Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Γνωριμία με το Chardonnay

Γνωριμία με το Chardonnay
Είναι μία από τις πιο διάσημες λευκές οινοποιήσιμες ποκιλίες. Μπορεί να είναι Γαλλικής καταγωγής, και συγκεκριμένα να κατάγεται από τη Βουργουνδία, ωστόσο τη συναντάμε ουσιαστικά όπου υπάρχει αμπελοοινική δραστηριότητα. Μάλιστα οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων φυτεμένων με Chardonnay δεν βρίσκονται στη Γαλλία, αλλά στις ΗΠΑ (California, Oregon και Washington).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον με το Chardonnay είναι οι πολλές και διαφορετικές εκφράσεις τυπικότητας που μπορεί να πάρει - ξεκινώντας από τα αυστηρά και «κοφτερά» λευκά της Βουργουνδίας, και ειδικά τα κρασιά του Chablis, και καταλήγοντας στα πιο ζεστά και γεμάτα λευκά των χωρών του νέου κόσμου, όπως της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το Chardonnay είναι και μία από τις βασικές ποικιλίες που συμμετέχουν στο χαρμάνι της Σαμπάνιας – για την ακρίβεια είναι η μόνη λευκή ποικιλία του χαρμανιού. Έτσι, όταν ένας οινοποιός στην Καμπανία θέλει να φτιάξει μία Σαμπάνια με νεύρο, σπιρτάδα, φρεσκάδα και όμορφα λεμονάτα αρώματα, αναζητά μία 100% λευκή προσέγγιση, δημιουργώντας μία Σαμπάνια «Blanc de Blancs» η οποία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κρασί της ποικιλίας Chardonnay.

Ένας από τους λόγους που κάνουν το Chardonnay τόσο δημοφιλές και διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, είναι και η ευκολία με την οποία «δένει» με το δρύινο βαρέλι. Είναι ίσως η πιο δεκτική λευκή ποικιλία στην επίδραση του βαρελιού, γι αυτό και οι περισσότερες ετικέτες βαρελάτου λευκού που κυκλοφορούν διεθνώς προέρχονται από αυτή την ποικιλία. Όταν υποστεί ωρίμανση στο βαρέλι, το Chardonnay αποκτάει έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα - το σώμα του γίνεται πιο πλούσιο, τα αρώματά του πιο πολύπλοκα και πικάντικα, ενώ η διάρκεια που έχει στο στόμα μας είναι διαφορετική και συνήθως μεγαλύτερη. Αυτό το στυλ είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη και πολύ δημοφιλές στο νέο κόσμο, όπου υιοθετείται κατά κόρον. Λόγω της πολυπλοκότητας που του χαρίζει η παραμονή στο βαρέλι, ένα βαρελάτο Chardonnay μπορεί να συνοδεύσει τέλεια πιο βαριά και σύνθετα πιάτα που έχουν ως βάση ακόμα και το κρέας, ενώ ταιριάζουν ιδανικά με ψάρι και θαλασσινά ψημένα στα κάρβουνα, καθώς και καπνιστά θαλασσινά ή τυριά. Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, το Chardonnay γίνεται το λευκό κρασί που μας κάνει παρέα όλο τον χρόνο, και ουσιαστικά Χειμώνα-Καλοκαίρι, και όχι το ελαφρύ κρασί που θα πιούμε μόνο όταν ξεκινάει η θερμή σεζόν των λευκών, δηλαδή από την Άνοιξη και μετά.

Η φιλικότητα και ο εύκολος τρόπος με τον οποίον μπορεί να συνδυάζεται στο τραπέζι, έχουν δώσει στο Chardonnay μία έντονη «θηλυκή» προσωπικότητα. Επί χρόνια, αποτελεί το αγαπημένο λευκό κρασί που παραγγέλουν οι «γυναικοπαρέες» στα μπαρ και στα εστιατόρια του κόσμου, ενώ θεωρείται και η πιο εύκολη και αγαπημένη επιλογή της τυπικής οινόφιλου σε ένα μπαρ ως κρασί σε ποτήρι. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στην Αγγλία αλλά και σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ, την περασμένη δεκαετία, δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι το «Chardonnay» ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα που θα επέλεγαν νέα ζευγάρια να δώσουν στο μωρό τους εφόσον γεννιόταν κορίτσι!

Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πριν λίγα χρόνια συνέβη κάτι σχεδόν ανεξήγητο: Το Chardonnay έπεσε θύμα της νεο-εμφανιζόμενης τάσης για την ανάδειξη νέων, γηγενών, διαφορετικών και... sexy ποικιλιών από όλο τον κόσμο. Ακριβώς επειδή για χρόνια θεωρούνταν η εύκολη και η σταθερή επιλογή σε λευκό κρασί, προς στιγμήν απειλήθηκε και με... ολικό εμπάργκο από τους «ψαγμένους» οινόφιλους, οι οποίοι θεώρησαν ότι είναι το αντίθετο της προόδου, της πρωτοτυπίας και της διαφορετικότητας. Κάποιοι μάλιστα προχώρησαν παραπέρα και έφτιαξαν το κίνημα ABC (Anything But Chardonnay), υποδηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ομοιομορφία και την σταθερότητά του, όπου κι αν βρίσκονταν.

Ευτυχώς αυτά τα φαινόμενα δεν διήρκεσαν πολύ. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η διαφορετικότητα και η πρωτοτυπία των διαφόρων γηγενών ποικιλιών από όλο τον κόσμο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα στην διεθνή οινο-γαστρονομία, ωστόσο εν τέλει δεν κατάφερε να καταργήσει την αξία της παρουσίας μίας γνωστής, οικείας και διεθνούς εμβέλειας ποικιλίας, όπως είναι το Chardonnay. Επιπλέον δε, το «ανασκούμπωμα» αυτό της αγοράς ξύπνησε τους οινοποιούς που εστιάζουν στο Chardonnay και τους έδωσε το κίνητρο να επιστρέψουν στο αμπέλι, να αφοσιωθούν στο terroir, και με τον τρόπο αυτό να το διαφοροποιήσουν, εκφράζοντας σωστά την τυπικότητα που τόσο όμορφα ένα Chardonnay μπορεί και αντανακλά στο ποτήρι μας.

Μοιραστείτε το άρθρο: