HOW Blog

elBulli: Το τελευταίο Δείπνο. Αφιέρωμα στο σημαντικότερο εστιατόριο του κόσμου.

Από τον Τ. Πικούνη

"Το περασμένο σαββατοκύριακο, μια μικρή ομάδα των καλύτερων chef του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Rene Redzepi, Joan Roca and Grant Achatz, συγκεντρώθηκαν κάτω από τον πρωινό ήλιο της Cala Montjoi της Ισπανίας, για να τιμήσουν ένα τέλος. Θα έπρεπε να είναι μια μελαγχολική στιγμή. Αλλά ο άνθρωπος που τους συγκέντρωσε, εμφατικά διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ένας θάνατος, αλλά μόνο μια μεταμόρφωση. "Ο αδελφός μου Albert είχε πει ότι πρέπει να σκοτώσουμε το τέρας" είπε ο Ferran Adrià. "Αλλά εγώ είπα όχι, πρέπει απλά να το εξημερώσουμε".

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο του Time Μagazine της 1ης Αυγούστου 2011 για το κλείσιμο του πιό σημαντικού εστιατορίου του κόσμου: του "τέρατος", που δεν είναι άλλο από το elBulli. Το elBulli του Ferran Adrià, του επίσης πιό διάσημου chef στον κόσμο, που σέρβιρε για τελευταία φορά το μενού των 50 περίπου πιάτων στις 30 Ιουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Παραγωγοί στο Internet

Από τον Τ. Πικούνη

Μόλις πριν λίγες ημέρες ένα πολύ καλό (και σύγχρονο) οινοποιείο μας έστειλε με email ένα Δελτίο Τύπου. Κάθε μήνα παίρνουμε κάποια Δελτία Τύπου από διάφορα (συνήθως τα ίδια) οινοποιεία. Οι λόγοι που αναφέρομαι στο συγκεκριμένο είναι δύο: Ο πρώτος, το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που παίρναμε από το οινοποιείο αυτό, και ο δεύτερος ότι προερχόταν από εξωτερικό "σύμβουλο επικοινωνίας" του οινοποιείου, πράγμα το οποίο σπάνια συμβαίνει, και αυτό είναι ένδειξη επαγγελματισμού ασφαλώς. Το email ευγενικά τελείωνε με την προτροπή "να επικοινωνήσουμε μαζί τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση".

Διαβάστε Περισσότερα

Να που η "γκρίνια" πιάνει τόπο!

Από τον Τ. Πικούνη


Διαβάζουμε την ανακοίνωση του «Σύνδεσμου Οινοποιών Νεμέας» και χαιρόμαστε εξαιρετικά:

"Ανάμεσα στις άμεσες ενέργειες που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος με τη συμπαράσταση πάντα του Δήμου είναι η χαρτογράφηση των επισκέψιμων οινοποιείων και η προβολή τους σε πανελλαδικό επίπεδο, η ενημέρωση των οινοποιών σχετικά με τις προδιαγραφές για τη μετατροπή ενός οινοποιείου σε επισκέψιμο και τον τρόπο λειτουργίας του με στόχο την αύξηση των επισκέψιμων οινοποιείων της περιοχής, η συζήτηση με τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά ...

Διαβάστε Περισσότερα

International Trophy για τον Αργυρό από το Decanter

Όσο περνάει ο καιρός και αναλύονται τα αποτελέσματα του μεγάλου διαγωνισμού του βρετανικού περιοδικού Decanter, τόσο αποκαλύπτονται οι επιτυχίες των ελληνικών κρασιών.

Το να κερδίζει ένα ελληνικό κρασί ένα από τα Διεθνή Τρόπαια (International Trophy) σε ένα από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του κόσμου είναι μια τεράστια αναγνώριση τόσο για το κρασί όσο και για τον παραγωγό και την ελληνική οινοποιία γενικότερα.

Το Κτήμα Αργυρού - Βαρέλι 2010  έλαβε το Διεθνές Tρόπαιο σαν το καλύτερο μονοποικιλιακό λευκό πάνω από 10 λίρες στον διαγωνισμό του περιοδικού Decanter! Ανάμεσα σε πραγματικά "θηρία" της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, με αντιπάλους τα μονοποικιλιακά λευκά όλου του κόσμου (της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης) το ελληνικό κρασί του Αργυρού εξέπληξε ακόμα και αυτούς που το επέλεξαν!

Διαβάστε Περισσότερα

Στο Οινοποιείο της Στροφιλιάς την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Αλήθεια... έχετε σκεφθεί ποτέ πιο είναι το κριτήριο της επιτυχίας για μια εκδήλωση οινοποιείου;

Είναι η προσέλευση του κόσμου; Μήπως τα ενδιαφέροντα κρασιά που δοκιμάζουμε; Ίσως και η πληροφόρηση που παίρνουμε για το κρασί; Να είναι η ευγένεια και η φιλικότητα αυτών που διοργανώνουν την εκδήλωση; Ή τα νόστιμα εδέσματα και η αφθονία αυτών και των κρασιών;

Διαβάστε Περισσότερα

Πόλεμος μεταξύ Μπύρας και ...νερού!

Ότι το 60% του ανθρώπινου σώματος είναι νεράκι, το ξέραμε όλοι... Ότι 6 με 7 ποτήρια νερό την ημέρα κάνουν καλό στον οργανισμό, μας το έχουν πει πολλές φορές και διάφοροι.

Να όμως που μια μελέτη χρηματοδοτημένη από δύο μεγάλες εταιρείες μπύρας, την Anheuser-Busch και την Molson-Coors αποκαλύπτει ότι μερικά συστατικά που υπάρχουν στο εμφιαλωμένο νερό, προκαλούν παχυσαρκία, και πιθανόν να είναι το κύριο αίτιο της αύξησης βάρους στον πληθυσμό!

Διαβάστε Περισσότερα

Ετήσια έρευνα για την On-Line αγορά στην Ελλάδα

80% αύξηση το 2011
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συνολική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου (B-C) επιχειρήσεων προς καταναλωτές στην Ελλάδα και της συμπεριφοράς των Ελλήνων on-line καταναλωτών.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2010 σε δείγμα 1106 online καταναλωτών. Ήταν πολύ θετική για το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας, και κατέδειξε τις προοπτικές του, αλλά και τα εγγενή προβλήματα που παρουσιάζουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Διαβάστε Περισσότερα

Κτήμα Γεροβασιλείου: Γιαπωνέζικη λογοτεχνία και κουζίνα

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι ασφαλώς το υπόδειγμα ενός κοινωνικά και πολιτιστικά προσανατολισμένου κτήματος. Με πάρα πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης κάθε χρόνο, με ένα εξαιρετικό Μουσείο Οίνου ανοικτό σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, δείχνει το δρόμο σε κάθε επιχείρηση -και όχι μόνο στα οινοποιεία- για τη σχέση που μπορεί να έχει με τον κοινωνικό της περίγυρο και την προσφορά σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν είναι χαρά μας να προβάλλουμε τις δραστηριότητες του κτήματος και του Μουσείου. Και οι εκδηλώσεις για την 3η Νοεμβρίου που είναι η Ημέρα Κουλτούρας της Ιαπωνίαςείναι πραγματικά εμπνευσμένες.

Διαβάστε Περισσότερα

Τα κρασιά του Γιάννη Τσέλεπου στην Κίνα

Μια μεγάλη επιτυχία για έναν Έλληνα οινοποιό, μια τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό κρασί.

Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε χθες σε όλα σχεδόν τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, έναν "δικό μας" άνθρωπο, έναν σημαντικό οινοποιό, το Γιάννη Τσέλεπο, να υπογράφει τη μία από τις τέσσερεις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, που αφορούν στις εξαγωγές των κρασιών του εκεί. Η συμφωνία είναι μεταξύ της Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και την Τσέλεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 840.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα

Κρασί και Υγεία: Αλήθειες και ψέμματα...

Η χημική ουσία Ρεζβερατρόλη που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών καταπολεμά το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την γεροντική άνοια σύμφωνα με πλήθος μελετών που δημοσιεύτηκαν τελευταία. Μια πιό πρόσφατη μελέτη και η θεωρία που προέκυπτε από αυτή έλεγε ότι η Ρεζβερατρόλη μπορεί να είναι το ελιξίριο της νεότητας! Και με βάση αυτή την έρευνα, ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline πλήρωσε 720 εκ. δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία Sirtris, μια εταιρεία στο χώρο της βιοτεχνολογίας που ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των σχετικών φαρμάκων.

Διαβάστε Περισσότερα