Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας: Πληροφόρηση, παρακαλώ!

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας: Πληροφόρηση, παρακαλώ!
Γράφει ο SommelierΜε την είσοδο του Φθινοπώρου ξεκινούν οι πολλές και διάφορες εκδηλώσεις σχετικά με το κρασί, που φθάνουν μέχρι και τον Δεκέμβρη: Με πρώτη και καλύτερη τις "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας" που θα γίνουν το τριήμερο 2,3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζω ότι η Νεμέα αποκαλείται "Μικρή Βουργουνδία" ή/και "Η Ελληνική Τοσκάνη" . Είναι μία ωραιότατη περιοχή, με αμπελώνες που εκτείνονται όσο φθάνει το μάτι, και με συγκέντρωση 30 οινοποιείων από τα οποία τα περισσότερα φτιάχνουν θαυμάσια κρασιά από Αγιωργίτικο, μια από τις δύο κορυφαίες (μαζί με το Ξινόμαυρο) Ελληνικές ποικιλίες .

Είναι λοιπόν ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς την Νεμέα, ιδιαίτερα στις "Μεγάλες Mέρες της Νεμέας", όταν τα περισσότερα οινοποιεία θα είναι ανοικτά, θα υπάρχουν εκδηλώσεις, δοκιμές κρασιών κλπ. Αυτό λέει η λογική...

Είναι έτσι όμως;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είμαι ένας απλός φίλος του κρασιού, νέος στην ηλικία. Δεν έχω επισκεφθεί τη Νεμέα, έχω ακούσει τόσα και τόσα, θέλω λοιπόν πολύ να επισκεφθώ τα οινοποιεία της Νεμέας, να δοκιμάσω τα κρασιά τους, να γνωρίσω τους παραγωγούς. Θα πρέπει όμως να έχω και τον απαιτούμενο χρόνο. Είναι τόσα (σχεδόν 30) τα οινοποιεία, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους που μια μέρα δεν φθάνει. Χρειάζονται και οι 3 ημέρες για κάποιο φίλο του κρασιού, και πάλι θα επισκεφθεί λιγότερα από τα μισά οινοποιεία.

Αλλά... και εδώ αρχίζει μια σειρά από αλλεπάλληλα "αλλά", που τελικά κάνουν την επίσκεψή μου εκεί μάλλον προβληματική.

Το πρώτο "αλλά" έχει να κάνει με την χρονική στιγμή των εκδηλώσεων: Είναι αμέσως μετά τις θερινές διακοπές, τα λίγα λεφτά (λόγω της οικονομικής κρίσης) που υπήρχαν έχουν ξοδευτεί σε αυτές, και η επίσκεψη στη Νεμέα θέλει τουλάχιστον μια διανυκτέρευση, βενζίνες, φαγητά. Άσε που μόλις έχει κάποιος γυρίσει από τις διακοπές, είναι δύσκολο να ξεκινήσει για μιά άλλη "διασκέδαση". Και εγώ, ο ταπεινός οινόφιλος, αναρωτιέμαι αν οι "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας" δεν θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες (τουλάχιστον σε προσέλευση) αν γίνονταν λίγο αργότερα: Αρχές Οκτωβρίου, ας πούμε.

Εν πάση περιπτώσει, γίνονται τώρα. Υποθέτω ότι θα υπάρχει κάποιος λόγος που εγώ δεν γνωρίζω. Έστω λοιπόν ότι έχω τα χρήματα, και ψάχνω για ξενοδοχείο στη Νεμέα. Όσο και να ψάξω όμως, δεν θα βρω, γιατί στην "Ελληνική Βουργουνδία" υπάρχει μόνο ένα! (1), με μόλις 9 δωμάτια!! Τα πλησιέστερα είναι σε Άργος (32 χλμ από Νεμέα), Ναύπλιο (41 χλμ), Κόρινθο. Θα κλείσω λοιπόν κάποιο ξενοδοχείο εκτός περιοχής -αναγκαστικά- και θα πηγαινοέρχομαι καθημερινά. Που σημαίνει σύνολο χιλιομέτρων για τις 3 ημέρες περίπου 500 (μαζί με τη διαδρομή προς και από την Αθήνα)!

Αλλά... ποιά οινοποιεία θα επισκεφθώ; Οι ιστοσελίδες που αναφέρουν τις εκδηλώσεις είναι αυτές του Δήμου τις Νεμέας, και αναφέρουν ομιλίες, διαλέξεις στην πόλη της Νεμέας κλπ, δεν αναφέρουν όμως ποιά οινοποιεία θα είναι ανοικτά.

Ψάχνοντας στο καλό μας Google, καταφέρνω να βρώ δύο σημαντικές ιστοσελίδες: Η πρώτη έχει τον κατάλογο όλων των οινοποιείων της Νεμέας, η δεύτερη έχει τον πολλά υποσχόμενο τίτλο "Οινοτουρισμός σε Κορινθία-Αργολίδα" και είναι μάλιστα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Ένα θαυμάσιο Site, με πολλές πληροφορίες για το κρασί, αλλά...

Βρήκα λοιπόν τα οινοποιεία της Νεμέας... δεν βρήκα όμως ούτε ποιά είναι επισκέψιμα, ούτε ...που βρίσκονται! Υπέθεσα ότι ο "Οινοτουρισμός σε Κορινθία-Αργολίδα" θα έχει τη θέση των οινοποιείων. Αμ δε! Όσο και αν έψαξα το -πολύ ωραίο- Site, δεν κατάφερα να βρώ χάρτη. Οινοτουρισμός φαίνεται ότι σημαίνει στη χώρα μας όλα τα άλλα αξιοθέατα ΠΛΗΝ των οινοποιείων! Περίεργο μεν, απολύτως αληθινό δέ. Το ίδιο ...κατόρθωμα επιτυγχάνουν και οι "Δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου": Είναι δρόμοι κρασιού χωρίς κρασί, με τα οινοποιεία ...άφαντα!! Και βέβαια δεν ψάχνω για διευθύνσεις. Η διεύθυνση του τύπου "Οινοποιείο Τάδε, θέση Αγίοκαμπος, Νεμέα" δεν μου λέει απολύτως τίποτα, αν δεν συνοδεύεται από χάρτη της διαδρομής.

Αλλά εγώ -φανατικός οινόφιλος- δεν απελπίζομαι. Ο κατάλογος των οινοποιείων της περιοχής που ανακάλυψα έχει και τις ιστοσελίδες των οινοποιείων: Όχι όλων όμως, όπως διαπιστώνω. Στο σωτήριον έτος 2011 υπάρχουν στη χώρα μας (που αλλού!) οινοποιεία χωρίς web site, χωρίς παρουσία στo Ιντερνετ (από τα 30 οινοποιεία, μόνο τα 17 έχουν Web Site, ότι δεν καταλαβαίνουμε το ξορκίζουμε... αχρείαστο να 'ναι!). Ελπίζω λοιπόν ότι κάποια από τα οινοποιεία της Νεμέας θα έχουν κάποιο χάρτη που να δείχνει που βρίσκονται. Λάθος πάλι, από τα 17 με Web Site, μόνο 10 έχουν τη θέση τους σε χάρτη! Αρχίζω τα τηλέφωνα στα υπόλοιπα... αλλά πως να μου εξηγήσουν που είναι, σε μια αγροτική περιοχή που δεν έχει ονομασίες δρόμων; Ρωτάω (διστακτικά είναι η αλήθεια) αν έχουν το στίγμα τους από GPS... και βέβαια εισπράττω αμήχανη σιωπή, στην καλύτερη περίπτωση... (κάποιος με χιούμορ μου υπενθύμισε το παλιό "Ρωτώντας πας στην Πόλη" - του απάντησα ότι πια στην Πόλη πάω με αεροπλάνο).

Επισκέπτες της Νεμέας σε προηγούμενες "Μεγάλες Μέρες" περιγράφουν ωραιότατες εκδηλώσεις των οινοποιείων. Ψάχνω και για αυτές... Ένα μόνο οινοποιείο έχει στο Site του αναφορά σε εκδηλώσεις που θα γίνουν τις "Μέρες της Νεμέας", για ένα άλλο βρήκα τις εκδηλώσεις του τυχαία σε Δελτίο Τύπου και μόνο 2 αναφέρουν τις "Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας" έστω και σαν γεγονός!. Πως θα μάθω ποια από τα υπόλοιπα 28 οινοποιεία έχουν εκδηλώσεις, και τι εκδηλώσεις?

Συμπέρασμα: Αμφιλεγόμενος ο χρόνος των εκδηλώσεων, ανυπαρξία καταλυμάτων στην περιοχή, άγνωστο ποιά οινοποιεία θα είναι επισκέψιμα,  ανυπαρξία χάρτη με την θέση των οινοποιείων με αποτέλεσμα απροσδιόριστη θέση των οινοποιείων, άγνοια σχετικά με τις εκδηλώσεις του καθ' ενός.

Αυτό το λοιπόν το άθροισμα των αγνώστων πρέπει να δώσει σαν αποτέλεσμα τη λέξη "Οινοτουρισμός στη Νεμέα". Υπενθυμίζω, στην "Ελληνική Τοσκάνη" ή στην -κατά άλλους- "Μικρή Βουργουνδία"!

Οινοτουρισμός... Μια λέξη της μόδας, μια λέξη που στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία αξίζει δισεκατομμύρια. Εδώ, μόνο "λέξη", γεμάτη μεν νοήματα και συνειρμούς για όσους την γνωρίζουν από επισκέψεις στην Τοσκάνη, το Μπορντώ κλπ., αλλά κενή περιεχομένου, όπως τόσες άλλες λέξεις, σαν την "ανάπτυξη", τον "σχεδιασμό", την "εξυπηρέτηση", τις "υπηρεσίες". Λέξεις που στάζουν νοήματα αλλά απολύτως στεγνές όσον αφορά στο περιεχόμενο, δυστυχώς. Κάτι σαν το newspeak του "1984" του Orwell, για όσους διαβάζουν ή διάβαζαν.

"ΝΑ αναπτύξουμε οινοτουρισμό!" ζητούν οι σχετικοί (δημοσιογράφοι, κριτικοί οίνου κλπ). "ΘΑ αναπτύξουμε τον οινοτουρισμό!" μας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του δημοσίου. Οι παραγωγοί, -πιο προσεκτικοί αυτοί- ζητούν, εγκαλώντας μάλλον το κράτος "ΝΑ αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός!".

Είμαστε η χώρα του "ΝΑ" και του "ΘΑ" (τα δύο τρίτα της λέξης ΘΑΝΑΤΟΣ -τυχαίο;) Προσέξτε το "ΝΑ"... κάποιοι άλλοι ΝΑ τον αναπτύξουν, -όχι εμείς, εμείς απαιτούμε ΝΑ γίνει από το κράτος μάλλον ή και από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή όμως νομίζει ότι έκανε το καθήκον της με τις εκδηλώσεις στην πόλη της Νεμέας και την ανακοίνωσή τους στις ιστοσελίδες της- μα στο θεό σας, επιτέλους, ποιός θα πάει στις "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας" για να παρακολουθήσει διαλέξεις σε κάποια αίθουσα του Δήμου (!!!), η για να επισκεφθεί ΜΟΝΟ το οινοποιείο του Συνεταιρισμού, που -προς τιμή του- έχει λεωφορεία κάθε ώρα από τη Νεμέα προς το οινοποιείο του.

Ένα χάρτη με τις θέσεις των οινοποιείων ποιός θα τον φτιάξει; Αυτό το τόσο απλό για τους γνωρίζοντες και τόσο απαραίτητο για τους μη γνωρίζοντες εργαλείο ποιός θα μπει στον κόπο να μας το δώσει; (Ο μόνος υπαρκτός χάρτης είναι του ιδιώτη οινόφιλου Σπύρου Βάθη, με καμμιά δεκαριά οινοποιεία!).

Ένα κατάλογο με τα ανοικτά οινοποιεία ποιός θα τον συντάξει; Πότε οι "Δρόμοι του κρασιού" αλλά και οι διάφοροι "Οινοτουρισμοί στην Πελοπόννησο, Στερεά κλπ. κλπ." θα έχουν ΚΑΙ τα επισκέψιμα οινοποιεία με τις θέσεις τους στο χάρτη, εκτός από τα αρχαία, τα μνημεία, τις παραλίες, τα εστιατόρια κλπ.;

Ενα κατάλογο με όλες τις εκδηλώσεις των οινοποιείων συγκεντρωμένες και ταξινομημένες κατά ώρα ποιός θα μας το δώσει και πού θα τον αναρτήσει;
Όχι, αγαπητοί Δημοσιογράφοι Οίνου, δεν "περιμένω να δω τις εκπλήξεις μου επιφυλάσσουν τα οινοποιεία", ζητώ να ξέρω τις εκδηλώσεις εκ των προτέρων, για να προγραμματίσω ποιό οινοποιεό θα επισκεφθώ και ποιά ώρα!

Πότε αυτές οι ταλαίπωρες μικρομέγαλες "Μέρες της Νεμέας" θα αποκτήσουν ένα Site (-π.χ. www.nemea_days.gr, 10 Ευρώ μόνο κοστίζει η φιλοξενία του και άλλα 200-500 η κατασκευή του!) στο οποίο θα συγκεντρώνεται όλη η πληροφόρηση που ψάχνω και δεν βρίσκω με συντονισμό ΚΑΙ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΑΙ των παραγωγών;

Και τελικά, πότε επιτέλους όλοι οι εμπλεκόμενοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παραγωγοί, Κράτος θα μου δώσουν να καταλάβω ότι με θέλουν εκεί σαν επισκέπτη, σαν καταναλωτή των προϊόντων τους, διευκολύνοντάς με αντί να ...αντιστέκονται σθεναρά στην πιθανότητα μιας επίσκεψής μου;

Φίλοι μου παραγωγοί, άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικοί λειτουργοί, τα Δελτία τύπου, οι ανακοινώσεις, οι καλές προθέσεις δεν φθάνουν! Χρειάζεται συντονισμός, χρειάζεται να μην με αναγκάζετε να ξοδεύω τον πολύτιμο χρόνο μου για να βρώ τις πληροφορίες που -άθελά σας ασφαλώς αλλά δυστυχώς με ευθύνη σας- μου κρύβετε!

Πάντως, ότι και να (μην) γίνει από τους όποιους "αρμόδιους", όσες λακκούβες και αν αφεθούν ανοιχτές στο δρόμο μου, εγώ θα έρθω! Και θα έρθω γιατί αγαπάω το ελληνικό κρασί, και -προσωπικά- το Αγιωργίτικο ιδιαίτερα. Γιατί θέλω να δώ τα κρασιά μας να εξελίσσονται, τους παραγωγούς μας να επιζούν μέσα σε αυτή την οικονομική θύελλα, να πηγαίνουν μπροστά! Ρεφενέ τη βενζίνη, ύπνο σε ...αντίσκηνο στην ανάγκη, εγώ και οι φίλοι μου θα είμαστε εκεί. Και θα τα βρούμε τα οινοποιεία, σε πείσμα όλων. "Ρωτώντας πας στην Πόλη" μας είπε ο φίλος, και τελικά μάλλον αυτός είχε συνείδηση του που και σε ποιόν αιώνα ζούμε, όχι εγώ. Προσαρμογή λοιπόν στον αιώνα που ζει η σημερινή Ελλάδα αλλά και στον τόπο που ζούμε εμείς οι έλληνες...

Σας συνιστώ να πάτε και εσείς στις "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας"! Σε πείσμα των αντιξοοτήτων, σε πείσμα της Ελλάδας που ξέρουμε. Και σε πείσμα αυτού του περίεργου "χρονικού θύλακα" του παρελθόντος μέσα στον οποίο ζούμε.

Και να ελπίζετε... ότι κάτι, κάποτε θα αλλάξει. Εξ' άλλου, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η δε "Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Απλά, έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μια περίοδο που ξαποσταίνει...
 
Δείτε τα Οινοποιεία της Νεμέας σε μεγαλύτερο χάρτη
Κατασκευή: Σπύρος Βάθης

Μοιραστείτε το άρθρο: