Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μαγειρεύουμε κοτόπουλο και συνδυάζουμε με κρασί

Μαγειρεύουμε κοτόπουλο και συνδυάζουμε με κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Όταν βλέπουμε ένα τίτλο που περιέχει την λέξη κοτόπουλο, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ ‘νόστιμο’ το κείμενο! Και σίγουρα στους vegan δεν θα αρέσει καθόλου. Το δικό μας κείμενο όμως είναι! Όχι μόνο γιατί θα ασχοληθούμε με τις πιο δημοφιλείς συνταγές, σε μικρούς και μεγάλους του κοτόπουλου, αλλά και γιατί θα βάλουμε δίπλα σε όλες αυτές τις συνταγές το κρασί!

Το κοτόπουλο είναι ένα λευκό ελαφρύ κρέας! Μπορούμε να το μαγειρέψουμε πολύ υγιεινά αλλά και να το φορτώσουμε σε θερμίδες! Ταιριάζει σε όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλα τα γεύματα! Θυμηθήκαμε τις πιο δημοφιλείς συνταγές και πάμε να δούμε πως επιλέγουμε τα κρασιά και πως μας οδηγούν ο τρόπος μαγειρέματος και τα υπόλοιπα υλικά σε διαφορετικά στυλ.

Κοτόπουλο στα κάρβουνα

Ανάβουμε τα κάρβουνα (ή το γκάζι), κόβουμε το κοτόπουλο παιδάκια, βάζουμε αλατάκι, πιπεράκι, ρίγανη ή ότι άλλο θέλουμε και ψήνουμε! Είναι και γευστικό και υγιεινό! Θα προσανατολιστούμε προς πλούσια ροζέ και λευκά κρασιά όπως τα Merlin Ροζέ, Karipidis – Chardonnay και Δουλουφάκης - Άσπρος Λαγός Βιδιανό. Επειδή όμως έχουμε ένταση στο πιάτο από το ψήσιμο, ειδικά αν μιλάμε για κάρβουνο, μπορούμε να πάμε και σε ένα μαλακό φρέσκο ερυθρό όπως το Μountain Fish και το Monograph Αγιωργίτικο – Syrah.

Κοτόπουλο λεμονάτο

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα μαγειρεμένο με μπόλικο λεμονάκι και σερβιρισμένο με ρυζάκι ή πατατούλες τηγανητές! Μας τρέχουν τα σάλια μήπως?? Εδώ τον συνδυασμό θα τον κατευθύνει το λεμόνι. Θα αποφύγουμε τα ερυθρά κρασιά και θα πάμε σε λευκά και ροζέ κρασιά με αρκετή οξύτητα και τουλάχιστον μέτριο σώμα όπως τα Αρμύρα Σκούρα, Μαγικό Βουνό – Λευκός και το Κτήμα Θεόπετρα - Ξινόμαυρο Ροζέ. Στα ίδια κρασιά θα μείνουμε αν μαγειρέψουμε κοτοπουλάκι λεμονάτο με πατάτες στον φούρνο.

Κοτόπουλο κοκκινιστό

Αυτή την φορά θα μαγειρέψουμε το κοτοπουλάκι με ντομάτα και γλυκά μπαχαρικά και θα το κάνουμε κοκκινιστό! Η ντομάτα που χαρίζει και γεύση και οξύτητα μας οδηγεί σε πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ και σε κομψά κόκκινα όπως το Σεμέλη Νεμέα Reserve. Αν όμως αντί για ρύζι ή πατάτες τηγανητές το συνοδεύσουμε με χοντρό μακαρόνι και τριμμένη κεφαλογραβιέρα τότε μπορούμε να πάμε σε λίγο πιο πλούσιες εκδοχές κόκκινων όπως το Μεγα Σπήλαιο Cuvee III – Ερυθρό.

Κοτόπουλο πανέ τηγανητό

Να μην φτιάξουμε και κάτι για τους μικρότερους? Δεν πίνουν βέβαια κρασί αλλά και στους μεγάλους αρέσουν αυτές οι τραγανές και λιπαρές μπουκίτσες κοτόπουλου! Εδώ έχουμε λιπαρότητα από το τηγάνισμα, οπότε η πρώτη μας επιλογή θα είναι τα δροσερά λευκά κρασιά με παραπάνω από μέτρια οξύτητα όπως το ΙΑΜΑ Λευκό και το 1827 Λευκό. Σαν δεύτερη επιλογή θα πιούμε τα επίσης δροσερά ροζέ κρασιά όπως τα Παράγκα Flowers και Τομή Ροζέ .

Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος

Η κρέμα γάλακτος στολίζει συχνά πιάτα με κοτόπουλο, είτε είναι σαν σάλτσα με κάποια γαρνιτούρα όπως το ρύζι και τα λαχανικά είτε μιλάμε για ζυμαρικά με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος. Η κρέμα ‘φορτώνει’ το κοτόπουλο με λιπαρότητα και πλούτο οπότε θα πάμε προς πλούσια λευκά κρασιά με αρκετή (πάλι) οξύτητα όπως το Κίκονες Λευκός και το Πάλπο. Αν δεν θέλουμε λευκό θα πάμε σε ροζέ όπως ο Λαμπαδίας και το Έργο Ροζέ.

Κοτόπουλο τηγανιά

Νόστιμο αν και όχι και τόσο υγιεινό, στην τηγανιά το κοτόπουλο τηγανίζεται, πασπαλίζεται με κάποιο αρωματικό, κάποιες φορές κρεμμύδι και συνήθως έχει λεμόνι ή λίγη ντομάτα για την οξύτητα. Λιπαρότητα και οξύτητα στο πιάτο, λιπαρότητα και οξύτητα θα αναζητήσουμε και στο κρασί που προτείνουμε να έχει λευκό ή ροζέ χρώμα όπως τα Domaine Costa Lazaridi - Μαλαγουζιά, Nostos Ασύρτικο και Petale de Rose. Για τις εκδοχές με το κρεμμύδι και την ντομάτα προτείνουμε και μια ρετσίνα όπως η Ρόζα Ρετσίνα αλλά και ένα ελαφρύ κόκκινο όπως το Αμπέλου φως ερυθρό.

Γύρος κοτόπουλο

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω το σουβλάκι, και εννοούμε το τυλιχτό με την σάλτσα, το μαρούλι και την ντομάτα! Και εδώ έχουμε λιπαρότητα από την σάλτσα αλλά και από το γύρο. Σας πρώτη επιλογή θα πάμε σε νόστιμα ροζέ κρασιά όπως το Nico Lazaridi - Ροζέ και το Απλά – Ροζέ. Σαν δεύτερη επιλογή θα βάλουμε ζωηρά λευκά κρασιά όπως το Βιδιανό Διαμαντάκης και το Φεγγίτες - Λευκός.

Κοτοσαλάτα

Ας βάλουμε και μια σαλάτα στο μενού! Μπορεί να μην είναι και η πιο ελαφριά σαλάτα καθώς συνήθως περιέχει μαγιονέζα όμως συγκρινόμενο με άλλους τρόπους μαγειρέματος του κοτόπουλου είναι πιο ελαφρύ και ιδανικό για ένα βραδινό γεύμα. Ένα ποτηράκι δροσερό και αρωματικό λευκό κρασί όπως το Λημνία Γη και το Χνάρια Λευκός αλλά και ροζέ όπως το Ροζέ Μορόπουλου ή το Notes Rose θα συνοδεύσουν την σαλάτα πολύ όμορφα.

Κοτόσουπα

Χειμωνιάτικη παρασκευή αλλά πολύ νόστιμη και αυτή! Και εδώ έχουμε την πιο ελαφριά εκδοχή κοτόπουλου! Για αυτό και εμείς θα πάμε αντίστοιχα σε σχετικά ελαφριά λευκά και ροζέ κρασιά όπως το Iron S, το Σκλάβα και το Sun Rose. Τα ερυθρά αποκλείονται.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: