος Σκούρας μου έγραψε στο συνοδευτικό γράμμα «Εσύ θα φροντίσεις να βρεις τα ωραία μανιτάρια και τη σωστή παρέα»... Δίλημμα!

Την λύση την έδωσε η τεχνολογία και λέγεται Coravin! Είναι η «μαγική» συσκευή που σου επιτρέπει να πάρεις κρασί από μια φιάλη χωρίς να βγάλεις το φελλό!

Έτσι λοιπόν βρίσκομαι μπροστά σε 2 ποτήρια Μέγα Οίνο με διαφορά μεταξύ τους 16 ολόκληρα χρόνια!

Ξεκινώ με το νεότερο, αφού για να εκτιμήσω το παλαιότερο θα πρέπει να γνωρίζω τις ιδιότητες του νεότερου ώστε να έχω μέτρο σύγκρισης. Μέγας Οίνος 2016 λοιπόν πρώτα... αλλά πριν κάποια κοινά δεδομένα:

Με 80% Αγιωργίτικο από τον παλαιό αμπελώνα στα πετρώδη εδάφη του Γυμνού σε υψόμετρο 700μ και 20% Cabernet Sauvignon από αμπέλια στην ορεινή Κορινθία, υφίσταται αλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23˚C και μεταζυμωτική εκχύλιση στους 20˚C. Συνολικός χρόνος εκχύλισης: Για το Αγιωργίτικο 25 μέρες, για το Cabernet Sauvignon 20 μέρες. Ακολουθεί πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλια. Μετά την παλαίωση για 18 μήνες σε Γαλλικά δρύϊνα βαρέλια και την εμφιάλωση, το κρασί παραμένει για 6 μήνες στο κελάρι του Kτήματος.

Όπως έχω πει και άλλες φορές, το κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων κρασιών είναι η ισορροπία... κανένα χαρακτηριστικό δεν «καπελώνει» τα υπόλοιπα, και η σχέση αρωμάτων στη μύτη με τις γεύσεις και τα αρώματα στο στόμα είναι ιδανική: πολυπλοκότητα και στα αρώματα καί στις γεύσεις, με κομψότητα και φινέτσα να έχουν έντονο παρόν. Τα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων -βατόμουρο, μύρτιλο, κεράσι- αποτελούν τη βάση των αρωμάτων του κρασιού, πάνω στα οποία «παίζουν» οι νότες βανίλιας και καπνού από την 18μηνη παραμονή του σε καινούρια γαλλικά βαρέλια, εκ των οποίων oι 4 sur lie, καθώς και μιά πιπεράτη αίσθηση. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το ότι έχει τιθασευτεί η χαρακτηριστική γλυκύτητα του Αγιωργίτικου, και έχει παραμείνει τόση όση απαιτείται για την εξισορρόπιση της πικράδας του Cabernet Sauvignon στην μακριά και εξαιρετική επίγευση. Το κρασί είναι πυκνό, πολύπλοκο, εξαιρετικά ευχάριστο... με ένα βαθυκόκκινο χρώμα με γκρενά ανταύγιες, ένα μεγάλο κρασί όπως συνιστά και το όνομά του! Ταιριάζει με κρέατα, ψητά, κοκκινιστά, με κυνήγι και με έντονα τυριά!

Πάμε τώρα στο παλαιωμένο Μέγα Οίνο του 2000.

Θα ξεκινήσω με ένα (σύγχρονο!) επιφώνημα: Ουάου!! Ναι, απρεπές κάπως, αλλά έτσι αισθάνθηκα με την πρώτη γουλιά: χρώμα χωρίς ίχνη παλαιότητας, χωρίς κανένα ίχνος κούρασης ή οξείδωσης και όλα τα χαρακτηριστικά της σοδειάς του ‘16 σε μια ευγενέστερη, βελούδινη, κομψότερη αλλά και πιο λιτή, υπέροχη εκδοχή! Πιπεράτο, με διακριτή οξύτητα και με υπέροχες μελωμένες τανίνες, αρώματα γλυκά και αυτή τη φορά με ανεπαίσθητες νότες τρούφας και μιας φυτικότητας που δεν διέκρινα στη σοδειά του 16.

Μου είναι δύσκολο να εκφράσω τον ειλικρινή ενθουσιασμό μου για αυτό το κρασί. Πιστεύω οτι άνετα μπορεί να παλαιώσει περισσότερο, αλλά και ότι ήδη βρίσκεται στην κορύφωσή του. Είναι τόσο τέλειο που δεν θα ρισκάρω και θα το πιώ με παρέα και αγριογούρουνο στιφάδο μόλις μας επιτραπεί να θυμηθούμε πάλι ότι είμαστε... άνθρωποι!

Εδώ, με αυτό το άρθρο, κλείνει το αφιέρωμα του House of Wine για τον εορτασμό των 30 εσοδειών του Μέγα Οίνου. Είναι προσωπική μου χαρά αλλά και όλων μας στο House of Wine να βλέπουμε Ελληνικά κρασιά με αυτή την διαχρονική ποιότητα. Συγχαρητήρια στο Γιώργο Σκούρα και στους συνεργάτες του για αυτό το επίτευγμα, αλλά και για τη γενικότερη συνεισφορά του Γιώργου Σκούρα στο Ελληνικό κρασί.

Μπορείτε να διαβάσετε τα προηγούμενα άρθρα εδώ:

30 χρονιές Μέγας Οίνος: Η γνωριμία μου με το κρασί
30 Χρονιές Μέγας Οίνος: Η Ιστορία του Κρασιού



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: