Four Τerroirs

Four Τerroirs
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πόσοι οινοποιοί θα μπορούσαν να γεμίσουν με κρασιά και επισκέπτες ένα διώροφο νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους? Δεν είναι πολλοί είναι η αλήθεια! Γιατί απλά δεν είναι πολλοί οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται σε αρκετές περιοχές.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής όμως, είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην χώρα μας, που έχουν παρουσία σε αρκετές διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές. Παρουσίασαν λοιπόν τα κρασιά τους με έναν πολύ όμορφο και πρωτότυπο τρόπο, στον χώρο Αμαλίας 36. Four terroirs ονομάστηκε η εκδήλωση και φυσικά δηλώνει τις 4 περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Κάθε οινοποιείο με τα κρασιά του σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, με ανθρώπους, πλήρως καταρτισμένους πίσω από τα κρασιά, έτοιμους να σου απαντήσουν οποιαδήποτε ερώτηση.

Ξεκινάμε από την Επανομή όπου δημιούργησε το πρώτο του οινοποιείο ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου με κρασιά ήδη πολύ καταξιωμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τι να πρωτογράψω γι' αυτά! Για την διαχρονική σειρά Κτήμα Γεροβασιλείου (ερυθρό και λευκό), για την Μαλαγουζιά που έχει ταυτιστεί με τον δημιουργό του, για τις υπέροχες εκφράσεις των διεθνών ποικιλιών όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay, για το Avaton που συνδυάζει τρεις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες. Θα γράψω μόνο για το καινούριο ροζέ Ξινόμαυρο, ένα κρασί που το περιμέναμε καιρό αφού μας το είχε ανακοινώσει ο Γεροβασιλείου σε εκδήλωση του House of Wine. Όμορφο, δροσερό και κερασένιο είναι σίγουρο ότι θα πάρει θέση στα αγαπημένα μας ροζέ.

Δεύτερη στάση στο Κοκκινοχώρι Καβάλας όπου εκεί το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής δημιουργούν το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Εκτός από την ιδιαίτερα δημοφιλή σειρά Βιβλία Χώρα, τα φανταστικά Όβηλος (λευκό και ερυθρό), τις ‘Αρετές’, δηλαδή τις μονοποικιλιακές εκφράσεις του Ασύρτικου και του Αγιωργίτικου, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η σειρά Sole, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα κρασιά. Το Sole Βιδιανό μετράει ελάχιστους τρύγους όμως υπόσχεται πολλά, ενώ το ολοκαίνουριο γλυκό Sole έχει πάρει ήδη θέση στα αγαπημένα μου γλυκά. Στις νέες αφίξεις είναι και ο ερυθρός Βίβλινος Οίνος, το αδερφάκι του ροζέ Βίβλινος Οίνος μία σπάνια ποικιλία που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και χρόνια προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο Κτήμα.

Η επόμενη στάση βρίσκει τους δύο οινοποιούς στην Ηλεία. Το Κτήμα Βιβλία Χώρα εξαγόρασε πριν λίγα χρόνια το Κτήμα Κόκκαλη που βρίσκεται στην περιοχή της Σκαφιδιάς. Σε αυτή την εκδήλωση παρουσιάστηκε το καινούριο όνομα του οινοποιείο που είναι ‘Δύο Ύψη’ και οι καινούριες ετικέτες τους. Τα λευκό και ερυθρό Mova θα τα βρίσκουμε στις νέες σοδειές σαν ‘Διάλογος’. Ο λευκός Διάλογος είναι ένα νόστιμο και δροσερό χαρμάνι Ασύρτικου και Κυδωνίτσας και το ερυθρός ένας συνδυασμός Αγιωργίτικου και Syrah με πολύ ζωηρό φρούτο. H Τριλογία, το μονοποικιλιακό Cabernet Sauvignon που γνωρίζαμε ως τώρα, αλλάζει μόνο εμφάνιση.

Το ‘τέταρτο terroir' θα το βρούμε στην Σαντορίνη. Εκεί οι δύο οινοποιοί συναντούν την εξαιρετική οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη και δημιουργούν την Μικρά Θήρα. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από τον τρύγο του 2018 στην Θηρασιά. Εκεί αγοράζονται παλαιοί αμπελώνες, όπου σταδιακά γίνεται (όσο επιτρέπουν οι ξηροθερμικές συνθήκες του νησιού) προσπάθεια αναμόρφωσης τους. Από την πρώτη χρονιά, όπου χρησιμοποιείται και φρούτο από ‘νοικιασμένους’ αμπελώνες δημιουργούνται δύο κρασιά ΠΟΠ Σαντορινη. To Terrasea που το 50% του κρασιού ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια 3ης χρήσης, προέρχεται από αμπέλια στην Θηρασιά, ενώ παράχθηκαν μόνο 600 φιάλες. Η Σαντορίνη Μικρά Θήρα που είναι ένα Ασύρτικο δεξαμενής που παράχθηκε σε λιγότερο από 6000 φιάλες, παράγεται από σταφύλια που προέρχονται από την Σαντορίνη. Πολύ ωραία κρασιά και τα δύο και φυσικά αντικατοπτρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir της Σαντορίνης. Οι εμφάνιση τους ταυτόχρονα κομψή και εντυπωσιακή! Το οινοποιείο, που έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται, θα βρίσκεται στην Θηρασιά.

Σε ένα πέμπτο δωμάτιο, συναντήσαμε τον Αργύρη Γεροβασιλείου, με κρασιά κυρίως από παλαιότερες χρονιές. Ένα από αυτά ήταν και το πρώτο λευκό κρασί του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 με το όνομα Chateau Beau Soleil και ετικέτα που προδίδει την γαλλική επιρροή. Ένα κρασί που σε κάνει να νιώθεις ευλογημένος που το δοκίμασες, όχι μόνο για την ποιότητα του αλλά και γιατί από αυτό ξεκίνησε ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ελληνικής οινικής ιστορίας, αυτής του Βαγγέλη Γεροβασιλείου!

Η ‘εμπειρία’ μας ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό master class που πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, με καθοδηγητή τον Γιάννη Καρακάση MW και φυσικά στο πάνελ τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Βασιλη Τσακτσαρλή. Σε αυτό δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικά κρασιά σε παλαιότερες χρονιές. Η Αρετή, δηλαδή το Ασύρτικο από το 2016 και το 2013 απέδειξε ότι το Ασύρτικο μπορεί να παλαιώσει και εκτός Σαντορίνης βγάζοντας τον τυπικό ορυκτό χαρακτήρα του. Το Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier από τος χρονιές του 2016, 2015 και 2013 απέδειξαν ότι η ποικιλία ταιριάζει στο κλίμα της χώρας μας, με εξέλιξη που θα την ζήλευαν πολλοί οινοποιοί από τον Ροδάνο. Ο Όβηλος λευκός (2015, 2012, 2011) δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα από τα top κρασιά της χώρας και όπως είπε ο Γεροβασιλείου, αν αυτό το κρασί παραγόταν στην Γαλλία θα στοίχιζε τουλάχιστον τα τριπλά χρήματα. Η ερυθρή Αρετή (2016, 2013, 2008) απέδειξε ότι το Αγιωργίτικο είναι σπουδαία ποικιλία και εκφράζεται πολύ ωραία και στην Βόρεια Ελλάδα. Τέλος το Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό από τις χρονιές του 2006, του 2000 και 1994 μας θύμισε γιατί το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει αυτή την ζηλευτή πορεία! Γιατί ακόμα και το βασικό κρασί του οινοποιείου μπορεί να εξελιχθεί για σχεδόν 30 χρόνια!

Στα highlights του master class ήταν η ‘ομολογία’ του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, για το ότι ο κόσμος θέλει να πίνει μόνο φρέσκα κρασιά, φταίνε οι ίδιοι οι παραγωγοί που τους έμαθαν να τα πίνουν φρέσκα. ‘Τώρα που θέλουμε να τους πείσουμε ότι τα λευκά παλαιώνουν δυσκολευόμαστε. Πληρώνουμε το λάθος μας’. Να πω εδώ ότι κάθε φορά που τον ακούω σε παρουσίαση, δεν διστάζει να παραδέχεται λάθη και να μιλά γι’ αυτά! Και αυτό δείχνει το μεγαλείο του!

Εκτός από όλα αυτά, από το master class μάθαμε ότι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ‘ψάχνεται’ και πιστεύει πολύ στο Λημνιό και αν κατάλαβα καλά ίσως κάποια στιγμή δούμε και μονοποικιλιακή έκφραση της ποικιλίας. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής πάλι μίλησε με θαυμασμό για την Ρομπόλα και αν και δεν ήταν ξεκάθαρο, μου πέρασε από το μυαλό ότι ίσως δούμε την Ρομπόλα σε κάποια από τα κρασιά αυτών των δημιουργών.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: