Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ψωνίζοντας τις γιορτινές μπύρες

Ψωνίζοντας τις γιορτινές μπύρεςΑπό τον Ν. Ραδίση

Έχουν περάσει τα χρόνια που μαζί με τους δικούς μου κυκλοφορούσαμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για ψώνια, φωτογραφίες με τους Άγιους Βασίληδες κρατώντας γλυκίσματα για να μην γκρινιάζω. Βλέπετε στην παιδική αθωότητα του μυαλού μου τότε, το μόνο που στριφογύριζε ήταν πότε θα πάρω τα δώρα, αν θα φάμε και να γυρίσουμε νωρίς σπίτι. Δεν ξέρω πως ερμηνεύεται αυτό ψυχολογικά, αλλά το τελευταίο εξάμηνο επαναλαμβάνω πολλές απ’ τις συνήθειες που είχα ως παιδί, μόνος μου ή με καλή παρέα. Βλέπετε είχα ωριμάσει και εγώ και δεν επιτρεπόταν να συμπεριφέρομαι σαν παιδάκι, κατά την τότε άποψη μου.

Η βόλτα ξεκίνησε αυτή τη φορά, όπως τότε για να ψωνίσουμε και στολίσουμε το γιορτινό τραπέζι. Σταματούσα ιδιαίτερα σε κάθε σημείο που εμπορευόταν αλκοόλ και φαγητό. Ρωτούσα για συνταγές που θα ταίριαζαν με μπύρα στα ζαχαροπλαστεία και στα χασάπικα. Καθώς χαζεύαμε τα σοκολατένια κέικ, τα μπισκότα σοκολάτας με γέμιση πορτοκαλιού στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων καθώς και των εορταστικών μενού των εστιατορίων, όπου κυριαρχούσε το χοιρινό στο φούρνο με μπύρα, πατάτες και σος και η παραδοσιακή γαλοπούλα, άρχισα όπως και τότε, να βαριέμαι την βόλτα, να κουράζομαι, ίσως και να πεινάω.
Είχε έρθει η ώρα να γυρίσουμε σπίτι.

Η βόλτα όμως δεν είχε τελειώσει. Δεν είχαμε καλύψει τα πάντα. Αύριο πάλι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μας έλειπαν οι μπύρες. Είχαμε περάσει απ’ τα γραφεία του House of Wine να προμηθευτούμε μπύρες. Είχαμε διαλέξει απ’ όλες. Πήραμε μερικές «κλασσικές ξανθές» για την καθημερινή «χρήση». Προτιμήσαμε την τσέχικη Krusovice Imperial και την ελληνική ΝΕΔΑ. Καλές, οικονομικές, γευστικές και ανταποκρίνονται στην σχέση ποιότητας τιμής. Είναι μπύρες που μπορεί να καταναλωθούν χωρίς φαγητό, αλλά να ταιριάξουν και με το κοτόπουλο ή το κρέας μας αν είναι ψητά.

Διαλέξαμε «σκούρες» μπύρες, για να έχουμε την δυνατότητα να τις συνδυάσουμε με πιο απαιτητικά φαγητά, όπως τα ρολλάκια χοιρινού τυλιχτά με μπέικον ή το κρέας με σάλτσα μαυροδάφνης που θα συνοδεύεται από ρυζάκι. Τα αρώματα εξωτικών φρούτων, ξηρών καρπών, βανίλιας, μπαχαρικών, καραμέλας και καστανής ζάχαρης όπως της Douglas και το απίστευτα ισορροπημένο του γλυκού με το πικρό, του spicy με το φρουτώδες που προσφέρει η Corsendonk Pater, αύξησαν αμέσως την λίστα με τις επιλογές μας, χωρίς να αφήνουμε εκτός την Samichlaus. Ίσως και την μοναδική μπύρα που έχει αυτή την στιγμή το House of Wine σαν την πιο Χριστουγεννιάτικη. Να σημειώσω ότι οι παραπάνω ετικέτες είναι εξίσου απολαυστικές με γλυκά σοκολάτας, τρούφα, κέικ και βραχάκια από αμύγδαλο και σοκολάτα. Και όταν λέω σοκολάτα, στο μυαλό μου έρχονται άλλες δυο μπύρες. Οι Gonzo Imperial Porter και Hobgoblin. Η πρώτη είναι και δυνατή, η δεύτερη είναι κανονική (5,2%) Συνδυάζονται λοιπόν με τις σοκολάτες μας και με τα φαγητά μας. Είναι επιλογές που θα προκαλέσουν έκπληξη αρχικά λόγω των ιδιαίτερων ετικετών τους και μετά λόγω των γευστικών τους ιδιοτήτων.

Για τις ευαίσθητες φίλες μας διαλέξαμε την ξανθιά Estrella Daura. Την μπύρα που δεν έχει γλουτένη. Για να περάσουν και εκείνες μια ήσυχη εορταστική γευστική βραδιά. Επίσης προμηθεύτηκα μια εξάδα Clausthaler. Η Clausthaler είναι μια ξανθιά που θυμίζει lager, δεν έχει αλκοόλ (μόλις 0,5%) και είναι ιδανική για την γυναίκα που θα γίνει σύντομα μαμά ή τον οδηγό που δεν θέλει να καταναλώσει πολύ αλκοόλ. Είναι ιδανική και για ανθρώπους, που δεν έχουν μάθει να ζουν τα Χριστούγεννα και αποφασίζουν να τα συνδυάσουν με δίαιτα. Λευκά ζυμαρικά, ριζότο και σαλάτες.. Είναι Χριστούγεννα!! Σταματήστε την δίαιτα.. J

Τέλος πήραμε και τρεις μπύρες για μας. Διαλέξαμε για την φίλη μου την αγαπημένη της Timmermans Kriek, με αρώματα φρέσκων καλοκαιρινών κερασιών και τις δικές μου Weihenstephan Vitus και La Trappe Dubbel. Δυο μπύρες διαφορετικής φιλοσοφίας. Η πρώτη Weiss δυνατή και η δεύτερη μοναστηριακή. Συνδυάζονται καταπληκτικά με τα κρεατικά που αγαπώ, όπως το κοτόπουλο και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια και με αλλαντικά και λουκάνικα.

Αυτά τα λίγα, γέμισαν το αυτοκίνητο και μετά το μπαλκόνι. Γιατί αν δεν χωράνε στο ψυγείο, το μπαλκόνι μας αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ψύχει τις μπύρες και τα αναψυκτικά, αρκεί όπως έχουμε πει να μην τα βλέπει το φως το ήλιου. Νομίζω ότι οι παραπάνω επιλογές θα σας καλύψουν εάν έχετε αμφιβολίες στο ποιες μπύρες να αγοράστε για τις γιορτές σας. Δυστυχώς θα σας αφήσω. Δεν κρατιέμαι άλλο. Όσο εγώ γράφω, η κουζίνα δουλεύει και με καλεί να την επισκεφτώ.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους! Υγεία και χαρά!



Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: