Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τσίπουρα και Ούζα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολύ ζέστη αυτή την εβδομάδα. Όσοι έχουμε μείνει στις πόλεις, την ακούσαμε στερεοφωνικά που λένε. Από την άλλη βέβαια, η κίνηση στους δρόμους μαρτυράει οτι σχεδόν όλοι είναι εδω ακόμη, κάτι που υποθέτω οτι θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες. Άλλος ετοιμάζεται για θάλασσα, άλλος για βουνό, όπως και να έχει όμως, το καλοκαίρι τραβιέται πάρα πολύ το

Ούζο

Θυμήθηκα τις προάλλες, βλέποντας κάποιο ντοκιμαντέρ για την Πάτμο, την επίσκεψή μου εκεί πριν μερικά χρόνια. Δεν μπορώ να θυμηθώ πως λεγόταν η παραλία στην οποία θα αναφερθώ, αυτό που θυμάμαι όμως ήταν οτι στο ταβερνάκι που καθόμασταν, τα πόδια ακουμπούσαν πάνω στο νερό. Μπουκιά, βουτιά και ούζο λοιπόν. Ώρα να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ωραία ούζα που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε από τον κατάλογο του HOW

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, είναι το Άδολο του Πλωμαρίου, το οποίο, εκτός του οτι είναι προιόν τριπλής απόσταξης, επιπλέον παράγεται μέσα σε χειροποίητο χάλκινο άμβυκα ηλικίας 110 ετών.

Και μας αρέσει πάρα πολύ το μπλέ του Βαρβαγιάννη, που παράγεται στην ομώνυμη ποτοποιοία η οποία έχει ιστορία 160 ετών. Στα συν και ο αλκοολικός βαθμός του 46 τοις εκατό.

Πάω τώρα μια βόλτα στη Χίο, η οποία δυστυχώς θα είναι μόνο νοερή. Τι συγκλονιστικό χωριό η Ανάβατος, και τι παραλία τα Μαύρα Βόλια. Τέλος πάντων, στο θέμα μας. Θα πιούμε το πολύ νόστιμο Καζανιστό του Στουπάκη και θα κάνουμε τη διαφορά με Απαλαρίνα Παραδοσιακό.

Επιστρέφω στη Μυτιλήνη διότι ξέχασα το εξαιρετικό ούζο Πλωμαρίου της ποτοποιοίας Πιτσιλαδή. Τι ωραία μικρή πόλη το Πλωμάρι.

Στο μεταξύ μόλις θυμήθηκα πως λεγόταν η παραλία στην Πάτμο. Ήταν ο Κάμπος. Όσοι δεν έχετε πάει στην Πάτμο, θα έλεγα οτι επιβάλλεται.

Ας γυρίσω τώρα στο θέμα, διότι μου φαίνεται πως έχω διάσπαση προσοχής. Πάμε λοιπόν στα

Τσίπουρα

Νομίζω οτι ναι μεν ταιριάζει με θάλασσα και βουτιές, νομίζω όμως ότι κάτω από πλάτανο σε πλατεία ορεινού χωριού, αποδίδει καλύτερα. Για να διαλέξουμε μερικά από τον κατάλογό μας.

Ξεκινάω από τη Θεσσαλία. Τα Μετέωρα είναι η έδρα της αποσταγματοποιοίας Τσιλιλή. Μας αρέσει πολύ το κλασικό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο κι επίσης το Αγιονέρι, θα έλεγα περισσότερο με συνοδεία κρεατικών.

Παραμένω στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον Τύρναβο. Η αποσταγματοποιοία Κατσάρου έχει ιστορία από το 1856. Μας αρέσει πολύ το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, επίσης με συνοδεία κρεατικών.

Και τελειώνω με γλυκάνισο. Θα πιούμε Μπαμπατζιμ με γλυκάνισο και θα φάμε καλαμάρια και γαρίδες, που είναι και για τους μερακλήδες, όπως λέει και το γνωστό νησιώτικο τραγούδι.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: