Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Καλοκαιρινές μακαρονάδες

Καλοκαιρινές μακαρονάδες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είναι κάποιος που δεν αγαπά τις μακαρονάδες; Δεν πιστεύω να ‘σηκωθεί’ κανένα χεράκι! Αγαπάμε τα ζυμαρικά όλο το χρόνο, πόσο μάλλον το καλοκαίρι με τα υπέροχα εποχιακά υλικά. Είναι άλλωστε μία σχετικά γρήγορη λύση όταν γυρίζουμε από την δουλειά, τα ψώνια ή ακόμα καλύτερα από την θάλασσα! Η ντομάτα που αυτή την εποχή είναι πιο νόστιμη από ποτέ αλλά και τα μυρωδικά που υπάρχουν σε αφθονία, συνδυάζονται με άλλα γευστικά υλικά και δίνουν την ένταση στις αμέτρητες καλοκαιρινές συνταγές. Φαντασία να υπάρχει και έρχονται στο τραπέζι απολαυστικά πιάτα! Για την επιλογή του κατάλληλου κρασιού όμως δεν χρειάζεται μόνο φαντασία. Χρειάζoνται οι προτάσεις και οι συμβουλές του Ηouse of Wine! Έτσι παρακάτω θα βρείτε 6 ιδέες για καλοκαιρινές μακαρονάδες συνδυασμένες με κρασιά που ταιριάζουν και στο πιάτο αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Με πέστο

Η πρώτη συνταγή που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτή με σάλτσα πέστο. Ίσως γιατί το χαρακτηριστικό άρωμα του βασιλικού είναι και αυτό συνδεδεμένο με το καλοκαίρι! Εκτός από μια κατσαρόλα που θα βράσουν τα ζυμαρικά, χρειάζεται μόνο ένα μπλέντερ! Πέφτει μέσα ο βασιλικός από την γλάστρα στο μπαλκόνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, η παρμεζάνα και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε για λίγο και είναι έτοιμη η σάλτσα για σερβίρισμα. Σε 15 λεπτά έχουμε ένα φουλ αρωματικό, πλούσιο και λιπαρό καλοκαιρινό πιάτο, που θα χρειαστεί ένα πλούσιο, με αρκετή οξύτητα κρασί που να βασίζεται στο Sauvignon Blanc, για να δέσει με την λιπαρότητα και την αρωματική ένταση του πιάτου. Τα Karipidis Sauvignon Blanc Fume και Πλαγιές Γερακιών Λευκός θα κάνουν πολύ καλά την ‘δουλειά’ τους.


Με τοματίνια

Τοματίνια, μπόλικα μυρωδικά και λίγο σκόρδο! Η απλότητα και η γεύση σε όλο της το μεγαλείο αυτή την εποχή. Μαζί με ένα τυρί όπως η φέτα, η ξινομυζήθρα, το μανούρι και η γραβιέρα  (ότι τέλος πάντων υπάρχει στο ψυγείο) έχουμε ένα πολύ υγιεινό και γρήγορο φαγητό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Μία τέτοια συνταγή (πιο σύνθετη βέβαια) με παρμεζάνα έκανε ο Πάνος Ιωαννίδης στο masterchef. Spaghetti al pomodoro basilico την είπε. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε. Όποια συνταγή και να επιλέξουμε, αν δίπλα ανοίξουμε ένα ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα όπως αυτά από Ξινόμαυρο τότε θα μιλάμε για γαστρονομική εμπειρία. Τα Dianthos και Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ  είναι ιδανικά κρασιά για τέτοιες τοματένιες συνταγές!

 
Με όστρακα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μία ελαφριά και φυσικά πεντανόστιμη μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα? Τα κυδώνια, οι γυαλιστερές, οι αχιβάδες και τα μύδια είναι κάποια από τα όστρακα που δίνουν πολύ νόστιμες μακαρονάδες. Αφήνω απ’ έξω τις  πετροσωλήνες που αν και κάνουν κατά την γνώμη μου την καλύτερη μακαρονάδα είναι λίγες και πρέπει να τις προφυλάξουμε. Σβησμένα με κρασί, με λίγο σκόρδο, μυρωδικά και ίσως λίγη φρέσκια ντομάτα τα όστρακα αγκαλιάζουν ευγενικά τα ζυμαρικά σε ένα πιάτο γεμάτο κομψότητα. Ασύρτικο θα προτείνω δίπλα σε αυτό το αγαπημένο θαλασσινό έδεσμα, είτε από Σαντορίνη όπως η Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως το Plano Ασύρτικο.

 
Με φρέσκα λαχανικά

Τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες αυτή την εποχή είναι πεντανόστιμα και υπάρχουν σε κάθε ψυγείο. Είναι λοιπόν μία εύκολη λύση και για μια πολύ υγιεινή  μακαρονάδα. Αν ‘γκουγκλάρετε’ θα βρείτε εκατοντάδες συνταγές. Άλλες με μελιτζάνα, άλλες με κολοκυθάκια, άλλες με πιπεριές, άλλες με τα δύο ή και τα τρία υλικά. Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος δίνουν και εδώ έξτρα αρωματική ένταση και γεύση. Μία νόστιμη Μαλαγουζιά, με ευχάριστα αρώματα και αισθητή οξύτητα όπως η ολοκαίνουρια Terre de Zeus Μαλαγουζιά ή η Domaine Costa Lazaridi Μαλαγουζιά θα απογειώσει ένα τέτοιο πιάτο.

 
Χωριάτικη

Εκτός από την χωριάτικη σαλάτα που βρίσκεται σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε και μία ‘χωριάτικη’ μακαρονάδα! Η ελαφριά συνταγή θα έλεγε ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και ελιές! Επειδή δεν έχουμε φάει όμως καθόλου κρέας έως τώρα, θα προσθέσουμε και λουκάνικο, κάτι που θα την κάνει λίγο πιο πλούσια! Έτσι θα απολαύσουμε και ένα ερυθρό κρασί, ελαφρώς δροσερό. Ο διακριτικός φυτικός χαρακτήρας των Oenops Ξινόμαυρο και Διαμαντάκος Νάουσα, οι πολύ ωραία δομημένες τανίνες τους αλλά και η ένταση του φρούτου τους θα συνοδεύσουν πολύ όμορφα μία τέτοια μακαρονάδα.

 
Με γαρίδες

Αφήσαμε για το τέλος την ιδιαίτερα δημοφιλή γαριδομακαρονάδα! Εντάξει, και με καραβίδες ή αστακό να την φτιάξουμε δεν θα πούμε όχι! Οι γαρίδες, το κρεμμυδάκι, το σβήσιμο με κρασί ή ούζο και η φρέσκια ντοματούλα δίνουν απολαυστική γεύση στα μακαρόνια. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και ζουμερά λευκά κρασιά αλλά και ελαφριά ερυθρά για να την συνοδεύσουμε. Όπως το χρώμα που θα απογειώσει μία τέτοια συνταγή είναι το ροζέ. Ένα νόστιμο ξηρό ροζέ από την Προβηγκία όπως το The Palm by Whispering Angel αλλά και ένα εκλεκτό αφρώδες όπως το Ferrari Maximum Rose θα ταιριάξουν γάντι.

 
 



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: