5 Διάσημοι γάμοι με Ονομασία Προέλευσης

5 Διάσημοι γάμοι με Ονομασία Προέλευσης
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μην πάει το μυαλό σας σε gossip! Δεν θα ασχοληθούμε με γάμους ή διαζύγια διάσημων προσώπων. Δεν θα ξεφύγουμε από το θέμα μας που δεν άλλο από το κρασί και θα πάμε μία βόλτα στον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη για να γνωρίσουμε κάποιες διάσημες Ονομασίες Προέλευσης όπου παράγονται σπουδαία κρασιά από το πάντρεμα ποικιλιών. Ποικιλίες που αγαπούν η μία την άλλη και δίνουν συγκλονιστικά αποτελέσματα συνεισφέροντας η καθεμία τα προτερήματα της στο ‘γάμο’.

Cote Rotie

Στην φημισμένη Ονομασία Προέλευσης του Cote Rotie στον βόρειο Ροδανό, έχουμε γάμο μίας ερυθρής ποικιλίας, του Syrah με το λευκό Viognier. Μπορεί το Syrah με τον πικάντικο, ανθικό και σοκολατένιο χαρακτήρα του να κυριαρχεί στο χαρμάνι με ελάχιστο ποσοστό 80%, όμως η τσαχπινιά του Viognier χαρίζει ευγένεια και ακόμα πιο έντονο ανθικό χαρακτήρα κάνοντας αυτά τα κρασιά περιζήτητα και αξιώνοντας αρκετά υψηλές τιμές. Δοκιμάστε τα Cote Rotie Seigneur de Maugiron, Cote Rotie Guigal και Chateau d' Ampuis Cote Rotie και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Champagne

Στην περίπτωση της σαμπάνιας, της πιο διάσημης περιοχής για αφρώδη κρασιά, συνήθως δεν μιλάμε για ‘ζευγάρι’ αλλά για συνδυασμό τριών ποικιλιών, των Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Μeunier (Veuve Clicquot Vintage Reserve Rose 2008, Deutz Brut Classic, Louis Roederer Brut Premier ). Το λευκό Chardonnay χαρίζει την οξύτητα του και τον αρωματικό του χαρακτήρα, το ερυθρό Pinot Noir το σώμα, την διάρκεια και τα κόκκινα φρούτα ενώ το Pinot Meunier, που συνήθως χρησιμοποιείται για τις πιο νεαρές σαμπάνιες, ‘μαλακώνει’ το χαρμάνι με το φρουτώδη χαρακτήρα του. Σε αρκετές premium εκδοχές βέβαια ισχύει το «στους δύο τρίτος δεν χωράει» και χρησιμοποιούνται μόνο το Chardonnay και το Pinot Noir (Louis Roederer Brut Vintage Rose 2014 , Dom Perignon Brut Boxed 2008)

Bordeaux

Σχεδόν όλα τα κρασιά του Μπορντώ παράγονται με ανάμιξη ποικιλιών, έτσι συναντάμε και λευκά και ερυθρά ζευγάρια. Μπορεί να επιτρέπονται συνολικά 13 ποικιλίες, όμως στην πράξη χρησιμοποιούντα δύο λευκές το Sauvignon Blanc και το Semillon και τρεις ερυθρές, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Cabernet Franc.

Στα λευκά ξηρά κρασιά (Domaine de Chevalier Grand Cru Classé Blanc) κυριαρχεί το Sauvignon Blanc (υπάρχουν και πολλά μονοποικιλιακά Sauvignon) με τον φυτικό και ανθικό του χαρακτήρα αλλά και την υψηλή του οξύτητα που λείπει από το Semillon. Στα γλυκά κρασιά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα περίφημα Sauternes (Chateau Doisy Vedrines 2eme Cru Classe, Chateau Suduiraut), κυριαρχεί το Semillon το οποίο λόγω της λεπτής του φλούδας προσβάλλεται πολύ εύκολα από τον βοτρύτη, ενώ το Sauvignon Blanc χαρίζει την φρεσκάδα του. Και στα ξηρά και στα γλυκά κρασιά κάποιες φορές προστίθεται και ένα μικρό ποσοστό Muscadelle που προσδίδει φρουτώδη και ανθικά στοιχεία όπως στο Chateau Magneau Λευκό.

Στα ερυθρά κρασιά του Μπορντώ, το Cabernet Sauvignon κυριαρχεί στην περιοχή του Haut Medoc (Chateau de Pez) ενώ είναι πολύ σημαντικό στο Graves και στο Medoc (Chateau d' Ιssan, Chateau Cantenac Brown). Σε όλες αυτές τις περιοχές το Cabernet εμφανίζεται αρκετά τανικό, έχει άφθονα αρώματα μαύρων φρούτων και καλή συνέργεια με την δρύ και γι’ αυτό συνδυάζεται με το πιο μαλακό και πιο στρογγυλό Merlot. To Merlot αντίθετα κυριαρχεί στα χαρμάνια που έρχονται από τις περιοχές του Saint Emillion (Chateau Angelus) και του Pomerol (Chateau Gazin) καθώς εκεί ωριμάζει πιο εύκολα από το Cabernet Sauvignon. Σημαντική είναι και η παρουσία του Cabernet Franc στο Μπορντώ και ιδιαίτερα στην περιοχή του Saint Emillion, το οποίο παρόλο που δεν κυριαρχεί στα χαρμάνια προσδίδει φινέτσα και έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά.

Port

Ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε ποικιλίες είναι αυτές που συμμετέχουν συνήθως στην παραγωγή των υπέροχων γλυκών και ενισχυμένων κρασιών από την Πορτογαλία, Port. Οι Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca and Tinta Cão είναι οι βασικές ποικιλίες, παρόλο που συνολικά επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 30 τοπικά σταφύλια. Και οι πέντε βασικές ποικιλίες έχουν διαφορετικά προτερήματα που τα χαρίζουν στο χαρμάνι για να έρθουν στα ποτήρια μας τα διάφορα στυλ όπως τα φρουτένια Rubu Ruby Port Fonseca, LBV (LBV Port, Ramos Pinto) και Vintage Port αλλά και τα καραμελένια Tawny port (Tawny Port 10 Ans Quinta de Ervamoira, Fonseca Tawny).



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: