Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

8 κρασιά, ένα τσίπουρο και μία μπίρα για τις φίλες μου παρακαλώ!

8 κρασιά, ένα τσίπουρο και μία μπίρα για τις φίλες μου παρακαλώ!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Φανταστείτε το σκηνικό: Μία μεγάλη γυναικοπαρέα σε ένα winebar, την ώρα της παραγγελίας! Μέχρι να δούμε όλες την λίστα, να πούμε δύο τρεις κουβέντες και να καταλήξουμε στο τι θα πιούμε, θα περάσουν… 1-2 ώρες!!! Οπότε για να επιταχύνουμε την διαδικασία θα αναλάβω εγώ να κάνω τον οινοχόο και να βρω τα κρασιά που αρέσουν στις φίλες μου. Όλες πίνουμε κρασί, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Τα γούστα όπως θα δείτε είναι διαφορετικά! Έτσι λοιπόν πρέπει να παραγγείλω ένα ποτήρι κρασί (ή κάποιο άλλο ποτό) για όλες τις φίλες μου, βάση των ‘οινικών’ τους προτιμήσεων! Εγώ θα πιω, ένα κοκτειλάκι χωρίς αλκοόλ γιατί οδηγώ αυτή την φορά!

5 από τις 10 φίλες του ‘σκηνικού’ είναι οινολόγοι! Μετά από 20 χρόνια στον χώρο του κρασιού (είναι μέσα και οι σπουδές για να μην βγουν λάθος ηλικιακά συμπεράσματα!!!) είναι λογικό πολλές ‘φιλίες’ να έρχονται από το κρασί! Η σειρά που μπήκαν τα κρασιά είναι αλφαβητική βάση του ονόματος της φίλης!

Gosset Extra Brut

Η Αλεξάνδρα, η πρώτη οινολόγος της παρέας, δεν θέλει έντονα αρωματικά κρασιά! Δύσκολα θα την κερδίσει ένα κρασί από Μοσχάτο ή μία Malvasia. Της αρέσουν όμως και οι μπουρμπουλήθρες! Αυτές που προκύπτουν από την δεύτερη ζύμωση στην φιάλη. Έτσι σίγουρα θα επέλεγα ένα κρασί φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο! Γι’ αυτό θα πάω προς την Καμπανία και θα επιλέξω για την Αλεξάνδρα την Champagne Gosset Extra Brut, ένα εξαιρετικό κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Θα μου πείτε βέβαια τώρα, σε ποιον δεν αρέσουν οι σαμπάνιες!

Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού

Για την Αστερία δεν θα μπορούσα να επιλέξω άλλο κρασί από μία Σαντορίνη! Είναι το ‘alter ego’ μου στις οστρακο-θαλασσινοφαγείες! Η Αστερία, δεν είναι οινολόγος, είναι διαιτολόγος αλλά έχει κάνει μαθήματα κρασιού και έχει δοκιμάσει ‘άπειρα’ κρασιά! Σε όποιον αρέσουν τα ωμά όστρακα και γενικότερα οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα ακόμα και αυτά που δεν ‘δείχνουν’ βρώσιμα, τότε δεν γίνεται να του αρέσει κάτι άλλο περισσότερο από το Ασύρτικο της Σαντορίνης! Και όταν αυτό το Ασύρτικο έχει υπέροχο λεμονάτο χαρακτήρα όπως η Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού, τότε θα την ενθουσιάσει!

Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς Γλυκάνισο

Η Αρχοντία, η μικρότερη της παρέας είναι φάση ‘τσίπουρου’, χωρίς γλυκάνισο πάντα! Έχουμε πιει πολλά κρασιά (και μπίρες) αλλά πραγματικά θυμόμαστε και ξεχωρίζουμε τις απίστευτες ‘τσιπουροκαταστάσεις’ που έχουμε κάνει παρέα! Το Ηδωνικό χωρίς γλυκάνισο από τον Κώστα Λαζαρίδη, σε συσκευασία των 700ml πάντα (μικρότερες δεν μας φτάνουν…), είναι από τα πιο αγαπημένα της! Το κομψό και ευχάριστο άρωμα σε συνδυασμό με την βουτυράτη γεύση το κάνουν το ιδανικό απόσταγμα για την αρχή ενός γεύματος, για όλα τα μεζεδάκια, γιατί όχι και για το τέλος!

Graywacke Wild Sauvignon Blanc

Η Βάσω, η δεύτερη οινολόγος, αγαπάει τα Sauvignon Blanc. Την ξετρελαίνουν αυτά του Λίγηρα, όπως τα Sancerre που βγάζουν έναν εκλεπτυσμένο ‘ορυκτό’ χαρακτήρα. Γνωρίζει πολύ καλά τα κρασιά της κοιλάδας, λόγω σπουδών και έχει πιει πολλά σπουδαία κρασιά αυτής της ποικιλίας. Αυτή την φορά όμως θα πιει ένα Sauvignon Blanc από την Νέα Ζηλανδία και έναν από τους καλύτερους οινοποιούς της χώρας, τον Kevin Judd. Το Graywacke Wild Sauvignon είναι από αυτά τα Sauvignon που κλείνουν το μάτι στον Λίγηρα, καθώς εμφανίζει πολλά ορυκτά στοιχεία, διαθέτοντας όμως και ένα αφοπλιστικό εξωτικό χαρακτήρα.

Grande Cuvee Nemea, Σκούρας

Μία ακόμα Βάσω και οινολόγος στην παρέα! Αυτή η Βάσω όμως κλείνει περισσότερο προς τα κόκκινα κρασιά, με το Αγιωργίτικο να είναι η πιο αγαπημένη της ερυθρή Ελληνική ποικιλία. Διαλέγει συνήθως τα Αγιωργίτικα που ξεχωρίζουν για την ζωηρή οξύτητα τους, ενώ της αρέσει να τα αφήνει για μερικά χρόνια στην κάβα της, ώστε να εξελιχθούν και να απολαύσει τον ώριμο χαρακτήρα τους.

Αυτά τα ‘γούστα΄ φωνάζουν για την Grande Cuvee του Γιώργου Σκούρα! Υψηλή οξύτητα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απολαυστικό στα 4-5 χρόνια από τον τρύγο.

Condrieu, Guigal

Η τρίτη φίλη οινολόγος είναι η Δήμητρα. Μία από τις ποικιλίες που γνωρίζει πολύ καλά και αγαπάει είναι το Viognier. Εδώ η επιλογή μου θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η Δήμητρα φτιάχνει 2 κορυφαία Ελληνικά Viognier (δουλεύει στο Κτήμα Σκούρα), οπότε κάτι λιγότερο από ένα εξαιρετικό κρασί δεν θα την ενθουσιάσει. Έτσι λέω να ‘πάω’ στον Ροδανό και φυσικά στο Condrieu όπου παράγονται τα πιο φημισμένα Viognier, για να είμαι σίγουρη ότι θα περάσει καλά.

Septem Monday's 

Η Εύη είναι συνδεδεμένη κυρίως με καλοκαίρι, από τα εφηβικά χρόνια! Εύβοια, διακοπές, παραλίες, beach bar, ξενύχτια, barbeque, ανεμελιά και ….πολλά πολλά λίτρα μπίρας! Μπίρα λοιπόν θα επιλέξω για εκείνη ‘σήμερα’. Η Septem Monday's Pilsner είναι μία από τις μπίρες που αγαπάμε, παράγεται άλλωστε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ‘χωριό’ μας, στον δρόμο προς την αγαπημένη μας παραλία, την Μουρτερή.

Μαυροτράγανο Χατζηδάκη

Η Sarahi είναι από την Κούβα, οπότε συνήθως εκείνη βάζει τα mohitos με κουβανέζικα ρούμια και εγώ τα κρασιά! Της αρέσουν τα ερυθρά κρασιά, τα στυφά! Για την ακρίβεια τα λέει ‘μπρούσκο’. Σε πρόσφατο ταξίδι στην Σαντορίνη, από όλα τα κρασιά του νησιού που δοκίμασε ‘κόλλησε’ στο Μαυροτράγανο. Ένα από αυτά που την έκαναν να αγαπήσει την ποικιλία ήταν το Μαυροτράγανο Χατζηδάκη, το οποίο θα της ‘παραγγείλω’ και σήμερα! Ευκαιρία να θυμηθούμε την μαγική θέα αυτού του νησιού!

Τομή ροζέ

Στην Νίκη αρέσουν τα δροσερά και ευχάριστα κρασιά, αυτά που πλημμυρίζει το ποτήρι με πολλά αρώματα και αν έχει και ελάχιστα σακχαράκια ενθουσιάζεται ακόμα περισσότερο. Το Μοσχοφίλερο, αν και δεν το συναντάμε συχνά σε ημίξηρες εκδοχές, είναι από τις αγαπημένες της ποικιλίες. Για σήμερα θα της παραγγείλω ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο, την Τομή ροζέ που είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσει τον υπέροχο τριανταφυλλένιο χαρακτήρα του.

Κτήμα Αβαντίς Lenga

Η πέμπτη οινολόγος είναι η Χρυσούλα. Αν και τρελαίνεται για την coca cola light και για τα κοκτέιλ, πάντα ένα ποτήρι καλό κρασί της φτιάχνει την διάθεση. Ειδικά αν έχει εξωτικό και ζουμερό χαρακτήρα όπως τα κρασιά από Gewurtzraminer. Δεν χρειάζεται να ‘πάει’ Αλσατία για να λατρέψει ένα κρασί, αρκεί ένα ταξίδι μέχρι την Εύβοια, στο Κτήμα Αβαντίς. Τo μυρωδάτο και απολαυστικότατο Lenga είναι από τις πιο αγαπημένες της Ελληνικές ετικέτες! Και σίγουρα ένα κρασί που θα φέρει την συζήτηση στα καλλυντικά (για όσους δεν κατάλαβαν, λόγω των Lenga Wine Spa) !!

Και αφού φτάσαμε στα καλλυντικά, γυναικοπαρέα είμαστε, κάπου εδώ τελειώνουν οι συζητήσεις για το κρασί!!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: