Ας μιλήσουμε για την Weihenstephaner Vitus

Ας μιλήσουμε για την Weihenstephaner VitusΑπό τον Ν. Ραδίση

Όταν πριν από χρόνια δοκίμασα για πρώτη φορά αυτή την μπύρα, ειλικρινά δεν περίμενα ότι στην Ελλάδα θα αγαπηθεί τόσο πολύ. Γνώριζα ότι οι Weiss άρεσαν στους Έλληνες. Έτυχε όμως να ξεκινήσει την άνοδο της λίγο πριν την οικονομική κρίση, η οποία ειδικά στην αρχή επηρέασε όλα τα γερμανικά προϊόντα, ανάμεσα τους και την μπύρα. Σήμερα η Weihenstephaner Vitus, βρίσκεται ειδικά για τις πιο δροσερές μέρες του χρόνου στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και σχεδόν σε όλες τις λίστες μπυραριών.

Το μοναστήρι της Weihenstephan ιδρύθηκε το 725. Το 1040 ξεκίνησε να παράγει μπύρα. Σήμερα θεωρείται το παλιότερο εν ενεργεία ζυθοποιείο. Σαφώς και η μπύρα δεν είναι μοναστηριακή. Δεν πρέπει να το συγχέουμε με τις Abbey style και Trappist. Κάποτε ήταν, σήμερα παραμένει μια ανάμνηση καθώς παράγεται από ιδιώτες. Οι μπύρες Weihenstephan είναι μια σχολή για τον κάθε ζυθοποιό, αλλά και όλους τους μπυρόφιλους. Η Weiss της είναι απ τις καλύτερες του κόσμου, γι αυτό και αποσπούν βραβεία.

Το 2007 η Weihenstephan, παρήγαγε για πρώτη φορά μια δυνατή σταρένια/Weiss. Έτσι μπορούμε να μεταφράσουμε (ίσως λίγο ελεύθερα) τον όρο Weizenbock. Οι φανατικοί της μπύρας, υποδέχτηκαν τον νέο κωδικό με ανάμικτα συναισθήματα. Απ την μια ενθουσιασμός για την νέα μπύρα η οποία «χτυπάει» την Schneider Aventinus, απ την άλλη προβληματισμός, γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός να προχωρήσει σ’ αυτό το project η ζυθοποιεία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα είναι καλή η μπύρα, θα σταθεί επάξια απέναντι στις άλλες;

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Όλος ο κόσμος (κυριολεκτικά) την αγάπησε και την πίνει μέχρι και σήμερα. Σε όσες εκθέσεις και διαγωνισμούς συμμετέχει αποσπά πολύ καλές κριτικές και βραβεία. Πρόκειται λοιπόν, για μια μπύρα που έχει 7,7% αλκοόλ και για όσους προσέχουν την διατροφή τους στα 500ml, έχει 260 θερμίδες.

Το όνομά της προέκυψε απ το όνομα του St Vitus, ο οποίος ήταν ένας απ τους 14 προστάτες της καθολικής εκκλησίας, ο οποίος και αγιοποιήθηκε μετά τον μαρτυρικό του θάνατο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο St Vitus είχε σχέση και με την ζυθοποιία, οπότε η σύνδεση με την μπύρα δεν είναι και πολύ άκυρη.

Η μπύρα σύμφωνα με την παράδοση δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη όλο τον χρόνο. Ευτυχώς όμως για όλους μας η Weihenstephaner Vitus, παράγεται όλο τον χρόνο και είναι διαθέσιμη κάθε στιγμή. Στην χώρα μας, δεν την προτείνω για τους καλοκαιρινούς μήνες ή και τις ζεστές μέρες.

Μια χρυσή σε χρώμα μπύρα, η οποία είναι θολή λόγω της μαγιάς που βρίσκεται στην φιάλη. Γλυκά αρώματα απ το κριθάρι, αλλά μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο και πιπέρια είναι αισθητά γευστικά πριν από το γλυκόξινο τελείωμα της που θα μας χαρίσει ως επίγευση. Όσοι νιώσετε και κάτι από καπνιστό, μην το εκλάβετε ως αρνητικό. Σερβίρετε την σε ποτήρι Weiss ή σε ποτήρι τουλίπας για να έχετε τα αρώματα της, στους 8-9 βαθμούς Κελσίου. Μια μπύρα που την σκοτώνει η πολύ κρύα κατάσταση. Δεν πίνεται παγωμένη!



Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: