Απλές οινικές συμβουλές για τα γιορτινά τραπέζια

Απλές οινικές συμβουλές για τα γιορτινά τραπέζια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα Χριστούγεννα έφτασαν! Μετράμε αντίστροφα και απομένουν λιγότερους 10 ημέρες ! Οπότε οι ετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και το κρασί είναι ένα από αυτά τα αγαθά που κάνουν τις γιορτές αξέχαστες. Υπάρχει άλλωστε κανείς που δεν θα πιεί κρασί στα γιορτινά γεύματα και στα ρεβεγιόν? Μάλλον όχι! Ακόμα και αυτοί που δεν πίνουν συχνά κρασί, μέσα στις γιορτές θα απολαύσουν μερικά ποτηράκια! Επειδή η επιλογή των κρασιών αλλά και ο τρόπους που τα απολαμβάνουμε δεν πρέπει να είναι μία σύνθετη και δύσκολη απόφαση, σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές για να κάνουμε την ‘ζωή΄ σας πιο εύκολη.

1. Ξεκινάμε με την πιο απλή αλλά βασική συμβουλή – προτροπή! Να επιλέξετε εμφιαλωμένα κρασιά! Ακόμα και αν ο προϋπολογισμός είναι μικρός, υπάρχουν αξιόλογα κρασιά σε χαμηλές τιμές (όπως το Ριζίτης λευκός, Αμπέλου φως ερυθρός και Λυραράκης Μαντηλάρι ροζέ) που δεν θα σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού! Θα απολαύσετε τόσο τα κρασιά όσο και τα φαγητά πολύ περισσότερο από τα χύμα κρασιά αγνώστου προελεύσεως.

2. Βάλτε αφρώδη κρασιά στην κάβα σας! Ένα αφρώδες κρασί στην αρχή θα ανεβάσει την διάθεση όλων των καλεσμένων! Είναι και ο ιδανικός τρόπος να περιμένουμε τους ‘καθυστερημένους’. Ακόμα περισσότερο αν συνοδεύεται από ένα μικρό ταιριαστό καναπεδάκι! Για το ‘welcome’ αφρώδες επιλέξτε μία ξηρή εκδοχή όπως το Godibile Prosecco Extra Dry ή το Karanika Brut Cuvee Speciale. Αν πάλι το αφρώδες προορίζεται για την υποδοχή του νέου έτους σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα αφρώδες με κάποια γλυκύτητα (όπως το Brachetto D' Acqui και το BiancoNero Sparkling - Λευκός), καθώς στην αλλαγή του χρόνου το τραπέζι είναι γεμάτο με γλυκά και όχι με αλμυρά.

3. Βάλτε διαφορετικά κρασιά στο τραπέζι σας. Έτσι θα κεντρίσετε το ενδιαφέρον των καλεσμένων σας. Μην μονοπωλείτε το γιορτινό τραπέζι με ένα μόνο κρασί! Επιλέξτε διαφορετικό κρασί με τα ορεκτικά, διαφορετικό με τα κυρίως. Αυτό που ακούγεται ότι αν αλλάζεις κρασιά ‘σε βαράει’ δεν ισχύει! Ξεκινήστε το γεύμα σας με τα λευκά και τα ροζέ για τα ορεκτικά, τα κόκκινα για το κυρίως (εκτός και το κυρίως σας απαιτεί λευκό) και στο τέλος τα γλυκά κρασιά. Όσον αφορά το ‘βάρος’ του κρασιού πάμε από το πιο ελαφρύ στο πιο πλούσιο, όπως περίπου βγαίνουν και τα φαγητά στο τραπέζι!

4. Αν η περίσταση δεν περιλαμβάνει φαγητό ή αν έχουμε τελειώσει το φαγητό και η βραδιά συνεχίζεται όπως για παράδειγμα μετά την αλλαγή του χρόνου που παίζουμε χαρτιά, επιλέξτε κρασιά ευκολόπιοτα. Ένα ζωηρό λευκό όπως το ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό, ένα ροζέ όπως το Soul, ή ένα κόκκινο όπως το Αγιωργίτικο της Γαίας είναι ωραίες επιλογές.

5. Αν οι καλεσμένοι σας δεν είναι όλοι φανατικοί οινόφιλοι, αν δηλαδή άλλοι πίνουν καθημερινά και γνωρίζουν πολλά από κρασί ενώ άλλοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, τότε μην βάλετε ‘δύσκολα’ κρασιά στο τραπέζι σας ακόμα και αν εσείς ανήκετε στους ψαγμένους οινόφιλους. Δεν έχει νόημα να προσφέρετε ένα ‘orange’, ένα ‘φυσικό’ ή ένα σούπερ τανικό ερυθρό κρασί αν οι μισοί καλεσμένοι δεν θα το απολαύσουν. Υπάρχουν τόσες άλλες ‘βατές’ επιλογές που θα τους κάνουν όλους χαρούμενους.

6. Προς το τέλος ενός γεύματος κάποιοι βιάζονται να βγουν τα γλυκά και κάποιοι θέλουν να τσιμπάνε ακόμα ‘αλμυρά’. Η λύση αρκετές φορές είναι να βγουν τα γλυκά αλλά και ένα πλατό με τυριά μαζί! Αν δεν θέλετε να έχετε πολλά κρασιά πάνω στο τραπέζι αυτή την στιγμή του γεύματος διαλέξτε ένα γλυκό κρασί που ταιριάζει και με τα επιδόρπια και με τα τυριά! Ακόμα και αν είναι δύσπιστοι, παροτρύνετε τους καλεσμένους σας να δοκιμάσουν τα τυριά με γλυκά κρασιά όπως τα Vinsanto ή τα γλυκά Μοσχάτα.

7. Στην περίπτωση που υπάρχουν ψάρια ή αυγά στα ορεκτικά σας, αλλάξτε τα ποτήρια πριν τα κυρίως πιάτα (αν φυσικά υπάρχουν και άλλα ποτήρια κρασιού)! Θα απολαύσετε περισσότερο το κρασί που θα ακολουθήσει!

8. Χρησιμοποιήστε διακριτικά ποτηριών (Διακριτικά ποτηριών Vacu)! Είναι πολύ όμορφα, μπαίνουν στο ποτήρι και διευκολύνουν τους καλεσμένους στο να ξέρουν ποιο είναι το ποτήρι τους χωρίς να πρέπει να κοιτάνε πόσο κρασί λείπει ή αν έχει κραγιόν! Αν θέλετε πάρτε και μερικά Drop Stop! Θα γλυτώσετε πολλούς κόκκινους λεκέδες στο κάτασπρο καλό τραπεζομάντηλο σας!

9. Για το τέλος η συμβουλή που θα σας λύσει τα χέρια! Ψάξτε στο site του Ηouse of Wine και θα βρείτε πολλές προτάσεις για όλα τα γούστα, όλα τα γιορτινά φαγητά, όλες τις περιστάσεις και όλες τις τσέπες! Αναζητήστε τες!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: