Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου
Στα πλαίσια του αφιερώματος του Newsletter του Σεπτεμβρίου 2013 του House of Wine στον Τρύγο του 2013 αλλά και στην νέα οινική περίοδο, ζητήσαμε από κορυφαίους οιοποιούς μας την άποψή τους, μεσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, επικεφαλής του κτήματος Γεροβασιλείου, απάντησε στις ερωτήσεις του House of Wine. Τον ευχαριστούμε θερμά και δημοσιεύουμε εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;

Ήδη έχουμε τρυγήσει λόγω πρωιμότητας όλες τις λευκές ποικιλίες μας και ήδη έχουμε δεξαμενές σε ζύμωση. Οπότε έχουμε πλήρη εικόνα των λευκών κρασιών. Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά και ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ποικιλία της Μαλαγουζιάς.


2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

Κάθε χρόνος έχει προσκλήσεις και δυσκολίες. Φέτος η ανομβρία στην περιοχή μας, αλλά και οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες απαιτούσαν συνεχή έλεγχο του υδατικού stress. Αυτό ξεπεράστηκε με τους ειδικούς σένσορες και την αυτόματη άρδευση που διαθέτει ο αμπελώνας μας και τη συνεχή παρακολούθηση του αμπελώνα από τους γεωπόνους μας.


3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

Η ημερομηνία τρύγου είναι μία σχετική χρονική περίοδος που ορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ο ήπιος χειμώνας, οι υψηλές θερμοκρασίες με υγρασία την άνοιξη (όπως φέτος) και η πρώιμη έκπτυξη των βλαστών (συμβαίνει όταν ο χειμώνας είναι ήπιος) συντέλεσαν στην μετατόπιση της βλαστικής περιόδου πλησιέστερα προς τον χειμώνα και συνεπώς την πρωιμότερη ωρίμανση των σταφυλιών . Αυτό είναι φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ορατό.


4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

Για τη Μαλαγουζιά το 10, για τις υπόλοιπες λευκές 9 και για τις ερυθρές θα το πούμε αργότερα..


5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

Ξεκινήσαμε στις 9 Αυγούστου. Τα λευκά τελείωσαν στις 24 Αυγούστου. Το Syrah και το Merlot τρυγήθηκαν στις 25. Το Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο πιθανότατα στις 6-7 Σεπτεμβρίου. .


6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

Ασφαλώς η Μαλαγουζιά.


7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

Οι στρεμματικές αποδόσεις στον αμπελώνα μας ελέγχονται απόλυτα με τον πράσινο τρύγο και είναι από 600 έως 800 κιλά/στρέμμα. Πάντως, η χρονιά ήταν παραγωγική.


8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

Όπως πάντα το Νοέμβριο τα φρέσκα λευκά και τον Αύγουστο του 2014 τα βαρελίσια. Φυσικά τα ερυθρά μετά από τουλάχιστον 4 χρόνια.


9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

9) Πειραματισμοί υπάρχουν αλλά όχι καινούργια ετικέτα.


10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

10) Είμαι πάντα εκ φύσεως αισιόδοξος για το ποιοτικό ελληνικό κρασί.


11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.

11) Να σπουδάσουν νέοι άνθρωποι στην αμπελουργία. Είναι ο τομέας που έχει δυνατότητα βελτίωσης. Βελτίωση των αμπελώνων της χώρας μας, με έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες και με συνέπεια στην αύξηση της ποιότητας των κρασιών μας.


Βαγγέλης Γεροβασιλείου
Γεωπόνος-Οινολόγος-Οινοπαραγωγός


Μοιραστείτε το άρθρο: