Finishes

Από τον Κ.e Κοντογιώργη


Λοιπόν. Που είχαμε μείνει? Ούτε θυμάμαι, ούτε κι έχει σημασία. Δεν φημίζομαι εξάλλου οτι έχω συνέχεια στο λόγο μου, έστω κι αν κατά ένα μαγικό και ανεξήγητο τρόπο, μπορώ να συνεννοηθώ με τους πάντες. Για όποιο θέμα κι αν μιλάω. Και ποιό είναι το βασικό θέμα στις συζητήσεις μου? Το whisky.

Δεν έχει σημασία λοιπόν τι λέγαμε τις προάλλες. Σημασία έχει αυτό που θα πούμε σήμερα. Θα μιλήσουμε για

Finishes

Θα δούμε λοιπόν μερικά πολύ ωραία dram που έχουν φτιαχτεί σε αυτή τη λογική. Πριν δούμε τα whiskies λοιπόν, να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το περίφημο finish στο whisky.

Το πάω από την αρχή, για να δούμε ποιός είναι ο εφευρέτης, ή αν θέλετε, ο μπαμπάς. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά. Δυο είναι οι εκδοχές που επικρατούν στη Σκωτία. Η πρώτη έχει να κάνει με τον Δόκτωρα Bill Lumsden. Ποιός είναι ο κύριος? Είναι ο τωρινός Master Distiller στο Ardbeg. Κάπου λοιπόν στις αρχές της δεκαετίας του 90, έφτιαξε τα wood finishes στο σπουδαίο Glenmorangie. Επρόκειτο για τα Port Wood Finish, Sherry Wood Finish, Madeira Wood Finish και Burgundy Wood Finish.

Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με τον τεράστιο David Stewart, κι όποιος δεν γνωρίζει ποιός είναι αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης, μπορεί να ρίξει μια ματιά στο άρθρο που του αφιέρωσα προ πολλών ετών. Για να μην τα πολυλογώ, το 1982 φαίνεται να εφευρίσκει την τεχνική αυτή, και το 1993 λανσάρει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη μέθοδο στο Balvenie.

Τέλος πάντων, η πατρότητα είναι σημαντική σε άλλες περιπτώσεις, οπότε ας μην μείνουμε άλλο εδώ. Πάμε τώρα να πούμε τι σημαίνει wood finish.

Φανταστείτε οτι έχουμε ένα whisky το οποίο παλαιώνει φυσιολογικά για κάποια χρόνια σε βαρέλι πρώην bourbon, η πρώην sherry. Αν λοιπόν προσθέσουμε μια έξτρα παλαίωση σε άλλο τύπο βαρελιού, μιλάμε για wood finish. Διαρκεί από 6 μήνες μέχρι δυο χρόνια το πολύ, και μπορεί να μιλάμε για διάφορους τύπους ξύλου. Madeira, Port, και ρούμι, είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές wood finish.

Στην τελευταία φορά που μαζευτήκαμε σε μια από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις στο HOW, είχαμε δοκιμάσει whiskies που είχαν τελείωμα σε βαρέλια port. Ήπιαμε Talisker Port Ruigh, Glen Moray Port Cask, Arran Port Cask, Wolfburn Batch 155, Balvenie 21 ετών Port Wood.

Ξέχασα το σούπερ κλασικό και πολυαγαπημένο μου Cragganmore Distillers Edition.

Ωστόσο, υπάρχουν όπως είπαμε κι άλλοι τύποι wood finishes.

Για παράδειγμα, το πολύ νόστιμο Glenkinchie Distillers Edition εχει τελείωμα σε sherry Amontillado, ενώ το Glen Moray Chardonnay Cask Finish συστήνεται μόνο του.

Ρίξτε μια ματιά και στο πολύ ωραίο Caol Ila Distillers Edition, που τελειώνει την παλαίωση του σε βαρέλια Moscatel, και μην ξεχάσετε να είστε στο ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: