Ταξιδεύοντας σε 4 νησιά μέσα από το κρασί και το φαγητό

Ταξιδεύοντας σε 4 νησιά μέσα από το κρασί και το φαγητό
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Κυκλάδες, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Εύβοια, Σποράδες, νησιά του Βορείου Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, όλα τα Ελληνικά νησιά με πανέμορφες παραλίες και γραφικά χωριά, υπόσχονται ονειρεμένες διακοπές. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει στις διακοπές του σε ένα Ελληνικό νησί? Όμως όπως όλα δείχνουν, τα ταξίδια στα νησιά φέτος κρύβουν κινδύνους, και ιδιαίτερα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Σε αυτούς τους προορισμούς εμείς οι οινόφιλοι βέβαια θα πηγαίναμε όχι μόνο για τις παραλίες και την ομορφιά τους αλλά και για τα κρασιά τους και την γαστρονομία τους. Ακόμα και αν δεν πάμε στο αγαπημένο μας νησί μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από αυτό πίνοντας τους οινικούς θησαυρούς που μας χαρίζει, δίπλα σε παραδοσιακά πιάτα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα νησιώτικα κρασιά και τις παραδοσιακές συνταγές να μας ταξιδέψουν με ‘ασφάλεια’ και ας πάμε βόλτα σε 4 Ελληνικά νησιά να εντοπίσουμε νόστιμες παραδοσιακές συνταγές και να τις παντρέψουμε με τοπικά κρασιά!

Κεφαλονιά

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από το Ιόνιο και την Κεφαλλονιά, εκεί που μεγαλουργούν οι ποικιλίες Ρομπόλα και Μαυροδάφνη, δίπλα στην πλούσια γαστρονομία του νησιού. Οι Κεφαλλονίτες αγαπούν τις πίτες και ανάμεσα σε αυτές που φτιάχνουν είναι και η μπακαλιαρόπιτα με τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, το κρεμμύδι, το ρύζι και τα μυρωδικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μία τέτοια ιδιαίτερη πίτα (συνταγές υπάρχουν πολλές online), ανοίξτε και ένα μπουκάλι δροσερής και νόστιμης Ρομπόλας όπως οι Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς Wild Paths και San Gerasimo και μεταφερθείτε στο νησί. Τώρα αν πάλι θελήσετε κάτι σε κρέας φτιάξτε ένα λαγωτό. Παραδοσιακά φτιαχνόταν με λαγό αλλά τώρα γίνεται κυρίως με κουνέλι που μαρινάρεται σε ξύδι από βραδύς και μαγειρεύεται με ντομάτα, γαρύφαλλο, κρεμμύδια και σκόρδο. Γι’ αυτό το πιάτο θα πάμε σε κόκκινο κρασί και θα απολαύσουμε μία ωραία ερυθρή ξηρή Μαυροδάφνη όπως η Οργίων Μαυροδάφνη ή Gentilini Eclipse.

Πάρος

Συνεχίζουμε στις Κυκλάδες με πρώτη στάση την Πάρο. Με το που πατάς το πόδι σου την Πάρο, σου έρχεται η μυρωδιά της γούνας! Μην πάει το μυαλό σας μακριά! Πρόκειται για κολιό που ανοίγεται στην μέση και λιάζεται για μία ολόκληρη ημέρα. Στην συνέχεια ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με λαδολέμονο και μυρωδικά! Απλό και πεντανόστιμο έδεσμα, ειδικά για όσους έχουν αδυναμία στα λιαστά ψάρια. Μπορεί να ακούγεται πιάτο που θέλει ούζακι ή τσιπουράκι για παρέα, όμως πιστέψτε με, ένα λευκό κρασί από Μονεμβασιά, την ποικιλία που δίνει τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος ταιριάζει γάντι. Η δροσερή οξύτητα και το φρουτώδες προφίλ κρασιών όπως το Paros Λευκό από το οινοποιειο Μωραίτη (η καλύτερη έκφραση της ποικιλίας) θα αντισταθμίσει την αρμύρα και την ένταση του πιάτου. Με το ίδιο κρασί θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε και ένα ‘σαλατούρι’, μία ψαροσαλάτα δηλαδή με βραστό σαλάχι, λεμόνι, κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σαντορίνη

Να ‘είμαστε’ στις Κυκλάδες, να μιλάμε για κρασί και να μην κάνουμε στάση στην Σαντορίνη δεν γίνεται. Εκτός από την μαγευτική θέα και τα πανέμορφα χωριά που τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, η Σαντορίνη έχει γίνει και ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός με τα φανταστικά κρασιά της και την κουζίνα της. Η φάβα, τα τοματάκια και η μελιτζάνα είναι κάποια από τα προϊόντα που φημίζεται το νησί αν και είναι δυσεύρετα πια. Για το Ασύρτικο αλλά και τις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στα ηφαιστειογενή εδάφη, όπως το Αηδάνι και το Μαυροτράγανο θα μπορούσα να γράψω σελίδες! Δεν γίνεται να πάει κανείς στο νησί και να μην φάει φάβα, ντοματοκεφτέδες και λευκές μελιτζάνες τηγανητές δίπλα σε δροσιστικά Ασύρτικα όπως η Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού, η Χατζηδάκη Σαντορίνη Familia και η Σαντορίνη Ασύρτικο Santos αλλά και σε ροζέ εκφράσεις όπως το Anhydrous Grace και το Βουδόματο Γαβαλά. Τα λευκά κρασιά της Σαντορίνης θα απολαύσουμε φυσικά και με οποιοδήποτε θαλασσινό ή ψάρι βρεθεί στο τραπέζι μας.

Κρήτη

Ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας στην Κρήτη! Τι να πρωτογράψουμε για την γαστρονομία αυτού του τόπου αλλά και για τα κρασιά του που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο! Συγκαταλέγεται πια στις πιο σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τις γηγενείς ποικιλίες όπως το Βιδιανό, το Λιάτικο το Κοτσιφάλι, το Θραψαθήρι και τη Βηλάνα να δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Λάδια, τυριά, κρέατα, ζυμαρικά, παξιμάδια, χόρτα και πολλά άλλα υλικά συνθέτουν την κρητική κουζίνα. Η επιλογή δύσκολη! Θα φτιάξουμε έναν ελαφρύ κρητικό ντάκο με ξινομυζήθρα και θα τον συνδυάσουμε με μία νόστιμη Βηλάνα όπως η Λυραράκης Βηλάνα από την περιοχή του Ηρακλείου και ο Ριζίτης Λευκός από τα Χανιά. Θα συνεχίσουμε με απάκι και κρητικά λουκάνικα και θα τα ταιριάξουμε με ροζέ κρητικά κρασιά όπως το Δουλουφάκης Enotria Ροζέ και Nostos Pink με σχετικά ελαφριά κόκκινα όπως το Κοτσιφάλι Λυραράκη. Να φάμε και ένα βουτυράτο γαμοπίλαφο δίπλα σε ένα πλούσιο λευκό όπως το Διαμαντόπετρα Λευκό και το Βιδιανό Ιδαία Οινοποιητική ή δίπλα σε μαλακά ερυθρά όπως το Δάφνιος ερυθρός. Αφού φτάσαμε μέχρι την Κρήτη, κρίμα δεν είναι να μην φάμε και ένα αντικριστό? Αυτό το πεντανόστιμο και ‘καπνιστό’ αρνάκι θέλει ερυθρά κρασιά για παρέα, όπως τα Manousakis Nostos Blend, Λυραράκης Μαντηλάρι "Πλακούρα", Κύδος Ντουράκη Ερυθρός και Ένστικτο Ερυθρός.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: