Κυρα Σαρακοστή - week 1 - Όσπρια
Κυρα Σαρακοστή - week 1
Φακές σούπα με σάλτσα τομάτας:
Ένα σκουρόχρωμο ροζέ ή ένα μαλακό κόκκινο είναι μάλλον μονόδρομος για τους περισσότερους που θα απολαύσουν τις φακές τους κόκκινες. Το Thema ροζέ από το Κτήμα Παυλίδη ένα νόστιμο ελληνικό ροζέ ποικιλίας Tempranillo θα δημιουργήσει ένα ανατρεπτικό πάντρεμα. Το ερυθρό Μεθέα του Κώστα Βρυνιώτη και η Παράγκα Κυρ Γιάννη θα δουλέψουν πολύ ευχάριστα. Με μπόλικο ξίδι και σκορδάκι σκεφτείτε τη Ρετσίνα Ρόζα, από το Οινοποιείο Κεχρής ή ένα Sherry Amontillado και δώστε μία γαστρονομική πινελιά στο γεύμα σας.
Φακόρυζο σαλάτα:
Όλα εδώ θα κριθούν από τα υπόλοιπα συστατικά της σαλάτας σας. Αν δώσετε λεμονάτο χαρακτήρα με μπόλικα μυρωδικά και πράσινα στοιχεία είναι ώρα για λευκό κρασί με μπόλικη οξύτητα. Chablis Bernard Defaix ή Escapades S.Blanc κάνουν το συνδυασμό κοσμοπολίτικο.
Φάβα:
Τί πιο ωραίο από μια φάβα πλάι σε λευκά κρασιά ελληνικών πικοιλιών όπως το Αθήρι, η Βηλάνα, το Μοσχάτο Σπίνας ή τα blend με Ασύρτικο
Ρεβύθια λευκά σούπα και χούμους:
Λευκό κρασί και ρεβύθι δουλεύουν αρμονικά. Δοκιμάστε Σιγάλας - Ασύρτικο Αθήρι, Βηλάνα Λυραράκη και το τόσο κομψό Καλλιστώ του Κτήματος Μερκούρη. Για την ανατροπή με το ‘minimus’ Ασύρτικο Μi από το Κτήμα Χατζηβαρύτη και με τα απολαυστικά Βίδια από το Κτήμα Στροφιλιά.
Ρεβύθια παντρεμένα με κριθαράκι με σάλτσα τομάτας:
Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές με ρεβύθια είναι τα ‘παντρεμένα’. Ροζέ κρασιά φαγητού είναι μονόδρομος: Αpla Oenops Wines και Euphoria Ροζε μας βγαζουν ασπροπρόσωπη την κατηγορία.
Φασολάδα ενισχυμένη και Γίγαντες στο φούρνο:
Γίγαντες θα πει ώρα για κόκκινο κρασιά. Το Ξινόμαυρο έχει την τιμητική του με τη Γουμένισσα να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο και η Νάουσα του Διαμαντάκου αποτελούν νόστιμες επιλογές ενώ γι αυτούς που θέλουν τους γίγαντές τους ‘τούρμπο’ ένα Ταμπούρι από το Κτήμα Στροφιλιά δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Θα ταιριάξουν επίσης με πιό "εξωτικά" ερυθρά, όπως ο θαυμάσιος Μεθυμναίος από την αρχαία ποικιλία της Λέσβου Χυδηριώτικο, αλλά και το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή το σχεδόν συνώνυμό του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών.
Μαυρομάτικα Φασόλια:
Μαϊντανός, κρεμμύδι φρέσκο και καρέ φρέσκια τομάτας με μια ιδέα λεμόνι και ξύδι πλάι σε ροζέ ποικιλίας ξινόμαυρο όπως αυτό του Κτήματος Γεροβασιλείου ή ποικιλίας Μούχταρου όπως Amuse από το Κτήμα Μουσών. Γι αυτούς που επιμένουν λευκό οι Πλαγιές Γερακιών από το Κτήμα Αβαντίς είναι η λύση. Δικαιωματικά πάντως τα μαυρομάτικα κερδίζουν έδαφος με το τσίπουρο καθώς κάνουν εξαιρετικό μεζέ. Βάλτε πλαί ένα Τσίπουρο Κατσάρου ή ένα Τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς γλυκάνισο και όλα θα πάνε καλά!
-
Πλαγιές Γερακιών - Λευκός 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
15,50 € Φτάνει μέχρι 14,26 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΧρόνο με το χρόνο αυτό το υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς/Sauvignon ωριμάζει, διατηρώντας όμως αυτή την αρωματική εσωστρέφεια που τόσο μας αρέσει και το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λευκά του κτήματος. Ένα πολύπλοκο, ισορροπημένο, εξαιρετικό κρασί φαγητού. -
Chablis Bernard Defaix 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12.5% alc.
28,60 € Φτάνει μέχρι 26,31 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΕκπληκτικό κρασί που αποδεικνύει γιατί τα Chardonnay που παράγονται στο Chablis είναι σπουδαία κρασιά. Το Domaine Bernard Defaix είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που σέβεται το περιβάλλον, καλλιεργώντας τα 27 εκτάρια αμπελώνων που βρίσκονται στην καρδιά της ονομασίας προέλευσης, με βιώσιμες μεθόδους. Στόχος είναι η έκφραση του terroir με την φρεσκάδα και την καθαρότητα του φρούτου να εμφανίζονται σε κάθε γουλιά, με όποιο έδεσμα και αν συνδυαστεί το κρασί. -
Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 12% alc.
11,90 € Φτάνει μέχρι 10,95 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΠολύ ωραίο και δροσιστικό Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα με φανταστική σχέση τιμής ποιότητας. Το γοητευτικό άρωμα όπου ξεδιπλώνονται όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του αγαπημένου σταφυλιού αλλά και η ανάλαφρη γεύση του θα κρατήσουν συντροφιά σε όλα τα ελαφριά γεύματα της μεσογειακής και της διεθνούς κουζίνας. -
Στροφιλιά Λευκός Classy 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
7,30 € Φτάνει μέχρι 6,72 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΗ ομώνυμη και διαχρονική ετικέτα του γνωστού οινοποιείου της Αναβύσσου σε ένα ευχάριστο λευκό κρασί με καταπληκτική σχέση τιμής ποιότητας, για καθημερινή απόλαυση στο τραπέζι ή μακριά από αυτό. Η δροσερή οξύτητα και τα φρέσκα έντονα αρώματα το κάνουν ιδανικό σύντροφο για μεζεδάκια, θαλασσινά και καλή παρέα. -
Σαντορίνη Γαβαλά 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
36,70 € Φτάνει μέχρι 33,76 €Η χαρακτηριστική μπλε φιάλη της παραδοσιακής κάναβα του Γαβαλά στη Σαντορίνη, που αποτελεί μια από τις παλιότερες στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης, φέρνει στο περιεχόμενο της μια κλασική Σαντορίνη, ζυμωμένη σε ανοξείδωτες δεξαμενές με διακριτικά φρουτώδη χαρακτήρα, έντονη την υπογραφή της ορυκτότητας και λεμονάτη οξύτητα η οποία πραγματικά ανανεώνει τον ουρανίσκο. -
Βηλάνα "Βασίλισσες" 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βηλάνα, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
9,90 € Φτάνει μέχρι 9,11 €Από ορεινούς αμπελώνες του Ηρακλείου, ένα κρασί με χρώμα κίτρινο, αρώματα πολύ ώριμων κίτρινων φρούτων, με νότες ροδάκινου και βερίκοκου, γεύση πλούσια και καλή επίγευση με σταδιακή ανάπτυξη της οξύτητας. -
Σιγάλας - Ασύρτικο Αθήρι 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Αθήρι, Ασύρτικο, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
22,30 €Το Ασύρτικο χαρίζει το χαρακτήρα και το νεύρο και το Αθήρι συμπληρώνει αρωματικά το σύνολο. Το ΑΑ είναι μία εξαιρετικά value for money ΠΟΠ Σαντορίνη που είναι έτοιμη να την απολαύσεις τώρα, χωρίς να περιμένεις πολύ. Δροσιστική οξύτητα και παλέτα από εσπεριδοειδή έτοιμη να συνδυαστεί με θαλασσινά, όστρακα και ψάρια. -
Amontillado Seco Napoleon
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Palomino, Επιδέχεται Παλαίωση, 17.5% alc.
20,80 €Αυτό το κλασσικό Αmontillado είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από σταφύλια Palomino των ιδιόκτητων αμπελώνων στις περιοχές Βalbaina και Μiraflores. Ωρίμασε σαν Μanzanilla για περίπου 12 χρόνια με τη μεθοδο Solera και στη συνέχεια με οξειδωτική παλαίωση. Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, έντονο άρωμα καρυδιού, πλούσια γεύση και εντελώς ξηρό. Ιδανικός συνοδός για όποια σούπα βάζει ο νους σας και που πίνατε με μπύρα γιατί δεν ξέρατε καλύτερα. Ψάρια με έντονα αρώματα, όσπρια, σαλάτες με λιπαρές σάλτσες. Σερβίρεται δροσερό, από το ψυγείο ή βάλτε το για λίγο στο πάγο.