Γαρίδες και κρασί, 10+10!

Γαρίδες και κρασί, 10+10!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Για κάποιο λόγο έχω συνδέσει τις γαρίδες με τον Αύγουστο! Όχι γιατί είναι ο καιρός τους, αλλά μάλλον γιατί τον Αύγουστο, τον μήνα των διακοπών, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, ανάμεσα σε αυτά και οι γαρίδες! Δεν υπάρχουν ταβερνάκια και ψαροταβέρνες που να μην προσφέρουν τουλάχιστον 2-3 διαφορετικά πιάτα με γαρίδες και δεν γίνονται διακοπές χωρίς να πέσει το τρίπτυχο γαρίδες, καλαμαράκι, χταποδάκι στο τραπέζι! Αλλά και στο σπίτι οι γαρίδες, είναι από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά καθώς, το ‘καθάρισμα’ τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο! Έτσι λοιπόν το θέμα μας αυτή την φορά θα είναι οι γαρίδες και τα κρασιά που θα πιούμε με τις πιο δημοφιλείς συνταγές!

Τι να επιλέξουμε, μία από τις πιο κλασικές συνταγές όπως οι γαρίδες τηγανητές, οι γαρίδες σαγανάκι και η γαριδομακαρονάδα, μία πιο ‘γκουρμέ’ ή εξωτική όπως γαρίδες σεβίτσε με λεμονόχορτο και αβοκάντο, ή να πάμε Ασία μεριά για σούσι ή τεμπούρα? Η μήπως μία απλή σαλάτα γιατί είμαστε και σε δίαιτα? Αφού παραγγείλαμε, να δούμε και τι θα πιούμε τώρα? Δεν θα σταθούμε στο είδος της γαρίδας, γιατί και αν και παίζει ρόλο στην γεύση και στην ποιότητα του πιάτου, δεν θα αλλάξει σημαντικά το κρασί που θα διαλέξουμε. Θα θεωρήσουμε μόνο ότι έχουμε καλής ποιότητας γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες και όχι κάτι που μοιάζουν με υποκατάστατα. Οι επιλογές μας θα περιοριστούν στο λευκό και στο ροζέ χρώμα καθώς οι τανίνες με τις γαρίδες θα ‘τσακωθούν’. Για να μην σας βάζουμε να ψάχνετε και να αναλύεται πιάτα και κρασιά Αυγουστιάτικα, σας δίνουμε έτοιμες λύσεις! 10 πιάτα με 10 συγκεκριμένες προτάσεις κρασιών.

Σαλάτα με γαρίδες & Ψίθυρος Λευκός

Εδώ η φαντασία μας μπορεί να ‘οργιάσει’, καθώς τα υλικά που έχουμε να επιλέξουμε είναι πολλά. Να βάλουμε εξωτικά φρούτα όπως το μάνγκο και το αβογκάντο, να βάλουμε σάλτσα μουστάρδας, σάλτσα εσπεριδοειδών ή κάποια πικάντικη σος? Λογικά η βάση θα είναι οι φρέσκες πρασινάδες. Ότι και να επιλέξουμε θεωρώ πως ένα σχετικά ελαφρύ, αρωματικό και δροσερό λευκό κρασί, όπως αυτός ο συνδυασμός Μοσχάτου Σπίνας και Μαλβαζίας θα δέσει όμορφα με όλα τα υλικά μας.

Σούσι & Σαντορίνη Ασύρτικο Santowines

Maki ή nigiri? ή μήπως Sashimi? Ότι και να παραγγείλετε (γιατί δεν νομίζω να είναι homemade…) , το ίδιο κρασί θα σας προτείνω και επιλέγω μία σχετικά φρέσκια Σαντορίνη γιατί θέλουμε την οξύτητα της, αλλά με το αλκοόλ σε μέτρια επίπεδα που τα εσπεριδοειδή θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και δεν θα αφήνουν την ορυκτότητα να κυριαρχεί. Προσοχή στο wasabi, με μέτρο για να μην μας ‘χαλάσει’ τον συνδυασμό!

Γαρίδες κοκτέιλ & Riesling Private Bin, Villa Maria

Είναι λίγο ‘παλιομοδίτικο’ πιάτο, δεν είναι? Ειδικά αν είναι σερβιρισμένο σε ποτήρι-μπολάκια παγωτού ή πάνω σε αβοκάντο μου θυμίζει παλιούς γιορτινούς μπουφέδες. Παρόλα αυτά είναι κλασική και συνήθως νόστιμη παρασκευή, που βασίζετε στην μαγιονέζα με την παρουσία του αυγού να μας δυσκολεύει στην επιλογή του κρασιού. Για αυτό λοιπόν θα πάμε σε ένα λεμονάτο λευκό κρασί με αρκετό φρούτο, μέτριο σώμα και ανεπαίσθητη γλυκύτητα όπως αυτό το Νεοζηλανδέζικο Riesling. Τα Γερμανικά Riesling ίσως έχουν παραπάνω γλυκύτητα από αυτή που θέλουμε, ενώ ένα Αλσατικό ή ένα Αυστριακό ίσως είναι περισσότερο ‘ξηρά’ από το επιθυμητό.

Σαγανάκι γαρίδες & Merlin Ροζέ

Πόσες μπλούζες έχετε λερώσει, βουτώντας το ψωμί μέσα στο σαγανάκι της γαρίδας με την μπόλικη ντομάτα, το λαδάκι και το τυρί? Εγώ πολλές! Όμως χαλάλι το ρούχο, γιατί είναι πολύ νόστιμο και άκρως καλοκαιρινό φαγητό και ειδικά όταν έχει για ταίρι του ένα στιβαρό και βαθύχρωμο ροζέ όπως αυτό το Merlot. Εδώ έχουμε την περίπτωση που κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει και ένα φρέσκο μαλακό κόκκινο αλλά σαν πρώτη επιλογή θα κρατήσουμε το ροζέ.

Λεμονάτες γαρίδες & Ρομπόλα Gentilini

Ελαφρύ (μάλλον) πιάτο, για ορεκτικό περισσότερο εκτός και το συνοδεύσετε με ρυζάκι και ‘γίνει’ κυρίως. Το βασικό εδώ είναι η οξύτητα, την οποία πρέπει να έχει και το κρασί σε υψηλά επίπεδα. Στο σώμα θα πρέπει να βρούμε ένα μέτριο κρασί, χωρίς βαρέλι, ενώ τα αρώματα του θα πρέπει να είναι κομψά. Στο χρώμα προσανατολιζόμαστε προς το λευκό. Η Ρομπόλα συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε και είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει το πιάτο. Και λίγο σκορδάκι να έχει το πιάτο, πάλι αυτό επιλέγουμε.

Γαρίδες ψητές & Ευχές... Ερατεινές - Λευκός

Βρίσκουμε φρέσκες μεγάλες γαρίδες, τις πασπαλίζουμε με αλατάκι, τις ψήνουμε, λίγο για να κρατήσουν τα υγρά και όλη την νοστιμιά και μετά πασπαλίζουμε με λίγο λαδολεμονάκι. Ατόφια νοστιμιά! Για αυτό το πιάτο θέλουμε οξύτητα και γευστική ένταση και ίσως κάποια διακριτικά αρώματα δρυός, γιατί θα έχουμε αρώματα από το ψήσιμο. Σκεφτόμουν ένα Ασύρτικο ή ένα Chardonnay, αλλά θα καταλήξω σε ένα χαρμάνι αυτών των ποικιλιών παρέα με λίγη Μαλαγουζιά που του χαρίζει και αρωματική ένταση.

Γαρίδες τηγανητές & L’ Esprit du Lac

Ένα γαριδάκι συμιακό θα το φάμε σίγουρα! Και συμιακό να μην είναι, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν θα φάει έστω μία φορά γαρίδες τηγανητές μέσα στον Αύγουστο είτε είναι σε διακοπές είτε όχι! Θέλουμε οξύτητα και πάλι γιατί έχουμε λιπαρότητα αλλά αυτή την φορά θα επιλέξουμε ροζέ. Και μάλιστα ένα ροζέ από Ξινόμαυρο για να είναι η οξύτητα στα ύψη! Τι λέτε για το ολοκαίνουριο L’ Esprit du Lac?

Γαριδομακαρονάδα & Mavrose, Τηνιακοί Αμπελώνες

Τα ζυμαρικά με τις γαρίδες είναι πολύ ‘μοδάτο’ πιάτο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι! Οι περισσότερες συνταγές περιέχουν ντομάτα που χαρίζει στο πιάτο οξύτητα, ενώ συνήθως είναι έντονα αρωματικό από τις γαρίδες αλλά και τα μυρωδικά που προσθέτουμε. Αν και θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και ένα λευκό κρασί, ιδιαίτερα αν η ντομάτα είναι λίγη, θεωρώ ότι αυτή η μακαρονάδα θα απογειωθεί με ένα δροσερό και ταυτόχρονα χυμώδες ροζέ κρασί όπως αυτό το χαρμάνι Αυγουστιάτη και Μαυροτράγανου.

Τηγανητό ρύζι με γαρίδες & Gewurtzraminer, Leon Beyer

Ένα κλασικό κινέζικο πιάτο, λιπαρό, έντονα αρωματικό, πλούσιο λόγω του ρυζιού και του αυγού αλλά και πικάντικο συνήθως. Αναζητάμε λοιπόν ένα λευκό ή ένα ροζέ κρασί με μέτριο προς γεμάτο σώμα, αρωματική ένταση αλλά και αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα για να απαλύνει το πικάντικο στοιχείο. Προτείνω να πάμε Αλσατία μεριά και να επιλέξουμε ένα Gewurtzraminer με διακριτική γλυκύτητα όπως αυτό!

Γαρίδες τεμπούρα & Prosecco di Conegliano - Ario Extra Dry

Ακόμα ένα πιάτο από την Άπω Ανατολή! Τηγανητές γαρίδες με κουρκούτι και γλυκιά σάλτσα τσίλι! Θα μπορούσαμε να πιούμε το κρασί που ήπιαμε με τις παραδοσιακές μας τηγανητές γαρίδες αλλά επειδή έχουμε την γλυκοπικάντικη σάλτσα, προτείνω ένα αφρώδες με ζωηρή οξύτητα και φρουτένιο χαρακτήρα όπως ένα Prosecco.<



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: