Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Street food και κρασί γίνεται?

Street food και κρασί γίνεται?
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου πρέπει να δούμε πρώτα τι είναι το street food. Είναι λοιπόν τα φαγητά που μπορούμε να φάμε στο δρόμο, σε παγκάκια, σε ψηλά τραπεζάκια, ίσως και στο αυτοκίνητο. Τα πιο κλασικά φαγητά του δρόμου για εμάς τους Έλληνες είναι τα σουβλάκια. Μετά προστέθηκαν τα hotdogs, τα σάντουιτς, οι πίτσες, τα burgers, ενώ τώρα τελευταία κάνουν την εμφάνιση τους τα fish & chips αλλά και έθνικ πιάτα όπως το φαλάφελ και το λαχματζούν. Θα μπορούσαμε να το πούμε και ‘γρήγορο’ φαγητό, κάποιοι το λένε και junk! Σίγουρα δεν μιλάμε για τα πιο υγιεινά φαγητά, που αποτελούν μέρος μια σωστής μεσογειακής διατροφής αλλά είναι φαγητά που όλοι αγαπάμε πολύ και καλώς η κακώς έχουν θέση στην καθημερινότητα μας!

Ο Τάσος Πικούνης είχε γράψει σε σχετικό άρθρο: "Αν το 5% των μερίδων που σερβίρονται (στον δρόμο) συνοδεύονταν από κρασί, οι πωλήσεις κρασιού θα απογειώνονταν!" Και έχει δίκιο! Δεν θα ήταν ωραίο να πίναμε ένα ποτήρι εμφιαλωμένο κρασί κάθε φορά που τρώμε ένα σουβλάκι?

Θα μπορούσε η καντίνα στη Μαβίλη να έχει κρασί? Και σίγουρα δεν εννοούμε να βάλουν ένα ασκό αγνώστου προελεύσεως σε ένα πάγκο και να γεμίζουν πλαστικά ποτήρια. Σκέφτομαι, ότι θα μπορούσε να προσφέρει τα ατομικά μπουκαλάκια κρασιού, των 187ml. Δεν είναι πάρα πολλές οι επιλογές σε αυτή την συσκευασία και σίγουρα δεν είναι τα τοπ κρασιά αλλά σίγουρα υπάρχουν αξιοπρεπή κρασιά. Αλλά πάλι σκέφτομαι, θα χρειαστούμε και ένα αξιοπρεπές ποτήρι. Και εκεί μάλλον φεύγει από το μυαλό μου, η πιθανότητα να βρω ‘καλό’ κρασί στον δρόμο.

Μπορεί να απέχουμε πολύ από το να απολαύσουμε αυτά τα φαγητά με κρασί στον ‘δρόμο’, είναι όμως πολύ εύκολο να τα απολαύσουμε στο σπίτι! Να τα παραγγείλουμε ή και να τα μαγειρέψουμε, να ανοίξουμε το μπουκάλι μας (ή τα μπουκάλια μας) και να σερβίρουμε στα κατάλληλα ποτήρια μας. Από τον όρο street food θα κρατήσουμε μόνο τις συνταγές και τα είδη του φαγητού και θα το κάνουμε ‘home street food’.

Δεν θα υπερβάλουμε ταιριάζοντας το μαλλί της γριάς, το καλαμπόκι, τα κάστανα ή τις τυρόπιτες με κρασί αλλά θα προτείνω συγκεκριμένα κρασιά και όλα κάτω των 10 ευρώ, για διάφορα είδη ‘έτοιμου’, ’γρήγορου’ αλλά και αγαπημένου φαγητού που μπορούν να αποτελέσουν ένα γεύμα.

* Τον κλασικό ‘Πίτα γύρο’ με χοιρινό θα τον συνοδεύσουμε με Σκούρα Αγιωργίτικο

* Μετά το κλασικό ήρθε να προστεθεί ο Πίτα γύρος με κοτόπουλο και θα το πιούμε με Κτήμα Αβαντίς ροζέ.

* Για την πιο υγιεινή εκδοχή, τα Καλαμάκια χοιρινά θα επιλέξουμε ένα Ορεινό Ήλιο ερυθρό.

* Θα συνδυάσουμε ένα ζουμερό burger με μία ερυθρή Rioja Ibericos Crianza Torres

* Με ένα hot dog θα τολμήσουμε ένα λευκό Χρυσός Λέων - Chardonnay

* Με τις κοτομπουκιές θα ανοίξουμε το λευκό Μυλωνάς - Άποψη

* Τα fish & chips θα δέσουν καλά με το Terra Levea Ασύρτικο

* Απολαμβάνουμε ένα λαχματζούν με μία Ραψάνη Τσάνταλη.

* Με τα ‘απρόβλεπτα’ σάντουιτς πίνουμε ότι σας αρέσει!

* Για τις πίτσες έχουμε γράψει ολόκληρο άρθρο (Πίτσα και Κρασί!) ώστε να βρείτε το κρασί που σας ταιριάζει. Υπάρχουν επίσης πολλά άρθρα στο House of Wine σχετικά με τα κρασιά που ταιριάζουν με διάφορες πίτσες.

* Και για να μην έχουν παράπονο οι Θεσσαλονικείς θα κλείσουμε με μία μπουγάτσα και ένα Μοσχάτο Λήμνου Χατζηγεωργίου


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: