Είναι μπύρα η Radler;

Είναι μπύρα η Radler;Από τον Ν. Ραδίση

Όταν σκεφτόμαστε μια μπύρα, στο μυαλό μας έρχεται ένα ποτήρι που το γεμίζουμε με την αγαπημένη μας ξανθιά μπύρα, με τον ωραίο αφρό, το παιχνιδιάρικο ανθρακικό και την κλασσική γεύση. Βέβαια εδώ μιλάμε για μια lager όπως η Stella Artois ή μια pils όπως η Pilsner Urquell. Μιλάμε για γνωστά brands που έχουν δικό τους κοινό και η καθεμία την δική τους ιστορία. Ο κάθε λαός σέβεται την παράδοση, την ιστορία και την αγάπη για κάθε μάρκα είτε παράγεται στο μέρος τους είτε είναι μια φημισμένη μπύρα από κάποιο άλλο τόπο.

Υπάρχουν όμως και μέρη που δείχνουν έντονη δραστηριότητα στην ανάμιξη της μπύρας με άλλα υλικά. Έχουμε αναφέρει κατά το παρελθόν την ανάπτυξη που έχουν τα τελευταία χρόνια οι αναμίξεις υλικών και μπύρας, τα γνωστά beer cocktails. Bartenders και Mixologists, δουλεύουν πάνω σε περίτεχνες συνταγές, με ιδιαίτερα «περίεργους» τρόπους για το απλό μάτι, όπως τα Μοριακά Κοκτέιλ (Molecular Cocktails).

Τον τελευταίο καιρό όμως γίνεται και μια προσπάθεια ανάδειξης «ειδικών μπυρών». Υπάρχουν φυλλάδια που αναφέρουν μια «νέα κατηγορία». Την Radler. Η Radler, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα ανάμιξης μπύρας με λεμονάδα. Ανάλογα την χώρα η ανάμιξη λέγεται είτε Radler (Γερμανία) ή και Shady (Αγγλία). Στα Γερμανικά η λέξη προέρχεται απ’ το ποτό που έπιναν οι ποδηλάτες για να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες τους μετά από μια κουραστική κούρσα. Το ποτό ήταν όπως καταλαβαίνετε μπύρα και λεμονάδα. Rad στα γερμανικά σημαίνει ρόδα ή ποδήλατο και η ακριβής μετάφραση της λέξης Radler είναι «του ποδηλάτη»..

Η πιο γνωστές αναμίξεις είναι με λεμονάδα, χυμό λεμόνι και αναψυκτικό όπως Sprite ή Seven Up. Στην πρόσφατη HoReCa έκανα μια παρουσίαση-αποσαφήνιση των Shady και Radler όπου για την Shady χρησιμοποίησα για μπύρα lager, την ελληνική Berlin και για λεμονάδα την βρετανική Fentimans Victorian Lemonade. Προσοχή! Η Shandy είναι άλλη συνταγή, όπου αντί για λεμονάδα έχει Ginger Ale. Τέλος για να φτιάξουμε μια Shanty η οποία είναι επίσης πολύ κοντά στη Radler, χρησιμοποίησα την ελληνική μπύρα ΝΕΔΑ, που είναι επίσης lager και την ελληνική Loux Sprite. Υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες σ’ αυτές, ανάλογα την μπύρα και το δεύτερο ποτό οι οποίες εξαρτώνται πάντα απ’ τις περιοχές και τις μπύρες που παράγονται σ’ αυτές.

Οι Γερμανοί κατηγοριοποιούν αυτές τις μπύρες σαν cocktail. Επειδή όμως cocktail μπορούμε να θεωρήσουμε κάτι το οποίο δεν είναι έτοιμο σε φιάλη αλλά απαιτεί και την δική μας συνδρομή, τα έχουν ονομάσει Μπυρο-αναμίξεις (Biermixgetränk: μπιρμιξγκετρενκ) κάτι που μας θυμίζει εμάς τα πιο οικία RTDs (Ready to drink). Ο πιο γνωστός κωδικός που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι η γερμανική Veltins Lemon. Καμία σχέση με τις αποκαλούμενες φρουτόμπυρες ή Lambic. Μην συγχέουμε το είδος μπύρας με το προϊόν ανάμιξης μπύρας. Δεν ζυμόνωνται με λεμόνια όπως οι Lambic με τα φρούτα! Απλά προστίθεται για γεύση. Πρόσφατα στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησε και η Amstel Radler.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες απ’ τις παραπάνω προτάσεις στο σπίτι σας, με λεμονάδες ή ανθρακούχα της αρεσκείας σας. Θα σας διασκεδάσει αν δεν πίνετε τις κλασικές μπύρες όπως lager και pils. Αν πάλι θεωρείτε τον εαυτό σας παραδοσιακό, προτείνω απλά να τις δοκιμάσετε για να έχετε άποψη, καθώς αυτές οι «μπύρες» αυτό το καλοκαίρι θα είναι στην μόδα



Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: