Ευέλικτα και προσιτά κρασιά για φαγητό από delivery

Ευέλικτα και προσιτά κρασιά για φαγητό από delivery
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω και να ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί να πιούμε είναι από τις λίγες απολαύσεις που μπορούμε να έχουμε αυτή την περίοδο. Αυτό που πριν από ένα χρόνο δεν του δίναμε σημασία, αυτή την εποχή δίνει στιγμές ψυχικής ανάτασης. Κάνει την διαμονή στο σπίτι πιο όμορφη και μας προσφέρει μία νόστιμη διέξοδο.

Έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι οι ‘παρέες’ είναι αναγκαστικά μικρότερες. Ένα άτομο, δύο φίλοι 9 (και αυτό με πολύ προσοχή), ένα ζευγάρι, μια οικογένεια. Ένα συνήθως είναι και το μπουκάλι κρασί που θα ανοίξουμε και όχι όπως άλλες φορές που για να καλύψουμε τις ανάγκες της παρέας μπορεί να χρειαζόμασταν 3 και 4 φιάλες. Και αυτό το ένα κρασί θα πρέπει να ταιριάξει με ότι και αν παραγγείλει η μικρή παρέα. Κάποιος μπορεί να θέλει να παραγγείλει πίτσα σπέσιαλ, κάποιος μακαρονάδα και κάποιος ένα πεϊνιρλί. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ευέλικτο κρασί που να μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και να καλύψει όλες τις προτιμήσεις. Θέλουμε επίσης αυτό το κρασί να έχει και καλή σχέση τιμής ποιότητας και λογική τιμή γιατί αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί στα έξοδα μας. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συχνά στυλ φαγητού που παραγγέλνουμε, προτείνοντας τα κατάλληλα κρασιά που θα ‘δέσουν’ με όλο το μενού.

Σούσι

Το σούσι είναι ένα στυλ φαγητού που κερδίζει συνεχώς φίλους και είναι από αυτά που όσο και αν προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι μας! Αν δεν έχουμε chef στην οικογένεια, τότε το delivery (ή το take away) είναι μονόδρομος. Είτε παραγγείλουμε sashimi, nigiri, maki rolls ή ότι άλλο θελήσουμε, θα προσανατολιστούμε προς δροσερά λευκά και ροζέ κρασιά. Το γεμάτο φρεσκάδα και φρουτένιο ροζέ κρασί Nautilus, και το δροσερό με αρώματα εσπεριδοειδών και ωραία δομή, λευκό Monograph Multi είναι επιλογές που θα δέσουν πολύ ωραία με οτιδήποτε και αν παραγγείλουμε από ένα σουσάδικο.

Μεξικάνικο

Burritos, εντσιλάδας, τάκους, χοιρινό με ανανά, fajitas ή τορτίγιες με κοτόπουλο? Ή μήπως όλα αυτά για να δοκιμάσουμε λίγο από όλα? Το πικάντικο στοιχείο, οι σάλτσες, τα πολλά υλικά και η ένταση είναι τα χαρακτηριστικά των πιάτων της μεξικάνικης κουζίνας. Έτσι το κρασί που θα διαλέξουμε θα πρέπει να μπορεί να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά τα στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι θα αποφύγουμε το υψηλό αλκοόλ γιατί ο πικάντικος χαρακτήρας θα γίνει ακόμα πιο έντονος. Το ίδιο και το υψηλό επίπεδο τανινών. Έτσι μία καλή και ασφαλής επιλογή είναι ένα ερυθρό κρασί με αρκετή οξύτητα, πολύ μαλακές τανίνες και ένταση φρούτου. Τα Χείλια Σταφύλια, ένας βελούδινος συνδυασμός Cabernet Sauvignon και Syrah αλλά και η φρέσκια και φρουτένια Laura Nera είναι ιδανικά κρασιά με πολύ λογικές τιμές. Αν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, τότε θα πάμε σε ροζέ εκδοχή όπου θα μπορούσαμε να δούμε και κρασιά στην κατηγορία των ημίξηρων καθώς και η απαλή γλύκα θα ‘απορροφήσει’ τα καυτερά στοιχεία. Δοκιμάστε το Nico Lazaridi Ροζέ και θα μας θυμηθείτε.

Σουβλάκια

Πόσοι θα συμφωνήσετε ότι ένα καλό σουβλάκι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο τύπου delivery? Όλοι όσοι δεν είστε vegan. Τυλιχτά, καλαμάκια, κοντοσούβλια, κοτόπουλα και άλλα πολλά μπορεί να πέσουν στο τραπέζι μόλις ακουστεί το μηχανάκι από το αγαπημένο μας σουβλατζίδικο. Δύσκολα θα παραγγείλει κανείς κάτι που δεν θα βασίζεται ούτε στο λευκό, ούτε στο κόκκινο κρέας. Τα μαλακά κόκκινα κρασιά με ένταση φρούτου όπως ένα Αγιωργίτικο ή ένα χαρμάνι με Merlot θα είναι η πρώτη μας επιλογή. Το Κτήμα Παλυβού Νεμέα και το Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρός είναι κρασιά που ταιριάζουν γάντι. Αν δεν θέλουμε ερυθρό ένα πλούσιο, πασπαρτού ροζέ κρασί όπως Κτήμα Αβαντίς Ροζέ θα κάνει καλά την ‘δουλειά’ του.

Ιταλικό

It’s pizza time! Ή μήπως είναι η ώρα της μακαρονάδας? Μετά τα σουβλάκια το επόμενο πιο δημοφιλές στυλ φαγητού που παραγγέλνουμε είναι το Ιταλικό! Σπέσιαλ, μαργαρίτα, πεπερόνι, με μανιτάρια και ελληνική πίτσα ή μήπως μία καρμπονάρα και μία ναπολιτάνα? Στην περίπτωση της πίτσας η ζύμη, η ντομάτα και το τυρί είναι τα τρία βασικά υλικά και από εκεί και πέρα ξεκινούν οι παραλλαγές. Το τυρί είναι βασικό υλικό και στα ζυμαρικά, συχνά και η ντομάτα, ενώ εδώ προστίθενται και ο κιμάς ή κρέμα γάλακτος στις επιλογές. Αν θέλουμε να βρούμε ένα κρασί που θα συνδυαστεί καλά με όλες τις πίτσες αλλά και όλες τις μακαρονάδες, τότε η επιλογή του ροζέ χρώματος είναι η επικρατέστερη. Το ζωηρό με τα εκφραστικά αρώματα Άκρες ροζέ Σκούρα και οι Ακακίες είναι ροζέ με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Αν δεν ενθουσιαστήκατε στην ιδέα ενός ροζέ κρασιού, η επόμενη πρόταση μας θα είναι ένα ελαφρύ και ευκολόπιοτο κόκκινο κρασί όπως το Mountain Fish.

Burger

Μπεργκεράκι κανείς? Δεν θα πούμε όχι σε ένα ζουμερό burger με μία ωραία σαλτσούλα, τυράκι, μπέικον και ότι άλλο επιθυμήσουμε. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς μπορεί να υπάρχουν burger με vegan ‘μπιφτέκια’ ή με κοτόπουλο όμως τα περισσότερα ‘burger’ βασίζονται στο βοδινό κρέας! Οτιδήποτε άλλο μάλλον δεν είναι burger. Έτσι εδώ μπορούμε να βάλουμε ένα νόστιμο ερυθρό κρασί μετρίου σώματος και ο συνδυασμός θα πάει καλά με ότι υλικά και αν πλαισιώνουν το μπιφτέκι! Το διαχρονικό Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Ερυθρός και το ευγενικό Οινάρι Παρπαρούση είναι πολύ καλές και συμφέρουσες επιλογές.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: