Λικέρ κανείς;

Τα λικέρ, γνωστά και ως ηδύποτα, είναι αλκοολούχα ποτά που έχουν κάποια περιεκτικότητα σε επιπρόσθετα σάκχαρα αλλά και αρωματικές ύλες. Η βάση τους μπορεί να είναι ξηρά αποστάγματα όπως το ουίσκι, το τζιν, η βότκα, το μπράντι, αλλά και η καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Η αρχή της δημιουργίας ενός λικέρ θα έγινε, όπως και με τις περισσότερες ιδέες στον κόσμο της μαγειρικής και του ποτού, από περιέργεια. Περιέργεια για το πόσο πιο νόστιμα θα μπορούσαν να γίνουν τα ξηρά αποστάγματα.

 

Έτσι για την παραγωγή τους το αλκοόλ παρέμενε μαζί με φρούτα και φυτά του περίγυρου, αλλά και τη ζάχαρη, το μέλι ή κάποιο σιρόπι. Τα έξτρα σάκχαρα ισορροπούσαν τις πίκρες κάποιων φυτών, έκαναν τα αρώματα πιο χυμώδη αλλά και φυσικά χάριζαν ενέργεια στους καταναλωτές τους.

 

Θα έλεγε κάνεις ότι η ζάχαρη και το αλκοόλ έκαναν το πιο μαγικό ζευγάρι για κάποιον που ήθελε να τονωθεί από τη δύσκολη χειρονακτική εργασία, τους πόνους πάσης φύσεως αλλά και να περάσει καλά. Μαζί με βότανα, διάφορα μέρη φυτών, και μπαχαρικά, το αλκοόλ και η ζάχαρη δημιουργούσαν ελιξίρια για κάθε πρόβλημα του ανθρώπου.

 

Σήμερα, η επονομαζόμενη τέχνη της ποτοποιίας κουβαλάει την παράδοση έχοντας όμως παράλληλα εκσυγχρονίσει την τεχνολογία της.  Το αποτέλεσμα; Προϊόντα ικανά να προσφέρουν γευστικές εμπειρίες και συγκινήσεις.

 

Αυτά είναι πέντε εξαιρετικά λικέρ που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είτε σκέτα ή σε ευφάνταστες συνταγές κοκτέιλ.

 

Edinburgh Gin Rhubarb & Ginger Liquer

Το τζιν υποδέχεται στην αγκαλία του ραβέντι και τζίντερ για να δημιουργήσει ένα πραγματικά βρετανικό λικέρ. To τζίντζερ μας είναι γνωστό. Το ραβέντι αν και είναι λαχανικό, λειτουργεί σαν φρούτο στη μαγειρική και δίνει έναν όξινο αλλά ταυτόχρονα γλυκό χαρακτήρα, σαν το δικό μας λεμόνι. Μαζί με το πικάντικα δροσιστικό τζίντζερ, λεβάντα, λεμονόχορτο και τα αρωματικά βότανα ενός αυθεντικού London Dry, δημιουργείται το τέλειο τζιν λικέρ.

 

One Drop Mandarin - Στουπάκης (Ποτοποιΐα Χίου)

Η μυροβόλος Χίος. Ο πρώτος λόγος που πήρε αυτό το προσωνύμιο είναι η μαστίχα. Θερμαίνεται από τις ζεστές ακτίνες του ηλίου και το αγέρι φέρνει το άρωμα στις μύτες των επισκεπτών του νησιού. Ο δεύτερος λόγος ανήκει στο άρωμα των μανταρινιών της. Ανήκουν σε μία ποικιλία η οποία μάλιστα έχει και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και ξεχωρίζει για την εκρηκτική αρωματική ένταση. Η Ποτοποιία Χίου Στουπάκη, τα αποστάζει και δημιουργεί ένα απόσταγμα που κλείνει όλα τα αρώματα του μανταρινιού φέρνοντας το νησί στο ποτήρι μας.

 

Nonino Amaro Quintessentia

Amaro για τους Ιταλούς σημαίνει πικρό. Η δημιουργία τους ξεκίνησε για φαρμακευτικούς σκοπούς και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι κάθε amaro από τον Βορρά μέχρι τον Νότο είναι διαφορετικό. Η αποσταγματοποιία Nonino στην Udine της βόρειας Ιταλίας έχει τη δική της μοναδική συνταγή. Χρησιμοποιεί premium Grappa που έχει προέλθει από ολόκληρα σταφύλια αποσταγμένα με παραδοσιακό τρόπο σε χάλκινους ασυνεχείς αποστακτήρες, παλαιώνοντας ύστερα για τουλάχιστον 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εμπλουτίζεται με ένα πλήθος από βότανα και εσπεριδοειδή της Μεσογείου και εμφιαλώνεται σε παραδοσιακή φιάλη θυμίζοντας την αρχή της εφεύρεσής του. Είναι εξαιρετικό για κλείσιμο του γεύματος αλλά και σε κοκτέιλ.

 

Tentoura Πατρών 1950 Especial

Απέναντι της Ιταλίας, στην Πάτρα φτιάχνεται η Τεντούρα, που σαν φιλοσοφία συστατικών δεν είναι μακριά από τα Amari αλλά ξεφεύγει ιδιαίτερα από τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο, με τις καλύτερες να έχουν μία ιδιαίτερα καλιμπραρισμένη φόρμουλα με άλλα μπαχαρικά, βότανα και φλούδες εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι. Έχει ιδιαίτερη θέρμη, είναι πολύ γλυκιά και παραδοσιακά την έπιναν ως τονωτικό ή μετά το γεύμα. Πιο ταιριαστή είναι ίσως τον χειμώνα σε σφηνάκι, αλλά και με πάγο για όλες τις εποχές. Για τον δικό μας caffè corretto βάλτε μία μικρή ποσότητα στο ποτήρι πριν τελειώσετε τον καφέ σας!

 

Miss Tic - Στουπάκης (Ποτοποιΐα Χίου)

Δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα για την ημέρα των λικέρ η τόσο ελληνική μαστίχα. Η ποτοποιία της Χίου δημιουργεί μία premium μαστίχα με πρώτης ποιότητας ρητίνη η οποία εκχυλίζει τον πλούτο των αρωμάτων και των γεύσεων σε καθαρή αλκοόλη. Το μαγικό μείγμα αποστάζεται 100% και λαμβάνεται η καρδιά του αποστάγματος που είναι και η πιο αιθέρια αρωματικά. Η ετικέτα είναι εμπνευσμένη από λογοπαίγνιο με τη Γαλλίδα βασίλισσα του stencil graffiti “Miss Tic” δίνοντας μία σύγχρονη αισθητική σε ένα κλασικό και παραδοσιακό ελληνικό προϊόν.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: