Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ευαγγελισμός: Μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα κρασιά του

Ευαγγελισμός: Μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα κρασιά του"
Την ημέρα του Ευαγγελισμού, μια μεγάλη διπλή Εθνική αλλά και θρησκευτική γιορτή, η Σαρακοστή αναστέλλει προσωρινά την αυστηρότητά της όσον αφορά στη νηστεία, επιτρέποντας στους πιστούς να τρώνε ψάρι.

Εμείς στο House of Wine, προτρέπουμε τους φίλους μας -θρησκευόμενους ή όχι- να τηρούν τις γαστρονομικές μας παραδόσεις, γιατί απλούστατα η νηστήσιμη Ελληνική κουζίνα είναι από τις νοστιμότερες που υπάρχουν, αλλά και τις υγιεινότερες, και κυρίως, γιατί ταιριάζει εξαιρετικά με τα θαυμάσια Ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά.

Κατά παράδοση λοιπόν, το ψάρι που τρώμε του Ευαγγελισμού είναι ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι εξαιρετικά διαδεδομένο σε όλο σχεδόν τον κόσμο, που επικράτησε από τα πολύ παλιά χρόνια για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς, αφού εδώ και αιώνες η ενδοχώρα δεν μπορούσε εύκολα να προμηθευτεί νωπά ψάρια, όπως οι παράκτιες και οι νησιωτικές περιοχές (οπότε ο παστός μπακαλιάρος αποτελούσε ιδανική λύση), καθώς επίσης γιατί ήταν προσιτός σε όλα τα βαλάντια. Πρόκειται για ψάρι αγαπητό σε όλη την Ελλάδα και μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους, από σφακιανό στιφάδο μέχρι σούπα επτανησιακή.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού κατά παράδοση ο μπακαλιάρος συνοδεύεται από σκορδαλιά, νοστιμότατη μεν, αλλά και ...Wine-killer επίσης!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα κρασί να σταθεί επάξια δίπλα της και να μην "εξαφανιστεί" από την ένταση των αρωμάτων και της γεύσης της σκορδαλιάς, ιδιαίτερα αν αυτή δεν είναι "των σαλονιών" αλλά η ...hard core σκορδαλιά που απολαμβάνουν οι ...gourmet και ρέκτεςτου είδους!

Έτσι, σαν μοναδικός συνδυασμός φαντάζει η ρετσίνα! Είναι σχεδόν το μόνο κρασί που στέκεται επάξια δίπλα στη σκορδαλιά, και όχι μόνο, αλλά και την απογειώνει! Μην παραβλέψουμε εδώ και πάλι την παράδοση, που ασφαλώς είναι υπέρ της ρετσίνας και που επηρεάζει και αυτή το ταίριασμα...

Προσοχή όμως στη ρετσίνα! Όπως αποκλείουμε τις χύμα ρετσίνες που θυμίζουν ...δαδί πεύκου, έτσι αποκλείουμε και τις "σαλονάτες" ρετσίνες στις οποίες οι μυρωδιά και η γεύση του ρετσινιού είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό!

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στις προτάσεις μας για τις ρετσίνες που θα συνοδεύσουν το μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ναι, είναι αυτές που διαθέτουμε στο House of Wine. Γιατί πράγματι, ότι διαθέτουμε είναι προσεκτικά προεπιλεγμένο ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα. Είναι ρετσίνες από επιλεγμένα σταφύλια, με τη σωστή «δόση» ρετσινιού ώστε να έχουν άρωμα πεύκου χωρίς να χάνονται τα αρώματα τη υποκείμενης ποικιλίας, άριστα οινοποιημένες…

Ρετσίνες λοιπόν από Παπαγιαννάκο που μας χαρίζει μια από τις καλύτερες ρετσίνες σήμερα, από Γαία ("Ρητινίτης" Nobilis") και Κεχρή, με το πρωτοπόρο και πολυβραβευμένο "Δάκρυ του Πεύκου" από ασύρτικο και ροδίτη, που θα το προτιμήσετε αν είστε φίλος της «συγκινητικής» σκορδαλιάς, αυτής δηλαδή που σας φέρνει ...δάκρυα στα μάτια από την ένταση! Αν η σκορδαλιά σας είναι ...νορμάλ, θα την απολαύσετε και με τις υπόλοιπες ρετσίνες μας που είναι η μία καλύτερη από την άλλη.

Αλλά, μόνο η ρετσίνα είναι κατάλληλη αυτή τη μέρα για το μπακαλιάρο μας;

Όχι απόλυτα, και όχι βέβαια, ιδιαίτερα αν ο μπακαλιάρος δεν συνοδεύεται από σκορδαλιά, π.χ. μπακαλιάρος πλακί. Αν η ρετσίνα δεν σας ταιριάζει, αναζητείστε λευκό κρασί με ένταση και κυρίως οξύτητα. Εδώ ένα ασύρτικο Σαντορίνης, κυρίως δεξαμενής θα τα ...καταφέρει. Αλλά και ένα Sauvignon Blanc με έντονη οξύτητα -π.χ. Κτήμα Αβαντίς - Sauvignon Blanc - , όπως και ένα από τα θαυμάσια Σαββατιανά μας του Αττικού Αμπελώνα...

Για τον μπακαλιάρο πλακί μπορούμε να διαλέξουμε περισσότερα κρασιά, βαρελάτα Chardonnay αλλά και πιπεράτα ροζέ, αν η ντομάτα παίζει σημαντικό ρόλο στο μαγείρεμά του, όπως συμβαίνει σε πολλές συνταγές αλλά και περιοχές της Ελλάδας.

Το Κτήμα Εύχαρις - Λευκός, ένας πολύ καλός συνδυασμός ασύρτικου και chardonnay, ή η Αρμύρα Σκούρα, είναι παραδείγματα των κατάλληλων λευκών κρασιών, όπως το  ΕΑΝ του Σιγάλα, το 14-18h  της Γαίας ή το Ροζέ του Σγουρίδη για τα ροζέ κρασιά

Προετοιμαστείτε λοιπόν για την ημέρα του Ευαγγελισμού, τόσο από άποψη φαγητού (η διαδικασία του ξαρμυρίσματος του παστού μπακαλιάρου παίρνει χρόνο) όσο και κρασιού... εμεί κάναμε τις προτάσεις μας, η επιλογή όμως είναι δική σας!


Μοιραστείτε το άρθρο: