Tips για αρχάριους στα κόκκινα

Tips για αρχάριους στα κόκκινα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είστε φανατικοί οπαδοί των λευκών και των ροζέ αλλά θέλετε να διευρύνετε τους γευστικούς σας ορίζοντες στα κόκκινα κρασιά? Διαβάσατε άρθρα που λένε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό αλλά έως τώρα δεν το βλέπατε με καλό μάτι? Αγαπάτε τα πλούσια ροζέ και ήρθε η ώρα να πάτε ένα βήμα παρακάτω? Βλέπετε επιφυλακτικά τα ερυθρά κρασιά αλλά σας αρέσουν τα barbeques και συνειδητοποιείτε πως οι φίλοι σας τα απολαμβάνουν περισσότερο με κόκκινα κρασιά? Δοκιμάσατε ερυθρά κρασιά που ‘στέγνωσαν’ το στόμα σας και αποφασίσατε ότι δεν σας πάνε τα ερυθρά? Τρώτε 8 φορές την εβδομάδα κρέας και σκέφτεστε ότι πρέπει να αρχίσετε να βάζετε πιο συχνά τα ερυθρά κρασιά στο τραπέζι? Η μήπως είστε γενικά ‘αρχάριος’ με το κρασί? Όποιος και αν είναι ο λόγος, αν δεν έχετε συνηθίσει να πίνετε κόκκινα κρασιά πρέπει να το πάτε με το μαλακό! Να ξεκινήσετε με ευκολόπιοτα και όχι με ‘δύσκολα’ κρασιά. Κρασιά που θα προετοιμάσουν τους γευστικές σας κάλυκες και αν τελικά σας αρέσει αυτό το ταξίδι (είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει), τότε να το πάτε ακόμα πιο μακριά με περισσότερα στιλ κρασιών.

Ας δούμε λοιπόν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα ερυθρά κρασιά για να ξεκινήσετε της περιπέτεια σας στον κόσμο του ‘κόκκινου’ μαζί με κάποια παραδείγματα ερυθρών κρασιών για αρχάριους και άπειρους δοκιμαστές.

Ναι στο φρούτο / Όχι σε δύσκολα αρώματα και γεύσεις

Αν δείτε σε περιγραφές κρασιών αρώματα όπως το δέρμα και τα μανιτάρια μάλλον πρέπει να τα αποφύγετε γιατί παραπέμπουν σε κρασιά που το στυλ τους δεν θα είναι φιλικό με ένα ‘απαίδευτο΄ ουρανίσκο. Να αναζητάτε κρασιά που στις περιγραφές διαβάζετε πολλά αρώματα και γεύσεις φρούτων και λουλουδιών όπως τα κεράσια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, η βιολέτα και η λεβάντα αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλα. Γεύσεις που είναι οικείες και εύκολο να τις εντοπίσετε φέρνοντας σας στο μυαλό πολύ ευχάριστα πράγματα. Ξεκινήστε με κρασιά όπως το Monograph Αγιωργίτικο – Syrah, το Μικρή Αρκούδα Ερυθρός, το Γένεσις ερυθρό, Παπαγιαννάκος Melior Merlot και το Παράγκα Ερυθρός, που το γευστικό τους προφίλ θα σας κερδίσει από την πρώτη γουλιά.

Ναι στα μαλακά κρασιά / Όχι στις επιθετικές τανίνες

Οι τανίνες είναι αυτές που προσδίδουν στα ερυθρά κρασιά την στυφή γεύση και παρόλο που είναι σημαντικές στην δομή των ερυθρών κρασιών είναι ο κυριότερος λόγος που σας κάνουν να ‘νομίζετε’ ότι δεν σας αρέσουν τα κόκκινα κρασιά. Όλα τα κόκκινα κρασιά έχουν τανίνες. Κάποια έχουν υψηλότερο ποσοστό, κάποια χαμηλότερο, κάποια έχουν πολύ ισορροπημένες τανίνες και σε κάποια δεν έχουν ενσωματωθεί τόσο καλά με τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού! Οπότε θέλει προσοχή εδώ, ώστε να μην βάλετε στο στόμα σας ένα κρασί και να νιώθετε ότι οι τανίνες σας ενοχλούν! Για αρχή θα πρέπει να αποφύγετε τις κατεξοχήν τανικές ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο (αν και υπάρχουν πια Ξινόμαυρα με πολύ προσιτές τανίνες), το Cabernet Sauvignon ή το Syrah εκτός και αν εφαρμόζονται οινοποιητικές πρακτικές που στοχεύουν στις εκχύλιση χαμηλού ποσοστού τανινών ή οινοποιούνται με άλλες ποικιλίες μαζί όπως στο Μικρή Αρκούδα Ερυθρός. Ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Μountain Fish), το Λιάτικο (Δάφνιος ερυθρός), το Μαύρο Καλαβρυτινό (Μαύρο Καλαβρυτινό Τετράμυθος) και το Λημνιό (Λημνιό Πόρτο Καρράς) είναι πιο ασφαλείς επιλογές για να δοκιμάσετε σε μονοποικιλιακές εκδοχές.

Ναι στα φρέσκα κρασιά / Προσοχή στα παλαιωμένα

Μπορεί στα παλαιωμένα κρασιά οι τανίνες να εμφανίζονται πιο προσιτές, όμως οι γεύσεις και τα αρώματα αφήνουν πίσω την φρεσκάδα και εξελίσσονται σε πιο ώριμα στοιχεία που αν και μπορεί να είναι πιο σύνθετα δύσκολα θα εκτιμηθούν από έναν ουρανίσκο που τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο των ερυθρών κρασιών. Τα φρέσκα φρουτώδη αρώματα (που συνήθως έχουν δώσει την θέση τους σε αποξηραμένα και σε άλλες μορφές ώριμων φρούτων στα παλαιωμένα κρασιά), πάντα βοηθούν να γίνει το κρασί πιο φιλικό και πιο απολαυστικό. ‘Επωφεληθείτε από την φρεσκάδα κρασιών όπως το Λυραράκης Κοτσιφάλι, το Άκρες ερυθρός, το Φτέρη Τρούπης ερυθρός και το Μεθέα Ερυθρός.

Ναι στα ελαφριά κρασιά / Προσοχή στα πλούσια

Φανταστείτε κάποιον που αρχίζει γυμναστική! Δεν θα ξεκινήσει με 10 χιλιόμετρα γρήγορο τρέξιμο, θα ξεκινήσει με 3-4 χιλιόμετρα περπάτημα μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός του και νιώθει καλά με τα 10 χιλιόμετρα. Κάπως έτσι είναι και με τα κόκκινα κρασιά. Τα πλούσια και γεμάτα κρασιά τα έχουν όλα στο ‘φουλ’! Ανάμεσα σε αυτά και τις τανίνες και το αλκοόλ. Οπότε πριν πάτε στα πλούσια κρασιά καλό είναι να ξεκινήσετε από τα πιο ελαφριά με πιο χαμηλό επίπεδο τανινών και μέτριο αλκοόλ, μετά να πάτε προς τα μέτρια επίπεδα και στο τέλος στα πιο πλούσια ερυθρά κρασιά. Για παράδειγμα επιλέξτε στη αρχή ένα φρέσκο και ελαφρύ Αγιωργίτικο δεξαμενής (Άνεμος ερυθρός), μετά πηγαίντε σε ένα Αγιωργίτικο 2-3 ετών (Κτήμα Παλυβού Νεμέα) με ένα μικρό πέρασμα από βαρέλι (που προσδίδει όγκο και ένταση) και μετά στο πλούσιο και πληθωρικό Αγιωργίτικο (Terra Leone - Ammos Reserve) που έχει περάσει αρκετούς μήνες στο βαρέλι.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: