Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

6 κρασιά για να επιστρέψουμε στην ‘κανονικότητα’

6 κρασιά για να επιστρέψουμε στην ‘κανονικότητα’
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Σε ποια κανονικότητα θα μου πείτε τώρα! Ας ορίσουμε την κανονικότητα σε αυτό το κείμενο ως την επιστροφή στην βάση μας και στους ρυθμούς της δουλειάς. Δεν λέω ρουτίνα γιατί αυτές τις συνθήκες με τον Covid δεν τις έχουμε ξαναζήσει. Σε έναν περίεργο Σεπτέμβρη, που ναι μεν έχουμε επιστρέψει όσοι καταφέραμε να φύγουμε αλλά και πάλι, νιώθουμε τα πράγματα να είναι σε ‘flight mode’. Ευτυχώς που βρισκόμαστε μέσα στον τρύγο και βλέπουμε όμορφες φωτογραφίες από αμπελώνες, από σταφύλια και από δεξαμενές. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επισκεπτόμασταν 1-2 οινοποιεία, έτσι για να ‘μυρίσουμε’ τον τρύγο! Φέτος μάλλον θα πρέπει να ‘κάτσουμε στα αυγά’ μας, γιατί μπορεί να είναι μικρές οι πιθανότητες, αλλά δεν θα θέλαμε να πάμε βόλτα τον ιό, και πόσο μάλλον στα οινοποιεία που αυτή την εποχή ‘φλέγονται’. Τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε τα κρασιά που δημιουργήσαν για εμάς οι παραγωγοί τις προηγούμενες χρονιές και να τους ευχηθούμε ‘καλά κρασιά’ και φέτος από μακριά!

Διάλεξα λοιπόν τα 6 κρασιά ‘κίνητρο’ για να αποχωριστώ την Εύβοια και να γυρίσω στην Αθήνα και τα μοιράζομαι μαζί σας!

Μάρων Ερυθρός 2008

Ψάχνω στα ‘ράφια’ του House of Wine κρασιά που θα μας κάνουν κλικ και θα μας βοηθήσουν στην επανένταξη! Είναι πάρα πολλά, αλλά το μάτι έπεσε πάνω στο Μάρων ερυθρός 2008. Δεν χάνεται αυτή η ευκαιρία, να πιούμε δηλαδή κρασί από μία Τοσκανέζικη ποικιλία που εκφράζεται πολύ όμορφα στην Θράκη και έχει εξελιχθεί για 12 χρόνια από τότε που αποχωρίστηκε το αμπέλι! Θέλουμε και ένα ωραίο πλατό αλλαντικών και τυριών (ίσως με αυτά που ανακαλύψαμε και φέραμε πίσω από τις διακοπές) για παρέα. Δεν νομίζω άλλωστε να ήπιατε πολλά παλαιωμένα ερυθρά κρασιά μέσα στο καλοκαίρι! Ας ξεκινήσουμε με αυτό!

Κτήμα Παπαϊωάννου - Παλαιά Κλήματα

Ούτε οι Μεγάλες Ημέρες έγιναν φέτος! Θα μας λείψει αυτή η βόλτα στην Νεμέα και τα ζουμερά Αγιωργίτικα! Γι’ αυτό ας απολαύσουμε μία από τις πιο κλασσικές Νεμέες από το Κτήμα Παπαιωάννου και ας θυμηθούμε τον σπουδαίο Θανάση Παπαϊωάννου που έφυγε τον Αύγουστο του 2019. Ιδανικό κρασί για τα πρώτα barbeque στο μπαλκόνι παρέα με τους φίλους μας έλειψαν! Τώρα βέβαια όμορφα θα ταιριάξει και με ένα παστίτσιο ή ένα μπαχαρένιο κοκκινιστό κρέας.

Ροζέ Μορόπουλου

Οι ντοματούλες και τα υπόλοιπα κηπευτικά είναι ακόμα νόστιμα. Οι ζέστες καλά κρατούν οπότε προτιμάμε ακόμα τα ελαφριά φαγητά! Επιπλέον το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για το Μοσχοφίλερο! Οπότε ας απολαύσουμε μία πολύ νόστιμη ροζέ εκδοχή της ‘χαρούμενης’ αυτής ποικιλίας που και τα ελαφριά φαγητά μπορεί να συνοδεύσει και τα λαχανικά αλλά και να το απολαύσουμε σκέτο ή παρέα μόνο με λίγα φρούτα! Πόσοι άλλωστε δεν είπαμε ότι μετά τις διακοπές θα αρχίσουμε δίαιτα! Σαλάτα ή φρούτα και Μοσχοφίλερο λοιπόν.

Κλέφτες Σαββατιανό 2018

Ένα από τα πρώτα κρασιά στην χώρα μας που οινοποιήθηκαν χωρίς θειώδη και άνοιξαν τον δρόμο για αυτό το ιδιαίτερο στυλ κρασιών! Η διαφορά με πολλά άλλα είναι ότι η τιμή του παραμένει σε πολύ λογικά επίπεδα και είναι προσιτό σε όλους. Ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να δοκιμάσουν ένα κρασί του οποίου το στυλ ίσως να μην τους αρέσει. Είναι από τα κρασιά που πεθύμησα μέσα στο καλοκαίρι και θέλω να σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε. Αξίζει τον κόπο! Αξίζει επίσης να κρατήσετε και μία φιάλη για τα επόμενα καλοκαίρια, καθώς μπορεί να εξελιχθεί πολύ όμορφα.

Ασύρτικο Akrathos 2016

Ασύρτικο με 4 χρόνια στην πλάτη, εξαιρετική ποιότητα και τιμή στα 16 ευρώ δεν βρίσκουμε εύκολα! Οπότε είναι μεγάλη ευκαιρία και ένας ακόμα λόγος για να μην μας πέσει βαριά η επιστροφή! ‘Σαν την Χαλκιδική δεν έχει’ λένε οι βόρειοι άλλωστε! Ακόμα και αν φάγαμε πολλά θαλασσινά και ψαράκια δεν νομίζω ότι θα τα σταματήσουμε εντελώς μέσα στον Σεπτέμβρη! Θα υπάρξουν πολλές περιστάσεις που θα χρειαστούμε την παρέα αυτού του κρασιού!

Sparkling Angel

Και ένα αφρώδες στην εξάδα! Γιατί από μόνες τους οι μπουρμπουλήθρες είναι ικανές να μας φτιάξουν την διάθεση! Αυτή την φορά θα βγούμε εκτός Ελλάδος! Έτσι και αλλιώς μόνο το κρασί μπορεί να μας ‘ταξιδέψει’ σε μακρινούς (και κοντινούς) προορισμούς όπως αυτόν της Χιλής. Φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο από έναν εμβληματικό παραγωγό, τον Μοntes, μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του σαν απεριτίφ αλλά και δίπλα σε θαλασσινά, αλλαντικά τυριά αλλά και σαλάτες αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε διατροφή!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: