HOW Blog

Πασχαλινά Τσουγκρίσματα!

Πασχαλινά Τσουγκρίσματα! Από τον Θ. Λέλεκα 


Πάσχα Ελλήνων πλησιάζει, και όλοι μας αρχίζουμε τις ετοιμασίες για να μας βρουν οι γιορτινές αυτές ημέρες τέλεια οργανωμένους. Είναι αλήθεια ότι, ενώ για τους Αγγλοσάξωνες και τους Βορειο-Ευρωπαίους τα Χριστούγεννα έχουν μεγαλύτερη οινογαστρονομική σημασία, για εμάς τους Έλληνες το Πάσχα πάιρνει την πρωτοκαθεδρία. Δεν ξέρω αν γι αυτό ευθύνεται η ανοιξιάτική μας διάθεση ή η λαχτάρα μας μετά την αποχή της νηστείας, πάντως το πατροπαράδοτο Ελληνικό Πασχαλινό τραπέζι είναι αυτό που συζητιέται στο σπίτι όλο τον χρόνο!

Αυτή την περίοδο, συνήθως, εμείς οι δημοσιογράφοι οίνου δημοσιεύουμε τις προτάσεις μας για οινικούς συνδυασμούς με τις γεύσεις των ημερών. Το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το ξανακάνω στο μέλλον. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μέλημά μου. Η δική μου προτεραιότητα, ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, είναι να βεβαιωθώ ότι όλοι μας θα περάσουμε καλά απολαμβάνοντας καλό κρασί στο τραπέζι μας – οι ακριβείς ετικέτες που θα επιλέξει ο καθένας, ας βρεθούν μετά από το παιχνίδι που θα κάνουμε δοκιμάζοντας και διαλέγοντας ανάμεσα στις γεύσεις, τα αρώματα, τα στυλ, και βέβαια τις τιμές που μας ταιριάζουν καλύτερα.

Διαβάστε Περισσότερα

Πάσχα στη Νεμέα. Πίνοντας Νεμέα!...

Από τον Θ. Λέλεκα 


Θα έχετε ακούσε σίγουρα τη λαϊκή σοφία που μιλάει για τον «δάσκαλο που δίδασκε και νόμο δεν εκράτει», έτσι; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εγώ είμαι αυτός! Θυμάστε που λίγο πριν το Πάσχα σας εκθείαζα τις αρετές του Ξινόμαυρου και του Syrah σε συνδυασμό με τον Πασχαλινό οβελία; Ε, λοιπόν, αφού τα έγραψα όλα αυτά, κανόνισα και σούβλισα στη Νεμέα, πίνοντας – προφανώς – Αγιωργίτικο!...

Βέβαια, είχα λόγο, και μάλιστα σοβαρό. Βλέπετε, ήμουν προσκεκλημένος του Χρήστου Αϊβαλή, ο οποίος, εκτός από αγαπητός φίλος και πολύ καλός οινοποιός, είναι και άφταστος στη σούβλα! Πώς λοιπόν θα μπορούσα να αρνηθώ μία τέτοια πρόσκληση;

Αν έχετε αγωνία να μάθετε πώς τα κατάφερε το Αγιωργίτικο συνοδεύοντας το αρνάκι και τα παρελκόμενά του, σας πληροφορώ ότι τα πήγε περίφημα! Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι δεν ήπιαμε «ό,τι κι ότι». Βασική ετικέτα στο τραπέζι ήταν το εξαιρετικό Μονοπάτι του 09, πλαισιωμένο από τη Νεμέα Αϊβαλή της ίδιας εσοδείας, ενώ κάποια στιγμή περάσαμε και στο [ολόφρεσκο ακόμα] Μονοπάτι του 2010, το οποίο ο Χρήστος «έκλεβε» απευθείας από το βαρέλι, καθώς το κρασί δεν έχει καν εμφιαλωθεί ακόμα.

Διαβάστε Περισσότερα

Το 2010 έφυγε – ζήτω το 2010!

Από τον Θ. Λέλεκα 


Καλή Χρονιά σε όλους μας, με υγεία, δημιουργικότητα, ευτυχία και καλό κρασί! Και τώρα που καλωσορίζουμε το 2011, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για το... 2010! Όχι, δεν υπάρχει λόγος για νοσταλγίες και πισωγυρίσματα. Ωστόσο, επειδή ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά (και στα ποτήρια μας) τα κρασιά εσοδείας 2010, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας κάποια στοιχεία για την ποιότητα, την απόδοση και τα βασικά χαρακτηριστικά του τρύγου της χρονιάς που μας πέρασε.

Διαβάστε Περισσότερα

Έξω Πάμε Καλά – Μέρος 2ον, 3ον, 4ον, κλπ...

Από τον Θ. Λέλεκα 


Ξέρω, ξέρω, πλέον δεν ακούμε για την Ελλάδα τίποτα εκτός από αρνητικότητα, απαισιοδοξία και γκρίνια. Για άλλη μια φορά, τώρα που ήμουν στο εξωτερικό, παλιοί και νέοι φίλοι έτρεχαν να με βρουν και με περίλυπο ύφος να με ρωτήσουν πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν τα βγάζουμε πέρα και πώς, τι μέλλει γενέσθαι, κλπ.

Εν τω μεταξύ, τρέμω – κυριολεκτικά – να μην «κολλήσουμε» και εντός συνόρων τη μαυρίλα και χάσουμε τελείως το κέφι μας. Γιατί είναι σημαντικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό κρασί, να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό μας, να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες, και πάνω απ’ όλα να μην χάνουμε το κέφι και την απόλαυση που το κρασί μπορεί να μας προσφέρει.

Διαβάστε Περισσότερα

Σεμινάριο Απόλαυσης του κρασιού - Νέος Κύκλος

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση των οινόφιλων για το Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού είναι πάντα εντυπωσιακό! Με χαρά σας ανακοινώνω λοιπόν ότι ο επόμενος κύκλος του Σεμιναρίου θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 2 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό (γευσιγνωσία κρασιών) μέρος, πάντα με γνώμονα την γνωριμία με τα αντιπροσωπευτικότερα κρασιά του Ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μεταδώσει τις βασικές γνώσεις και εμπειρίες που χρειάζεται ένας ερασιτέχνης οινόφιλος για να απολαμβάνει πραγματικά το καλό κρασί με κάθε ευκαιρία, αλλά και για να είναι συνειδητοποιημένος αγοραστής και καταναλωτής κρασιού στο σπίτι, στο εστιατόριο, στην κάβα ή το σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρυγητός 2009

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) γιορτάζει την εποχή του Τρυγητού και προσκαλεί τους λάτρεις του κρασιού στα οινοποιεία της, για να τους μυήσει στα μυστικά της διαδικασίας του τρύγου και της παραγωγής οίνου....

Διαβάστε Περισσότερα

Οι «Πρωταθλητές» μας δείχνουν το δρόμο: Το φαινόμενο Torres

Από τον Τ. Πικούνη

Όπως κάθε τέλος τριμήνου, έτσι και στις 31 Μαρτίου βγάλαμε τους Πρωταθλητές του τριμήνου: Τα κρασιά δηλαδή που εσείς, οι πελάτες του House of Wine αναδείξατε μέσα από τις αγορές σας από 1/1/2011 έως και 31/3/2011, που για ευκολία ονομάζουμε και "Πρωταθλητές του Χειμώνα".

Μπορείτε να δείτε τους Πρωταθλητές του τριμήνου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας, καθώς και τους Πρωταθλητές κάθε κατηγορίας: Των Ερυθρών, των Λευκών και των Ροζέ για την ίδια περίοδο.

Δεν διεκδικούμε δάφνες στατιστικής της πανελλήνιας πώλησης κρασιών, αλλά επειδή τα κρασιά μας πωλούνται σε ολόκληρη της Ελλάδα, από το Καστελλόριζο μέχρι τον Έβρο, και σε ένα ευρύτατο κοινό από άποψη εισοδημάτων, εκπαίδευσης, ηλικιών κλπ., πιστεύουμε ότι -ελλείψει άλλης παρόμοιας στατιστικής από οπουδήποτε αλλού- μπορούμε να δώσουμε μια ιδέα στους φίλους μας των προτιμήσεων του οινόφιλου κοινού πανελλαδικά. Εξ' άλλου, το "δείγμα" μας είναι πολύ μεγαλύτερο των 1000 ατόμων που συνήθως χρησιμοποιούν οι "επίσημοι" στατιστικοί οργανισμοί και εταιρείες.

Διαβάστε Περισσότερα

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης: Ζήτω ο Βασιλιάς!

Από τον Τ. Πικούνη

Αφορμή για το άρθρο αυτό έδωσε η πρόσφατη βαθμολόγηση 114 ελληνικών κρασιών από τον Guru των διεθνών κριτών κρασιών, τον Robert Parker, που με τις κρίσεις του και τις απόψεις του διαμορφώνει τις προτιμήσεις των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο, και ουσιαστικά καθορίζει τις τιμές των κρασιών, ακόμα και του Μπορντώ! Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο του House of Wine εδώ.

Μέσα στα πρώτα λοιπόν 16 κρασιά που βαθμολογήθηκαν με περισσότερο από 90/100, Ασύρτικα της Σαντορίνης είναι τα 9, ποσοστό δηλαδή 56,25%! Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά: Από τα 62 ελληνικά κρασιά που έχουν βαθμολογηθεί από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα πάνω από 90/100, τα 34 είναι Ασύρτικα Σαντορίνης, δηλαδή το 54,83% του συνόλου!

Ασύρτικο λοιπόν! Και μάλιστα Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι το θέμα μας σήμερα...

Διαβάστε Περισσότερα

elBulli: Το τελευταίο Δείπνο. Αφιέρωμα στο σημαντικότερο εστιατόριο του κόσμου.

Από τον Τ. Πικούνη

"Το περασμένο σαββατοκύριακο, μια μικρή ομάδα των καλύτερων chef του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Rene Redzepi, Joan Roca and Grant Achatz, συγκεντρώθηκαν κάτω από τον πρωινό ήλιο της Cala Montjoi της Ισπανίας, για να τιμήσουν ένα τέλος. Θα έπρεπε να είναι μια μελαγχολική στιγμή. Αλλά ο άνθρωπος που τους συγκέντρωσε, εμφατικά διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ένας θάνατος, αλλά μόνο μια μεταμόρφωση. "Ο αδελφός μου Albert είχε πει ότι πρέπει να σκοτώσουμε το τέρας" είπε ο Ferran Adrià. "Αλλά εγώ είπα όχι, πρέπει απλά να το εξημερώσουμε".

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο του Time Μagazine της 1ης Αυγούστου 2011 για το κλείσιμο του πιό σημαντικού εστιατορίου του κόσμου: του "τέρατος", που δεν είναι άλλο από το elBulli. Το elBulli του Ferran Adrià, του επίσης πιό διάσημου chef στον κόσμο, που σέρβιρε για τελευταία φορά το μενού των 50 περίπου πιάτων στις 30 Ιουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Παραγωγοί στο Internet

Από τον Τ. Πικούνη

Μόλις πριν λίγες ημέρες ένα πολύ καλό (και σύγχρονο) οινοποιείο μας έστειλε με email ένα Δελτίο Τύπου. Κάθε μήνα παίρνουμε κάποια Δελτία Τύπου από διάφορα (συνήθως τα ίδια) οινοποιεία. Οι λόγοι που αναφέρομαι στο συγκεκριμένο είναι δύο: Ο πρώτος, το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που παίρναμε από το οινοποιείο αυτό, και ο δεύτερος ότι προερχόταν από εξωτερικό "σύμβουλο επικοινωνίας" του οινοποιείου, πράγμα το οποίο σπάνια συμβαίνει, και αυτό είναι ένδειξη επαγγελματισμού ασφαλώς. Το email ευγενικά τελείωνε με την προτροπή "να επικοινωνήσουμε μαζί τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση".

Διαβάστε Περισσότερα