Tasting

Καταρχάς, τώρα που το σκέφτομαι, καιρό έχουμε να κάνουμε ένα. Πρέπει να ενεργοποιηθώ. Μέχρι όμως να γίνει, ας δούμε κάποια βασικά πράγματα για το πως γίνεται, και σε τελική ανάλυση ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να απολαμβάνει κάποιος το whisky του.

Εξυπακούεται οτι ξεροσφύρι δε γράφω. Λίγο δεκαπεντάρι Glenlivet και ξεκινάμε. Αργότερα βλέπουμε.

Θα έλεγε κανείς οτι σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν τέσσερεις αισθήσεις, προσωπική μου άποψη όμως, είναι οτι συμμετέχουν πέντε. Και κάθε αίσθηση αντιστοιχεί και σε διαφορετικό χρονικό σημείο της διαδικασίας. Για παράδειγμα, η πρώτη αίσθηση που παίρνει μέρος είναι η όραση. Και τι αναλύει η όραση?Κυρίως το χρώμα θα λέγαμε, και δευτερευόντως τη διαύγεια ενός αποστάγματος. Με μια λέξη την όψη. Αυτό είναι λοιπόν που βλέπει το μάτι, αυτή η συμμετοχή της όρασης.

Έπειτα έρχεται η σειρά της όσφρησης. Πως εμπλέκεται? Αναγνωρίζοντας τα βασικά, αλλά και τα δευτερεύοντα αρώματα, αλλά και την ανάπτυξή τους.

Μετά πάμε στο κυριότερο κατά τη γνώμη μου κριτήριο για να εκτιμήσουμε ή όχι ένα απόσταγμα, αυτό της γεύσης. Και λέω το κυριότερο, διότι αυτή είναι και η τελευταία εντύπωση που έχουμε πίνοντας κάτι. Η αίσθηση της γεύσης λοιπόν, είναι αυτή που μπορεί να αναγνωρίσει χιλιάδες χαρακτηριστικά, αλλά τα βασικά που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι τέσσερα. Γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό.

Η τέταρτη αίσθηση, με μια μικρή όμως συμμετοχή είναι η αφή, αφού για να γίνουν όλα τα προηγούμενα, πρέπει να πιάσουμε το ποτήρι, για το οποίο θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Κι εγω θα βάλω και μια πέμπτη αίσθηση, αυτή της ακοής. Διότι όταν πίνουμε με παρέα, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια. Εγω συνήθως περιορίζομαι στις τέσσερεις αισθήσεις, μιας και τις περισσότερες φορές πίνω μόνος.

Λίγα λόγια τώρα για την κάθε περίπτωση. Ξεκινάω με την όραση. Καλό είναι το ποτήρι να βρίσκεται μπροστά απο μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, κατά προτίμηση λευκή. Παρατηρούμε το χρώμα που μπορεί να είναι απο διαυγές και σχεδόν άχρωμο, δηλαδή πολύ νεαρό whisky, έως το χρώμα της βυσιννάδας ή του καφέ, που συνήθως σημαίνει πολύ παλαιωμένο πιθανότατα σε βαρέλια sherry, εκτός αν υπάρχει προσθήκη καραμελοχρώματος. Ως προς τη διαύγεια, σημαντικό είναι αν υπάρχει ψυχρή διήθηση ή όχι στο απόσταγμα. Διότι κρατάει το ποτό καθαρό και διαυγές, αλλά αφαιρεί κάποια στοιχεία της γεύσης. Οι καλοί ποτοποιοί συνήθως δεν τη χρησιμοποιούν.

Πάμε τώρα στην όσφρηση. Ζεσταίνουμε το ποτήρι με την παλάμη, οπότε εδω μπαίνει και η αφή. Το να στριφογυρίζουμε ή όχι το ποτήρι, δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε απαγορευτικό. Φέρνουμε το ποτήρι κοντά στη μύτη και αναγνωρίζουμε αρώματα .Αν το ποτό έχει εμφιαλωθεί σε cask strength, είτε τέλος πάντων σε υψηλό αλκοολικό βαθμό, μπορεί να δυσκολευτούμε στην αναγνώριση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μύτη μπορεί να μουδιάζει ή να τσούζει. Nose prickle και nose burn αντιστοίχως. Πολύ βασικό είναι να μην φέρνουμε συνεχώς το ποτήρι στη μύτη, διότι έτσι περιορίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης αρωμάτων. Απο εκεί και πέρα,ότι αρώματα αναγνωρίσει ο καθένας είναι απολύτως αποδεκτά, αφού η διαδικασία συνάδει με υποκειμενικά κριτήρια κι όχι αντικειμενικά.

Τέλος, το πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό της γεύσης. Ξεκινάμε με μια γουλιά. Προσπαθούμε καταρχάς να διερευνήσουμε την υφή. Είναι λιπαρή, όξινη, ξηρή, κρεμώδης, γεμάτη, ή αραιή? Τι απο όλα αυτά είναι μαζί? Πάμε στις πρωταρχικές γεύσεις. Αναγνωρίζουμε πιθανή γλύκα με την άκρη της γλώσσας. Στυφάδα ή οξύτητα με μέση και πλαινά της γλώσσας. Αλμύρα επίσης με τα πλαινά και πικράδα ή ξηρότητα με το πίσω μέρος της γλώσσας. Απο εκεί και μετά οι επιμέρους γεύσεις που μπορεί να είναι χιλιάδες. Τέλος είναι η επίγευση πιυ μπορεί να είναι μακρά, μέτρια ή σύντομη και αναλόγως τι απο όλα αυτά είναι, μπορεί να χαρακτηρίσει κι ενα ποτό απο υπέροχο έως κακό, σε συνδυασμό βέβαια και με τις εντυπώσεις απο όλα τα προηγούμενα στάδια.

Όλα τα παραπάνω, αφορούσαν τη διαδικασία του tasting. Τι απο αυτά θα ακολουθήσει κάποιος και τι όχι, σε καθημερινή χρήση κι όχι tasting, είναι τελείως υποκειμενικό. Κάποιος βάζει πάγο, κάποιος λίγο νερό, κάποιος ολόκληρη κανάτα, κάποιος τίποτα.

Εγω πάντως θα πιω σκέτο λίγο Wolfburn Morven γιατί πεθύμησα τύρφη και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο: