Το Prosecco είναι ξανά στη μόδα

Το Prosecco είναι ένα κρασί που για πολύ καιρό μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στη ‘ ζωηρή’ με φυσαλίδες κατηγορία. Σε λευκή αποκλειστικά εκδοχή ήταν για χρόνια μονόδρομος.

 

Μάλλον κάπου το παρα-συνηθίσαμε και σε συνδυασμό με άλλες συγκυρίες για λίγο παραμελήθηκε από τον Έλληνα καταναλωτή που μέχρι τότε το λάτρευε. Μπορώ να σκεφτώ παράλληλα γεγονότα που θα επηρέαζαν αυτήν την προσωρινή παραμέληση και μεταξύ άλλων μου έρχονται στο μυαλό πολύ έντονα δύο:

  1. Η παραγωγή και εμφάνιση τόσων πολλών και εξαιρετικών κρασιών εντός ελλαδικού χώρου
  2. Η απόφαση της Σαμπάνιας να αποδείξει και επικοινωνιακά πως της αξίζει να την απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση και όχι μόνο σε Πρωτοχρονιές και επετείους.

 

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς την παρουσία του Prosecco σε by the glass επιλογές ή σε Spritz, στην πραγματικότητα δε σταμάτησε ποτέ η κατανάλωσή του. Η δημοφιλία του παρόλα αυτά, σε επίπεδο επώνυμης ζήτησης ίσως κλονίστηκε κατατάσσοντάς σε πιο χαμηλές θέσεις στα charts.

 

Με την άφιξη της ροζέ εκδοχής του Prosecco στη λίστα των DOC το Δεκέμβριο του 2020 η ιστορία άλλαξε κεφάλαιο. Η φόρα που έδωσε το ροζέ έφτασε και περίσσεψε και για το λευκό και πλέον τη στιγμή που μιλάμε το Prosecco έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του. Πιο εξωστρεφές, ποιοτικό και χρωματιστό από ποτέ είναι και πάλι hype.

 

 

Τι είναι το Prosecco;

Είναι ένα αφρώδες κρασί που μπορεί να έχει από 8,5% έως 12,5% αλκοόλ. Η ποικιλία του Prosecco στη λευκή του εκδοχή είναι η Glera. Το αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό και γευστικό λευκό κρασί με μέτρια έως υψηλή οξύτητα και λεπτές, επίμονες φυσαλίδες.

Στη ροζέ εκδοχή του κυριαρχεί η Glera η οποία συμπληρώνεται συνήθως κατά το 10 -15% με Pinot Nero (Pinot Noir). Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο κι ευχάριστο ροζέ κρασί με ήπια οξύτητα και λεπτές, επίμονες φυσαλίδες.

 

Πως φτιάχνεται το Prosecco;

Για το Prosecco, χρησιμοποιείται η μέθοδος κλειστής δεξαμενής ή αλλιώς η μέθοδος Charmat. Στη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής, το κρασί βάσης τοποθετείται σε κλειστή δεξαμενή υπό πίεση αφού προστεθούν ζύμες και σάκχαρα. Έτσι, η δεύτερη ζύμωση γίνεται στη δεξαμενή.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες του με βάση την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα;

Brut 0–12 g/L υπ. σάκχαρα

Extra Dry 12–17 g/L υπ. σάκχαρα

Dry 17–32 g/L υπ. σάκχαρα

 

Που παράγεται το Prosecco;

Το Prosecco παράγεται στις περιοχές Veneto και Friuli Venezia Giulia, κυρίως γύρω από το Conegliano και το Valdobbiadene, στους λόφους βόρεια του Treviso.

 

Τι να δοκιμάσω;

 

Anselmi Ca' Stella Prosecco

Εξαιρετικά ευχάριστο με φρουτώδη χαρακτήρα και φρεσκάδα από την οξύτητα. Μαλακό, ισορροπημένο και υπέροχο απεριτίφ.

 

Prosecco di Conegliano - Ario Extra Dry ,  L' Antica Quercia

Ευγενές αφρώδες Ιταλικό κρασί με ευχάριστο χαρακτήρα, όμορφο αφρισμό και τονισμένη οξύτητα. Κορυφαία ετικέτα από έναν από τους καλύτερους παραγωγούς Prosecco της Ελληνικής αγοράς.

 

Godibile Prosecco Extra Dry

Ευχάριστο, τυπικό κι ανάλαφρο με φρουτώδη χαρακτήρα και παιχνιδιάρικες φυσαλίδες. Προσφέρει δροσιά σε κάθε γουλιά χωρίς πολλή προσπάθεια και σε προσιτή τιμή. 

 

Castelmare Prosecco Rose

Ανοιχτόχρωμο, εξωστρεφές, ευχάριστο και φραουλένιο.  Ελαφρύ στο στόμα με ευγενικές φυσαλίδες, δροσερή οξύτητα και φρουτένια επίγευση.

 

Prosecco Brilla Rose

Εντυπωσιακό, λαμπερό και τριανταφυλλένιο με αρώματα γκρέιπφρουτ και κόκκκινων φρούτων.  Οι έντονες και ντελικάτες φυσαλίδες προσφέρουν ένα δροσιστικό, πλούσιο και τραγανό ροζέ Prosecco.

 

Μοιραστείτε το άρθρο: