Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Δοκιμάζοντας 6 χρονιές του Le Serre Nuove dell’ Ornellaia

Δοκιμάζοντας 6 χρονιές του Le Serre Nuove dell’ Ornellaia
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Le Serre Nuove είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου Τοσκανέζικα κρασιά. Ένα κρασί από το Bolgheri με ‘τεράστιο’ όνομα να το συνοδεύει. Μιλάμε για το Ornellaia, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία σε όλο τον κόσμο με σημαία του το ομώνυμο κρασί. Βρίσκεται στην ιδιοκτησία των Frescobaldi, της οικογένειας που έχει συνδέσει το όνομα της με πολλά ακόμα βαριά ονόματα της παγκόσμιας οινικής σκηνής όπως το Masseto.

Αυτή την φορά αφορμή για το κείμενο δεν είναι το θρυλικό κρασί Ornellaia αλλά η δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου το Le Serre Nuove dell’ Ornellaia και η κάθετη γευστική δοκιμή που είχα την χαρά να παρακολουθήσω κατά την διάρκεια του Οinocosmos wine fair που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Το Le Serre Nuove παράγεται από το 1997, με το ίδιο πάθος και με την ίδια επιμονή στην λεπτομέρεια όπως το Ornellaia.

Πρόκειται για ένα χαρμάνι των μπορντωλέζικων ποικιλιών Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Petit Verdot που είναι ‘προσβάσιμο’ και σε νεαρή ηλικία αλλά μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις όσο ωριμάζει.

Le Serre Nuove 2017

Δεν θα είχε μεγάλο νόημα να ασχοληθούμε με μία κάθετη γευστική δοκιμή και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ενός κρασιού αν δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο κρασί της τρέχουσας χρονιάς! Και το κρασί του 2017 που βρίσκεται τώρα στο εμπόριο ήταν υπέροχο! Εκπληκτικό βάθος φρούτου, πλούτος αλλά και φινέτσα, υψηλό επίπεδο ραφιναρισμένων τανινών και αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα αν και πολύ φρέσκο ακόμα. Στα αρώματα και στις γεύσεις εύκολα διακρίναμε τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα, την σοκολάτα και το βούτυρο που όσο περνούσε η ώρα γίνονταν ακόμα πιο έντονα και ακόμα πιο γοητευτικά. Η δομή του σίγουρα εγγυάται ότι μπορεί να εξελιχθεί για πολλά χρόνια. 54% Merlot, 26% Cabernet Sauvignon, 14% Cabernet Franc και 6% Petit Verdot είναι η ποικιλιακή του σύνθεση.

Le Serre Nuove 2015

Εξαιρετικό και το κρασί από το 2015 αν και είναι αρκετά διαφορετικό στο στυλ. Έχει αρκετά φυτικά αρώματα και πιο έντονο βοτανικό χαρακτήρα με έντονο κέδρο και ευκάλυπτο, μαύρο φρούτο αλλά και σοκολάτα. Οι τανίνες του είναι στιβαρές και γενικότερα αν δεν έβλεπα γραμμένη την ποικιλιακή σύνθεση δεν θα πίστευα ότι έχει μόνο 17% Cabernet Sauvignon, καθώς μου θύμισε σε στυλ νεοκοσμήτικο Cabernet Sauvignon. 64% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc και 9% Petit Verdot είναι η ποικιλιακή σύνθεση του 2015.

Le Serre Nuove 2012

7 χρονών πλέον το κρασί και το φρούτο του αρχίζει να παίρνει ώριμη μορφή με κάποιες νύξεις δέρματος να κάνουν την εμφάνιση τους ενώ οι τανίνες να παραμένουν έντονες και η γεύση του πλούσια. Σίγουρα έχει μπροστά του μία επταετία ακόμα! 52% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc και 8% Petit Verdot.

Le Serre Nuove 2010

Το χρώμα του κρασιού έχει αρχίσει να καφετιάζει, τα αρώματα και οι γεύσεις όμως αν και είναι ώριμα δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο υποψιαζόμαστε από το καφέ χρώμα. Έβγαλε μπόλικο μαρμελαδένιο φρούτο, δέρμα και γη και μου θύμισε παλαιωμένα κρασιά από την αριστερή όχθη του Μπορντώ. Είναι ένα κρασί που θα το απολαύσουμε τώρα αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί για 4-5 χρόνια ακόμα. 45% Merlot, 41% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc και 9% Petit Verdot.

Le Serre Nuove 2009

Αν και το χρώμα του ήταν πιο ‘κόκκινο’ από το 2010 τα αρώματα και οι γεύσεις του ήταν πιο εξελιγμένα. Αποξηραμένο κόκκινο φρούτο, ελιά, βότανα και νύξεις ξηρών καρπών, κομψότητα στο στόμα και αισθητές ακόμα τανίνες. Για αυτό το κρασί υπήρξε διαφωνία με κάποιους να πιστεύουν πως έχει περάσει τα καλύτερα του. Εγώ ήμουν με την άλλη πλευρά που πιστεύει ότι το κρασί έχει πολλά ακόμα να δώσει! Θα ήθελα να το δω μετά από 2-3 χρόνια πάλι. 54% Merlot, 31% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc και 10% Petit Verdot.

Le Serre Nuove 2002

Εκπληκτική εξέλιξη και πολυπλοκότητα για ένα κρασί που αν και κουβαλάει 17 χρόνια στην πλάτη του είναι πολύ ζωηρό ακόμα. Ώριμα σκούρα φρούτα, βότανα, γη, μανιτάρι αλλά πολύ ωραίες νότες λουλουδιών που παραπέμπουν σε βιολέτα. Νόστιμο, ζουμερό, με ωραίες τανίνες και μακρά διάρκεια στο στόμα. Μία χρονιά όπου κυριαρχεί το Cabernet Sauvignon με 75% και συμπληρώνεται από 25% Merlot. Το πίνουμε τώρα, αλλά μπορεί να έχει ενδιαφέρον και μετά από 2-3 χρόνια.

Le Serre Nuove 1998

Η δεύτερη χρονιά παραγωγής του κρασιού όπου χρησιμοποιήθηκε 80% Cabernet Sauvignon και 20% Merlot. Σχεδόν στην 20ετήσια το κρασί είναι ακόμα ζωντανό με ώριμα βέβαια αρώματα γης, δέρματος και μανιταριού να συμπληρώνουν το αποξηραμένο φρούτο. Αν είχα μία φιάλη στον συντηρητή μου θα σιγομαγείρευα ένα οσομπούκο και θα το απολάμβανα μέσα στις γιορτές που πλησιάζουν.

Από τις παλιές χρονιές δείχνει ότι το Le Serre Nuove κρασί έχει δυναμική. Οπότε αν έχετε την δυνατότητα φυλάξτε μερικές φιάλες από το 2017! Αν βέβαια μπορείτε να κρατηθείτε και να μην τις πιείτε γρήγορα! Βέβαια σας έχουμε μία ακόμα πρόταση! Φυλάξτε το Le Serre Nuove και απολαύστε τώρα τώρα το Le Volte την τρίτη πρόταση του οινοποιείου που κοστίζει περίπου τα μισά από την δεύτερη ετικέτα και το1/6 της τιμής του Ornelaia.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: