Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ποτά για τον Καύσωνα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν ξέρω πώς την πάτησα φέτος. Την ώρα που γράφω τούτες τις αράδες, το ημερολόγιο έχει φτάσει αισίως στην τριακοστή μέρα του Ιουλίου, κι η δική μου η όψη ακόμη, θυμίζει όψη δημοσίου υπαλλήλου. Και με αυτό δεν θέλω να πω οτι έχω κάτι με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όπως και να το κάνουμε μου φαίνεται πολύ παράξενο να τελειώνει ο Ιούλιος κι εγώ να μην έχω κάνει ούτε δέκα μπάνια. Διότι ανέκαθεν πίστευα οτι ο πιο βαρύς καλοκαιρινός μήνας είναι ο Ιούλιος, κι όχι ο Αύγουστος. Και μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή βαδίζω με αντίθετη φορά. Λίγο τα καλοκαιρινά φροντιστήρια του μεγάλου μου υιού, λίγο το πρόβλημα υγείας προσφιλούς συγγενικού προσώπου, λίγο κάποιες δουλειές εκτός προγράμματος, έφυγε ο Ιούλιος και το καλοκαίρι τρέχει. Όπως και να έχει τώρα θα φορτσάρω.

Στο μεταξύ, έξω καίγεται το σύμπαν. Ελπίζω αυτός ο μακροσκελής καύσωνας, να μην είναι ο χειρότερος όλων των εποχών, αλλά όπως και να έχει ξέρω οτι οι περισσότεροι από εσάς ετοιμάζετε βαλίτσες για τις αυγουστιάτικες διακοπές. Και είπαμε οτι περνάμε μέρες παρατεταμένου καύσωνα. Και οι ειδικοί λένε σκιά και πολλά υγρά. Κι εγώ θα καταλάβω οτι με συμφέρει. Λέγοντας υγρά, μάλλον θα εννοούν καμιά τεκίλα, κανένα whisky, κανένα ρούμι. Ετοιμάστε λοιπόν τις βαλίτσες, και βάλτε μέσα κάτι από τα παραπάνω, κι αν τα θέλετε όλα και δεν τα χωράει η βαλίτσα, στο λιμάνι του Πειραιά έχει πολλά βαλιτσάδικα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινάω με Cragganmore Distillers Edition, και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Φρέσκο και καλοκαιρινό, και μη σας πω και χειμωνιάτικo. Oπως και να έχει μας αρέσει τρελά. Μόλις τώρα θυμήθηκα οτι τον περασμένο μήνα που βρέθηκα στην Κώ, βρήκα πολλά σε συσκευασία λίτρου, και πολύ παλαιότερα χρονολογικά, αλλά ξέχασα να τα μαζέψω. Θα κοιτάξω να το διορθώσω άμεσα.

Και πάμε τώρα κατά τα γνωστά. Και ποιά είναι τα γνωστά? Ένα δωδεκάρι Balvenie πάει παντού.Και στο βουνό πάει, και στο σαλόνι πάει, και στην προκειμένη περίπτωση πάει και στην παραλία.

Και είπα παραλία και στο μυαλό μου ήρθαν οι μαργαρίτες που ξέρω οτι αρέσουν σε πολύ κόσμο. Θα χρειαστούμε δυο τεκίλες από την κατηγορία reposado. Η πρώτη είναι η Cenote Reposado και η δεύτερη είναι η αντίστοιχη Sierra. Μην ξεχνάτε το αλάτι. Κι όποιος δεν θέλει μαργαρίτα, αλλά θέλει μια τεκίλα πολύ υψηλής ποιότητας, ας πάρει την υπέροχη και λουσάτη Fortaleza Anejo.

Αρκετά με τεκίλα και τα σχετικά, πάμε πίσω στη δουλειά μας. Και ποιά είναι η δουλειά μας?

Whisky βέβαια, κι αυτή τη φορά θα πάμε με τύρφη. Βάζουμε στη βαλίτσα το σπουδαίο δεκάρι Port Charlotte, για απαιτητικούς πότες, και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα.

Καύσωνας διαρκείας λοιπόν, και χρειαζόμαστε κάποιο whisky μπαλαντέρ. Κάτι που να πηγαίνει με όλα. Και με ζέστη και με κρύο και με τα πάντα. Χρειαζόμαστε το whisky ορχήστρα, το whisky ταχυδακτυλουργό, το whisky πασπαρτού. Γρήγορα στη βαλίτσα ένα Wolfburn Northland.

Να βάλουμε και κανένα ρούμι μέσα. Πάμε με το έξοχο δωδεκάρι Appleton από το αρχαιότερο αποστακτήριο της Τζαμάικας. Και μας αρέσει πάρα πολύ επίσης και το Havana Club Selection de Maestros. Και μας αρέσει επίσης πάρα πολύ και το υπέροχο επτάρι Belize.

Νομίζω γέμισε η βαλίτσα, γιατί πρέπει να βάλουμε και τίποτα άλλο μέσα.

Και τώρα είναι η ώρα να πω σε όλους

Καλές διακοπές


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: